Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 07/12/2020

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Στ. Πέτσα
- Γραφείο υπουργού Υγείας κ. Β. Κικίλια
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλο
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού, κ. Π. Πρεζεράκου
- Γραφείο υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση
- Γραφείο υφυπουργού Εργασίας κ. Δ. Μιχαηλίδου
- Γραφείο γ.γ. υπουργείου Εργασίας κ. Γ. Σταμάτη
- Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Μ. Θεοδωρίδου
- Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. στον πρωθυπουργό της χώρας για προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία στον εμβολιασμό για τον COVID-19


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζετε το ρόλο, τη δράση και τους διαρκείς αγώνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) για την προάσπιση και την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Από τις πρώτες ημέρες της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, η ΕΣΑμεΑ παρακολουθεί διαρκώς και εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση για να ληφθούν από την ελληνική πολιτεία, την ΕΕ και από τον ΠΟΥ μέτρα, αφενός για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από τη διασπορά του ιού, αφετέρου για τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασής τους σε υπηρεσίες υγείας, υποστήριξης και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω τα δικαιώματά τους, αλλά και το επίπεδο και οι συνθήκες διαβίωσης τους. Είναι η πλέον προσήκουσα στιγμή, να ζητήσουμε από την κυβέρνησή σας την προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος, στο πρόγραμμα εμβολιασμού που θα ξεκινήσει και στη χώρα μας για τον COVID-19 στις αρχές της νέας χρονιάς.
Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε ότι σωστά έχει προβλεφθεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός από το υγειονομικό προσωπικό, τις κλειστές δομές και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση στα άτομα με αναπηρία και στο υποστηρικτικό τους περιβάλλον, όπως είναι οι μαθητές και το προσωπικό των ειδικών σχολείων, τα άτομα στα ΚΔΑΠμεΑ και στα ΚΔΗΦ και το προσωπικό τους, ο εμβολιασμός στο σπίτι ατόμων με αναπηρία που δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (νεφροπαθείς, σε ανοσοκαταστολή, καρκινοπαθείς, διαβητικοί κλπ.) έχουν ήδη προβλεφθεί στην προτεραιοποίηση.
Η εκστρατεία του αναπηρικού κινήματος είναι παγκόσμια: τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι η πλειοψηφία των θυμάτων του κορωνοϊού, ζώντας σε ιδρύματα ή μόνοι τους- το παράδειγμα της Καβάλας είναι μία μαρτυρική απόδειξη αυτού του γεγονότος. Σαν αναπηρικό κίνημα αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί.
Ταυτόχρονα ζητάμε από την Πολιτεία να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης: είναι απαραίτητο και επιβεβλημένο να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες οργανωμένα για το εμβόλιο και τον εμβολιασμό, έτσι ώστε η απόφασή τους να μην επηρεαστεί από συνωμοσιολογίες, fake news ή από εκστρατείες παραπληροφόρησης και παραπλάνησης. Θεωρούμε δε εξαιρετικά σημαντικό οι Αρχές του κράτους και η Δικαιοσύνη να προστατεύουν τους πολίτες από ενδεχόμενα fake news, παραπληροφόρηση και παραπλάνηση.
Προτείνουμε να υπάρξει οργανωμένη συνεργασία κράτους και ινστιτούτου ΕΣΑμεΑ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα οργανωμένη εκστρατεία σε όλη τη χώρα. Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να αποφασίσουν έχοντας τη σωστή πληροφόρηση στη διάθεση τους.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση σας θα ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την προάσπιση του υπέρτατου δικαιώματος στην υγεία.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή