Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 24/05/2021

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Σκρέκα, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Πίνακας Αποδεκτών:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη
- Γραφείο Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρη
- Γραφείο Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ν. Ταγαρά
- Γραφείο Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γ. Αμυρά
- Γραφείο Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Ε.Σ.Π.Α., κ. Δ. Σκάλκο
- Γραφείο Ε.Γ. Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, κ. Γ. Ζερβού
- Γραφείο Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ε. Μπακογιάννη
- Οργανώσεις Μέλη της ΕΣΑμεΑ


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί εύλογες ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα «”Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν διεκδικεί εύλογες ρυθμίσεις συμμόρφωσης με την υφιστάμενη νομοθεσία της χώρας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ», χωρίς υπολογισμό του εξωιδρυματικού επιδόματος και πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, στο εισόδημά τους.
Είναι γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που βιώσαμε και εν συνεχεία της κρίσης της πανδημίας, έχουν κυριολεκτικά φτωχοποιηθεί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους, πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.
Ως εκ τούτου ζητάμε να υπάρξει προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ», καθώς και να μην προσμετρώνται στο εισόδημά τους, το εξωιδρυματικό επίδομα και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, ανεξάρτητα αν τα λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ ή τον ΕΦΚΑ, όπως άλλωστε είναι θεσμοθετημένο και με το άρθρο 81 του ν.4611/2019. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι τόσο το εξωιδρυματικό επίδομα, όσο και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα, δίδονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε την ανάγκη επιδότησης παρεμβάσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοικιών ατόμων με αναπηρία (Πρόγραμμα «Διαβιώ κατ' οίκον») στο πλαίσιο εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2021-2027, η οποία θα αφορά στην διαμόρφωση των κατοικιών των βαριά κινητικά αναπήρων-χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου, των εχόντων ακρωτηριασμό κάτω άκρων, των ατόμων με προβλήματα όρασης, των κωφών και βαρήκοων ατόμων κ.α, ώστε να καταστούν αυτές προσβάσιμες. Αυτό εξάλλου έχει προβλεφθεί και στον ΣΤΟΧΟ 11 «Διαβίωση στην κοινότητα - θέσπιση ανεξάρτητης διαβίωσης» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μέσω της επιδότησης παρεμβάσεων τόσο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοικιών ατόμων με αναπηρία (Πρόγραμμα «Διαβιώ κατ' οίκον») παράλληλα με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των γειτονιών.
Κύριε Υπουργέ,
Πιστεύοντας πως θα εξετάσετε τα εν λόγω αιτήματα και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Στο παρόν επισυνάπτονται οι υπ' αριθ. πρωτ. 9747/18.05.2021 και 9696/17.03.2021 επιστολές της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.) που αναφέρονται στο εν' λόγω ζήτημα.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Λοιπά » Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί εύλογες ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα «”Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis