Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 23/03/2017

ΠΡΟΣ:
Προϊσταμένη Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης κα Τσιλιπάκου Α.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού
• Γραφείο Γεν. Γραμματέα Πολιτισμού & Αθλητισμού
• Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Κεντρικής Μακεδονίας
• Παράρτημα Κ. Μακεδονίας, Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών


Διαμαρτυρία για το “κλείσιμο” της μοναδικής προσβάσιμης αίθουσας για άτομα με κινητική αναπηρία στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης


Κυρία Προϊσταμένη,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum).
Κύρια αποστολή της Συνομοσπονδίας είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά καθιερώνονται με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Προ ημερών η Συνομοσπονδία έγινε, από κοινού με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, αποδέκτης καταγγελίας ατόμου με κινητική αναπηρία, το οποίο διαμαρτύρεται, και δικαίως έντονα, για το «κλείσιμο» της μοναδικής προσβάσιμης αίθουσας για άτομα με κινητική αναπηρία, στο ισόγειο του Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος δεν έλαβε εξηγήσεις για το απαράδεκτό αυτό γεγονός και από την επαφή που πραγματοποίησε η Συνομοσπονδία με την αρμόδια υπηρεσία του μνημείου, πληροφορήθηκε με έκπληξη ότι «η αίθουσα είναι κλειστή εδώ και 2 μήνες περίπου για λόγους ασφαλείας». Όταν ζητήθηκαν διευκρινήσεις για τους «λόγους ασφαλείας», η απάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχει φύλακας για την αίθουσα, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού». Μάλιστα, από πλευράς υπηρεσίας του Λευκού Πύργου διευκρινίσθηκε ότι δεν λειτουργούν όλες οι αίθουσες (του Λευκού Πύργου) για τον ίδιο λόγο. Συνεπώς, οι λοιποί επισκέπτες δεν μπορούν να επισκεφθούν απλά το σύνολο του Λ. Πύργου, σε αντίθεση με τους επισκέπτες με κινητική αναπηρία για τους οποίους η πόρτα του μνημείου είναι ερμητικά κλειστή!
Η αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή, έκρινε ότι η μία και μοναδική προσβάσιμη αίθουσα για τα άτομα με κινητική αναπηρία του ιστορικού αυτού μνημείου της πόλης έπρεπε να «κλείσει»!
Από τα ανωτέρω, γίνεται αμέσως αντιληπτή η σαφέστατη διάκριση που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία στα ανθρώπινα & συνταγματικά τους δικαιώματα. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. δεν μπορεί παρά να καταδικάσει την κατάφωρη αυτή παραβίαση και να ζητήσει την άμεση διευθέτηση του θέματος αυτού.
Στην Ελλάδα της κρίσης, που ο Πολιτισμός δύναται να αποτελέσει ακτίδα φωτός για άτομα που παλεύουν καθημερινά με άνισους όρους για το αυτονόητο, οι πόρτες του διαχρονικότερου συμβόλου της πόλης της Θεσσαλονίκης πρέπει να ανοίξουν αδιακρίτως για όλους τους πολίτες!

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Λοιπά » Διαμαρτυρία για το “κλείσιμο” της μοναδικής προσβάσιμης αίθουσας για άτομα με κινητική αναπηρία στο Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis