Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 06/02/2019

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ), κα. Μ. Γιαννακάκη
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Η ΕΣΑμεΑ ζητά εντόνως να αναλάβουν δράση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ενάντια στη ρατσιστική αντιμετώπιση του 12χρονου μαθητή στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) -που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφό της ζητά από το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ), αλλά και από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιδράσουν άμεσα και να πάρουν θέση σε όσα βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κακοποίηση και τη ρατσιστική αντιμετώπιση που υφίσταται 12χρονος μαθητής με μαθησιακές δυσκολίες του 2ου Γυμνασίου Καλαμαριάς (βλ. επισυναπτόμενο δημοσίευμα).

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες οι συμμαθητές του 12χρονου διαμαρτυρήθηκαν και απείχαν από τα μαθήματά τους κατηγορώντας τον για πρόκληση φθορών και σωματική βία. Στη συνέχεια ανάρτησαν ένα χαρτί στην καγκελόπορτα του σχολείου, στο οποίο κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν τις αιτίες για τις οποίες επιθυμούσαν τον εκδιωγμό του από το σχολείο.
Μέσα από το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύεται η αδυναμία και αν-ετοιμότητα της Πολιτείας να ανταπεξέλθει στην επιχειρούμενη μετάβαση από τη διαχωρισμένη εκπαίδευση/«ειδική αγωγή» στη συμπεριληπτική εκπαίδευση/ «ένα σχολείο για όλους» σύμφωνα με την υποχρέωση που η χώρα έχει αναλάβει με την κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (βλ. άρθρο 24 «Εκπαίδευση»). Η μετάβαση αυτή δεν απαιτεί αλλαγές μόνο σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας του συνόλου της σχολικής κοινότητας και κοινωνίας. Η συμπερίληψη ως θετική ανταπόκριση στη ποικιλομορφία των μαθητών έχει κεντρική σημασία για την επίτευξη ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές, με ή χωρίς αναπηρίας ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και για την ανάπτυξη κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς. Επιπρόσθετα, για την πλήρη εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση απαιτείται η δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης και προστασίας όλων των μαθητών για την έγκαιρη διαπίστωση και άμεση αντιμετώπιση περιστατικών ρητορικής μίσους, σχολικού εκφοβισμού και διακριτικής/ρατσιστικής μεταχείρισης.
Όσο η Πολιτεία αφήνει το ζήτημα να αιωρείται αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται και το κυριότερο θα ζημιώνεται ανεπανόρθωτα ο βαλλόμενος μαθητής. Η υπόθεση πρέπει ΑΜΕΣΑ να διερευνηθεί, να πέσει άπλετο φως ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια επανάληψης τέτοιων βάρβαρων γεγονότων:
- Είναι ανεπίτρεπτο να στοχοποιείται μαθητής, με δημόσια ανάρτηση στην καγκελόπορτα του σχολείου και να επιτρέπεται σε συμμαθητές του να τον κατονομάζουν κατ΄ αυτό τον τρόπο.
- Είναι απαράδεκτο η διεύθυνση του σχολείου να αφήνει τέτοια διαπόμπευση να σέρνεται επί τόσες ημέρες.
- Είναι απίστευτο ότι χρειάστηκε να επιληφθεί ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να κατέβει η ανακοίνωση από την καγκελόπορτα του σχολείου που κατονόμαζε τον μαθητή!
- Είναι αδιανόητο να υψώνονται φωνές που ζητούν ο μαθητής να φύγει από το σχολείο, να απομονωθεί, να γκετοποιηθεί.
Η ΕΣΑμεΑ επιμένει και αγωνίζεται για την ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική κοινότητα, με ίσα δικαιώματα και εξειδικευμένη στήριξη, όπου χρειάζεται, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η ΕΣΑμεΑ αγωνίζεται για τη συμπερίληψη, τη στήριξη, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μαθητών, στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας.
Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε να υφίστανται τα παιδιά μας

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή