Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 25/07/2018

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλ. Τσίπρα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργικό Συμβούλιο
• Έλληνες Βουλευτές
• Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στις πυρόπληκτες περιοχές


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) και μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Ασθενών (European Patient Forum) - με το παρόν εκφράζει την θλίψη της για την ανείπωτη τραγωδία των ζωών που χάθηκαν στις τελευταίες πυρκαγιές της Αττικής και την αμέριστη συμπαράστασή της στους οικείους τους. Η ΕΣΑμεΑ ενώνει τη φωνή της με όλους τους πολίτες που ζητούν σωστό και έγκαιρο σχεδιασμό μπροστά σε φυσικές καταστροφές, άμεση βοήθεια στους πληγέντες, καθώς και μέτρα αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά μέτρα και ορθό, νέο, προσβάσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό της στους πυροσβέστες και στους διασώστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, αλλά και στην αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει από το πρώτο λεπτό χιλιάδες πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί και ζητά από την Κυβέρνηση τη λήψη ειδικών, πρόσθετων μέτρων ανακούφισης για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές σε Αττική, Χανιά και Κορινθία, καθώς και για κάθε ευάλωτη κοινωνική ομάδα.
Είναι γεγονός ότι οι πολίτες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειες που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία, είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, όπως φωτιές, σεισμούς, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα κ.α.
Αναμένουμε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων νοικοκυριών από τις πυρκαγιές για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έχουν υποστεί ειδικά και πρόσθετα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Αυτό άλλωστε υπαγορεύεται στο άρθρο 11 «Καταστάσεις κινδύνου και ανθρωπιστικών κρίσεων» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με τον Ν.4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Τα Κράτη Μέρη λαμβάνουν, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους από το διεθνές δίκαιο, όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία και την ασφάλεια των ΑμεΑ σε καταστάσεις κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων ένοπλης σύρραξης, ανθρωπιστικών κρίσεων και την εμφάνιση φυσικών καταστροφών».
Ενδεικτικά αναφέρουμε το πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων προστασίας που πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους:
• Στις πληγείσες οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να υπάρξει προσαύξηση 50% της οικονομικής ενίσχυσης που θα καταβληθεί, για κάθε μέλος και σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα με αναπηρία στην ίδια οικογένεια, να διπλασιάζεται το ποσό αυτό για κάθε άτομο.
• Στις πληγείσες επιχειρήσεις, στις οποίες ο ιδιοκτήτης τους έχει αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ή είναι γονιός παιδιού με αναπηρία, να υπάρξει προσαύξηση 50% στην οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί.
• Στα πληγέντα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που δικαιούνται προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας, να υπάρξει διπλασιασμός του επιδόματος που λαμβάνουν, για χρονική περίοδο τουλάχιστον 6 μηνών.
• Να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση από τον ΕΟΠΥΥ όλου του ιατρικού εξοπλισμού, όπως τεχνικά βοηθήματα, μηχανήματα, αναπηρικά αμαξίδια κ.α, που καταστράφηκαν από τη φωτιά, σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, με μηδενική οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων.
• Μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν πληγεί από τις φωτιές και των μελών των οικογενειών τους στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στα τεχνικά βοηθήματα, στα είδη ειδικής διατροφής κλπ.
• Άμεση αντικατάσταση των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων (αυτοκινήτων) που έχουν καταστραφεί στη φωτιά και ανήκουν σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ή σε γονείς παιδιών με αναπηρία.
• Στα δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές, τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν μέλη άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, να υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι, καθώς και να διασφαλιστούν οι προδιαγραφές προσβασιμότητας.
• Απαλλαγή όλων των πληγέντων ατόμων με αναπηρία, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για την α κατοικία.
• Να υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και στήριξη στα πληγέντα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και στους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και είναι άνεργοι, για την ένταξή τους στην εργασία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ολόκληρη η χώρα δοκιμάζεται και ζει μια μεγάλη τραγωδία. Είναι χρέος όλων μας να σταθούμε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία, αλλά και όλων των συμπολιτών μας που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη και μας έχουν ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.
Τα σημάδια της πύρινης λαίλαπας θα μείνουν ανεξίτηλα και θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας σε βάθος χρόνου.
Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική Πολιτεία σε περιόδους κρίσεων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » Λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στις πυρόπληκτες περιοχές
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis