Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 02/07/2020

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια
- Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλο
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, κ. Π. Πρεζεράκου
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ


Κατάθεση αιτημάτων και προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του σ/ν: ¨Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις¨


Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητά Μέλη,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της και με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή με θέμα: ««Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»» σας καταθέτει τις προτάσεις της.

Γενικές παρατηρήσεις:
Η περίοδος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-COV-2 ανέδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο για ακόμη μία φορά την αδυναμία της Πολιτείας να στηρίξει τους πλέον αδύναμους συνανθρώπους μας, τους πάσχοντες, δηλαδή, από σοβαρές χρόνιες παθήσεις, που είναι ανασφάλιστοι.
Παρόλο που, με το άρθρο 33 του νόμου 4368 (ΦΕΚ 21 Α'/21.2.2016), δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο φαρμακευτικό υλικό, το οποίο δύνανται να προμηθεύονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, δεν υπήρξε ανάλογη πρόβλεψη για το αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό, το οποίο οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας προμηθεύονται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, βάσει της παρ. 5 της εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας με Aρ. Πρωτ. Α3γ/Γ.Π.οικ.39364/31.5.2016.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να αδυνατούν να συνταγογραφήσουν αναλώσιμα, εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου στα νοσοκομεία, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία τους.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. κρίνει απαραίτητο στο εν λόγω σχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 13 «Άυλη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων» όπου δρομολογείται η οριστική εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης για το φάρμακο, να ενταχθεί και η κάλυψη των ανασφαλίστων για το αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.
Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το μέγιστο αυτό πρόβλημα, της πρόσβασης, δηλαδή, των ανασφαλίστων πολιτών στο αναλώσιμο υγειονομικό και ιατροτεχνολογικό υλικό, με τον καθορισμό οικονομικού κονδυλίου και τη δυνατότητα άυλης συνταγογράφησης των αναλωσίμων των ανασφαλίστων και της χορήγησης αυτού από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους, όπως είναι τα ιδιωτικά φαρμακεία και λοιπές συμβεβλημένες εταιρείες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το φάρμακο.
Ως εκ τούτου, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει στο άρθρο 13 του παρόντος σχεδίου νόμου την προσθήκη της ακόλουθης παραγράφου:
Άρθρο 13 «Άυλη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων»
«Στην περίπτωση συνταγογράφησης αναλώσιμου υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τους ανασφάλιστους, πραγματοποιείται μέσω άυλης συνταγογράφησης των ιατρών των δημόσιων δομών ή των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών και προμήθεια αυτού (του αναλώσιμου και του ιατροτεχνολογικού υλικού) μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων, ήτοι ιδιωτικών φαρμακείων και λοιπών συμβεβλημένων εταιρειών. Η αποζημίωση των συμβεβλημένων παρόχων για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών του αναλώσιμου υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού στους ανασφάλιστους πραγματοποιείται μέσω σχετικού οικονομικού κονδυλίου του υπουργείου Υγείας.»

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » Κατάθεση αιτημάτων και προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. επί του σ/ν: ¨Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις¨
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis