Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 21/03/2022

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της χώρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη
- Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Α. Πλεύρη
- Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Υγείας, κ. Α. Γκάγκα
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Δ. Μιχαηλίδου
- Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζ. Ράπτη
- Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη
- Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Π. Καρασιώτου
- Γραφείο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, κ. Ε. Αγαπηδάκη
- Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ


Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας: Κραυγή αγωνίας από τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας για τη μη ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις.

Με την υπ' αριθ. πρωτ. 34/11.01.2022 επιστολή μας, σας είχαμε εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία μας για τη μη ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δομές υγείας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των ανασφάλιστων πολιτών μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας, σε περίπτωση που δεν εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση.
Στην εν λόγω επιστολή είχαμε επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης και είχαμε αναλύσει τους κινδύνους στους οποίους θα εκτεθούν οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, εάν τεθούν σε εφαρμογή οι ρυθμίσεις του άρθρου 38 του Ν.4865/2021, οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία των Δημόσιων Υγειονομικών Δομών για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμάκων για την επιβίωσή τους, καθώς τα αποδεκατισμένα πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό αλλά ούτε και τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες.
Σε περίοδο πανδημίας που όλοι γνωρίζουμε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας έχει επιβαρυνθεί πολύ, είναι άξιο απορίας το σκεπτικό της απόφασης να καταργηθεί τώρα η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες από το σύνολο των πιστοποιημένων στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης Ιατρών, περιορίζοντάς την μόνο στους ιατρούς του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ανασφάλιστοι πολίτες, εξαιτίας της αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας να τους εξυπηρετήσει, θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς περίθαλψη διότι δεν θα μπορούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος για την φαρμακευτική τους αγωγή και θεραπεία.
Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση λόγω COVID σε ιδιωτικές δομές, θα αναγκαστούν να περιφέρονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παιδιά με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down κ.α.) τα οποία έχουν χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράπων ιατρό που τα παρακολουθεί και θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουν με κάποιον όχι μόνιμο, είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα πολιτών που μπορούμε να αναφέρουμε, οι οποίοι θα δυσκολευτούν τόσο να συνταγογραφήσουν φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κ.α. που μπορεί ακόμα και να παραμελήσουν την υγεία τους.
Επίσης ο εξορθολογισμός των δαπανών που επικαλείται η συγκεκριμένη απόφαση για τους ανασφάλιστους, δεν θα επιτευχθεί, διότι η μη έγκαιρη διάγνωση - πρόληψη οδηγεί στην υποχρεωτική νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητάμε εδώ και τώρα να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων όπως και πρότινος σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και ιδιώτες ιατρούς για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων και του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού τους και την εκτέλεση του συνόλου των συνταγών τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Με την πεποίθηση του απόλυτα εύλογου, δίκαιου και επείγοντος χαρακτήρα του ανωτέρω αιτήματος μας, αναμένουμε την θετική ανταπόκριση σας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Λοιπά » Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας: Κραυγή αγωνίας από τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις της χώρας για τη μη ισότιμη πρόσβασή τους στις δομές υγείας
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis