Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 28/06/2010

ΠΡΟΣ:
1. Πρόεδρο Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων
2. Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού Κου Γ. Παπανδρέου
- Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Κου Θ. Πάγκαλου
- Κου Αν. Λοβέρδου, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ Γ. Κουτρουμάνη, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Αθηνά Δρέττα, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- κ. Θ. Κατριβάνο, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
- Υποεπιτροπή για την εξέταση των θεμάτων αναπηρίας της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπων
- Φορείς-Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


Επικαιροποιημένες προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ. επί του νομοσχεδίου ¨Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις¨


Τις θέσεις και προτάσεις της επί του νομοσχεδίου «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις», κλήθηκε να παρουσιάσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας κ. Χρήστος Νάστας τόνισε πως εν μέσω μιας δεινής οικονομικής κρίσης, κατά την οποία τα άτομα με αναπηρία έχουν ήδη υποστεί τη μείωση του εισοδήματός τους αφού δεν εξαιρέθηκαν, όπως θα έπρεπε, από τα πρόσφατα επώδυνα οικονομικά μέτρα της περικοπής των συντάξεων, μισθών, επιδομάτων αδείας κ.λπ, η πολιτεία πρέπει πρώτα και κύρια με αυτό το νομοσχέδιο να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη μείωση της απώλειας του εισοδήματος που έχουν υποστεί τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων της Συνομοσπονδίας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε προτάσεις που αφορούν στη διασφάλιση του ύψους των συντάξεων αναπηρίας, οι οποίες ήδη είναι υπερβολικά χαμηλές και δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία, καθώς και σε θέματα εργασιακών σχέσεων, αφού δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων με αναπηρία από τις απολύσεις, παρόλο που τα άτομα με αναπηρία σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται.

Επίσης ζητήθηκε η υιοθέτηση των προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. προκειμένου το νέο Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης και Αξιολόγησης της Αναπηρίας που εισάγεται με το εν λόγω νομοσχέδιο να οργανωθεί και να λειτουργήσει με τον πιο άρτιο τρόπο.

Το πλήρες κείμενο των προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. επισυνάπτεται.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή