Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 21/03/2014

ΠΡΟΣ:
κ. Aντ. Σαμαρά, Πρωθυπουργό της χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Πρόεδρο και Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
-Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου
-Πρόεδρο ΟΚΕ
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


""Αξιοποιήστε το πρωτογενές πλεόνασμα καταργώντας όλα τα επώδυνα μέτρα των μνημονίων που έχουν οδηγήσει στη μείωση συντάξεων και μισθών των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους" "


Κύριε Πρωθυπουργέ,  
 
Μετά τη συμφωνία που επήλθε με την Τρόικα ανακοινώσατε την εφάπαξ διανομή «κοινωνικού μερίσματος, όπως αυτό προκύπτει από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013, σε ένα εκατομμύριο  χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, μεταξύ των οποίων και τα άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. 
 
Αναμφίβολα, η δραματική μείωση του εισοδήματος της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με την αύξηση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης για λόγους αναπηρίας. Αυτό το πρόσθετο κόστος κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί υπέρμετρα εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών προστατευτικών κοινωνικών πολιτικών για την αναπηρία. Ως εκ τούτου, στα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το εφάπαξ ποσό του κοινωνικού μερίσματος, θα πρέπει να υπολογιστεί και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία και χρόνια πάθηση. 
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, 
 
Με δεδομένο το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως εσείς ανακοινώσατε, για να προστατευτούν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους απαιτείται  να πάρετε πίσω όλα τα επώδυνα μνημονιακά μέτρα της τελευταίας τετραετίας τα οποία, αναμφίβολα,  έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία  και των οικογενειών τους. 
 
Σας θυμίζουμε ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων της Eurostat που αφορούν στην εποχή προ οικονομικής κρίσης, βίωναν σε πολύ μεγάλα ποσοστά την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ είναι γνωστή η ισχυρή και αμφίδρομη σχέση μεταξύ της φτώχειας και της αναπηρίας. 
Κύριε Πρωθυπουργέ,
 
Εδώ και τώρα χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για να νιώσουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις  ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:  
 
- Να αρθούν οι μειώσεις που έχουν επέλθει στους μισθούς των εργαζομένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις εξαιτίας των μνημονίων, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις  και οι οικογένειές τους. 
- Να αρθούν όλες οι περικοπές που έχουν σημειωθεί με τους εφαρμοστικούς νόμους  των μνημονίων και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όπως ο ν. 4093/2012 και ν. 4111/2013 στις κύριες συντάξεις (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας) του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στα δώρα εορτών, αδείας στα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67%.  
- Να αρθούν οι περικοπές που έχουν σημειωθεί με τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων όπως ο ν.4024/2011 & 4093/2012 στις επικουρικές συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 
- Να επεκταθεί το μέτρο της χορήγησης του ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους  που είναι άτομα αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικιακού κριτηρίου και με μόνο κριτήριο το εισοδηματικό, σύμφωνα και με τη θέση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για το εν λόγω θέμα. 
- Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς ο διαχρονικά υποβαθμισμένος τομέας της πρόνοιας, και να ενισχυθούν προνοιακοί υποστηρικτικοί φορείς Ν.Π.Ι.Δ., των οποίων η χρηματοδότηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό 60% με ολέθριες συνέπειες στη διασφάλιση λειτουργία τους. 
- Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας  και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», και να διασφαλιστεί η λειτουργία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας. 
 
Κύριε Πρωθυπουργέ, 
 
Η δέσμευσή σας για την αξιοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος προς όφελος ευπαθών ομάδων της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους απαιτεί ένα οργανωμένο σχέδιο διακριτών προστατευτικών πολιτικών και μέτρων για την αναπηρία.  
  
                               Με εκτίμηση 
 
               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
 
 
                Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ           ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ
 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Βουλή » ""Αξιοποιήστε το πρωτογενές πλεόνασμα καταργώντας όλα τα επώδυνα μέτρα των μνημονίων που έχουν οδηγήσει στη μείωση συντάξεων και μισθών των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis