Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 29/10/2015

ΠΡΟΣ:
Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δ. Αβραμόπουλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής
-Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μουζάλας
-Έλληνες Ευρωβουλευτές
-Φορείς -Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Πρωτοβουλία για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα από την Ε.Σ.Α.μεΑ. και τον πρόεδρό της και πρόεδρο EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη


Αξιότιμε Επίτροπε,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), με την παρούσα επιστολή ζητά να θέσει υπόψη σας ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που συνδέεται με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης τραγωδίας οικουμενικών διαστάσεων που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα θαλάσσια σύνορά μας, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να καταφθάσουν στην Ευρώπη, όπως διαπιστώσατε και εσείς με την πρόσφατη επίσκεψή σας. Ο ελληνικός λαός έχει σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες στα νησιά μας, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα με μεγάλη ευαισθησία και αλληλεγγύη. Οι χιλιάδες πολίτες που βοηθούν εθελοντικά, κατά μόνας ή μέσω των ΜΚΟ, δίνουν το φωτεινό παράδειγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αντίφαση με τα ρατσιστικά και εθνικά στερεότυπα που αναβιώνουν, την ώρα που η κρίση βαθαίνει, καθιστούν την διαχείριση της κατάστασης ακόμη δυσκολότερη.
Δυστυχώς μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει δεχθεί πενιχρή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αντιμετωπίσει αυτή τη δραματική και τραγική κατάσταση. Όμως ο ίδιος ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, μετά την επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου τόνισε ότι «το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου και της Ελλάδας. Αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Μέχρι σήμερα βλέπουμε μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση. Τα κράτη μέλη στα οποία καταφθάνουν πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν την προστασία και την ασφάλεια στην ΕΕ, σηκώνουν φράχτες, χρησιμοποιούν βία, δακρυγόνα, φυλακίσεις, απαγορεύουν την πρόσβαση σε στέγη, τροφή, νερό και προωθούν μια αρνητική στάση προς τους πρόσφυγες. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει μια ΕΕ που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Βασικές αξίες της ΕΕ είναι υπό αμφισβήτηση και η ΕΕ οφείλει να θεσπίσει άμεσα μία ολοκληρωμένη και στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστευτική πολιτική.
Απευθυνόμαστε σε εσάς και σας ζητούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την ιδιαίτερη μέριμνα και προστασία των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, με στοχευμένη γενναία χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των ειδικών και ξεχωριστών αναγκών αυτής της ακόμη πιο ευάλωτης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, με σύγχρονα και πρακτικά αποτελέσματα.
Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Βιώνουν δε τη διπλή διάκριση, στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους και στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.
Κάποια από τα άμεσα μέτρα υποστήριξης που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν είναι συμβουλευτική υποστήριξη, παροχή τεχνικών βοηθημάτων όπως αναπηρικά αμαξίδια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.
Όπως ήδη τονίσαμε, το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι κυρίως ευρωπαϊκό και οικουμενικό ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε, περιέχεται ιδιαίτερη μνεία για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά (άρθρα 11 και 18).
Θεωρούμε αναγκαίο να αυξηθεί τάχιστα η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνομοσπονδία μας έχει θέσει αυτό το ζήτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum, EDF) στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναλάβετε δράση, προωθώντας αυτό το πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Λοιπά » Πρωτοβουλία για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα από την Ε.Σ.Α.μεΑ. και τον πρόεδρό της και πρόεδρο EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis