Κατηγορία: Λοιπά

Αθήνα: 04/04/2014

ΠΡΟΣ:
κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων & Αλιείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Το ελληνικό αναπηρικό αιτείται την άμεση έκδοση πρότασης από την Επιτροπή για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Προσβασιμότητα


Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
 
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, κοινωνικό εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρία και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), με την παρούσα επιστολή της εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την πρόοδο της Επιτροπής σχετικά με την πολυ-αναμενόμενη Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. 
Ως φορέας - μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), έχουμε παρακολουθήσει στενά τη νομοθετική διαδικασία και θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως η Επιτροπή, σύμφωνα με τα Προγράμματα Εργασίας του 2012 και 2014, έπρεπε να είχε από το έτος 2012 προχωρήσει στην έκδοση πρότασης για τη θέσπιση νομοθεσίας για την προσβασιμότητα. 
 
Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η θητεία της Επιτροπής και δυστυχώς δεν έχει ληφθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την εκπλήρωση της προαναφερθείσας δέσμευσης. Γνωρίζοντας από την μια ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες και από την άλλη πως δεν υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που εμποδίζουν την Επιτροπή να προχωρήσει στην έκδοση της πρότασης, θεωρούμε εντελώς αδικαιολόγητη οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος. 
 
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Επιτροπή έχει την υποχρέωση, βάσει του άρθρου 9 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, να αναλάβει δράση για τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να υποβάλλει φέτος στον ΟΗΕ έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και να ρωτηθεί για τα σχετικά αποτελέσματα, δεδομένης της αρμοδιότητάς της επί του συγκεκριμένου ζητήματος.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ζητούμε την πολύτιμη βοήθειά σας ώστε η Επιτροπή να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με τον Υψηλό Διάλογο για την Ανάπτυξη και την Προσβασιμότητα που συνδιοργανώθηκε τον Δεκέμβριο 2013 από τους Επίτροπους κα Viviane Reding και κο Antonio Tajani. 
 
Αξιότιμη κυρία Επίτροπε, 
 
Γνωρίζοντας οι Έλληνες και Ελληνίδες με αναπηρία ότι η προσβασιμότητα συνιστά το «κλειδί» για την κοινωνική τους ένταξη, ζητούμε την πολύτιμη βοήθειά σας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας θα δημοσιευτεί κατά τη διάρκεια της θητεία της σημερινής Επιτροπής. 
 
Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων.
  
Με εκτίμηση 
 
              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
 
 Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                               ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή