Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 08/05/2018

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργικό Συμβούλιο
• Έλληνες Βουλευτές
• Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ


Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό: Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναμένουν την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλάβατε πέρυσι στις 8 Μαΐου 2017


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ΕΣΑμεΑ, σας απευθύνει αυτή την επιστολή, ζητώντας η Κυβέρνησή σας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλάβατε απέναντι στο αναπηρικό κίνημα, ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 8 Μαΐου 2017, στη συνάντηση που είχατε με την ΕΣΑμεΑ και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ) στο Μέγαρο Μαξίμου.

ια το συνταξιοδοτικό, πέρυσι τέτοια ημέρα, δεσμευτήκατε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εξαιρούσε τις απώλειες στις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2019. Η ΕΣΑμεΑ ζητά να μην υπάρξει καμία μείωση σε καμία σύνταξη, ειδικά όμως προς τα άτομα με αναπηρία και στους γονείς παιδιών με αναπηρία, υπάρχει η ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού της χώρας, η δική σας ρητή δέσμευση.
Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία.
Για τις φοροαπαλλαγές των ατόμων με αναπηρία δεσμευτήκατε ότι οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, δεν θα θιγούν. Συνεπώς η μείωση του αφορολογήτου ορίου δεν πρέπει να ισχύσει για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και για τους γονείς που βαρύνονται φορολογικά με παιδιά με αναπηρία.
Επίσης δεσμευτήκατε ότι θα εξετάζατε να μην συνυπολογίζονται στο εισόδημα, όπου υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας: να εξαιρεθούν δηλαδή από τον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου και του ΕΝΦΙΑ τα επιδόματα και τα τεκμήρια.
Όμως, κ. Πρωθυπουργέ, αυτό δεν συνέβη ούτε στην περίπτωση του κοινωνικού μερίσματος, ούτε στην περίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ούτε σε πλείστες άλλες περιπτώσεις: το επίδομα συνυπολογίστηκε και χιλιάδες άτομα με αναπηρία έμειναν εκτός- παρά τις δεσμεύσεις σας.
Μέσα στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δεσμευτήκατε ότι θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας, που έχουν στην ιδιοκτησία τους άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Καμία εξέλιξη μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα είναι όπως ο ΕΝΦΙΑ του 2017.
Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί οι δεσμεύσεις σας να τηρηθούν. Πρόκειται για υπόθεση αξιοπιστίας. Σήμερα, για ακόμη μία φορά, η ΕΣΑμεΑ ζητά επιτακτικά να προστατέψετε έστω σε ένα βαθμό τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, που έχουν βιώσει όπως καμία άλλη κοινωνική ομάδα την οικονομική κρίση και τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό: Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναμένουν την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλάβατε πέρυσι στις 8 Μαΐου 2017
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis