Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εσωτερικών

Αθήνα: 24/06/2016

ΠΡΟΣ:
αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Γραφείο πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα
• Γραφείο υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή
• Γραφείο Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου
• Γραφείο Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη
• Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ


Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μετανάστευση - Οι προτάσεις μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών προσφύγων


Κύριε Υπουργέ,
Στις 28 και 29 Ιουνίου θα συναντηθείτε με τους ομολόγους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια συνεδρίαση με πολύ σημαντικά θέματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Ένα από αυτά θα είναι η μετανάστευση. Ζητούμε να επιστήσετε την προσοχή σας στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες και σας καλούμε να διασφαλίσετε ότι οι φωνές τους κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα ακουστούν.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία (EDF), του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ., είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών (EWL) που μόλις πρόσφατα κατάρτισε ένα μοναδικό έργο πέντε μηνών με τίτλο: «Από τη σύγκρουση στην ειρήνη: Φωνές γυναικών και κοριτσιών σε κίνηση», με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την πραγματικότητα της βίας και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες στην Ευρώπη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Προσφύγων Γυναικών (WRC).
Οι γυναίκες και τα κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και ταξιδεύουν προς την Ευρώπη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από την ανδρική βία. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής και στα κέντρα, αντιμετωπίζουν ενδεχόμενο βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση από διαφορετικούς δράστες: μπορεί να καταφύγουν στην πορνεία προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε τροφή, στέγαση ή μεταφορικό μέσο. Ή θα αντιμετωπίσουν την ενδοοικογενειακή βία. Πολλά κορίτσια πωλούνται για γάμο ή γίνονται θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση. Επιπλέον, η διέλευση και τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας δεν είναι προσβάσιμα για τις γυναίκες με αναπηρία και είναι χτισμένα, οργανωμένα και στελεχωμένα με έναν τρόπο που έχει άμεσο αντίκτυπο στις γυναίκες και στην ικανότητα των κοριτσιών να είναι ασφαλή από κάθε μορφή ανδρικής βίας. Πρόσφατες επιτόπιες αξιολογήσεις από την WRC στην Ελλάδα καταδεικνύουν αυτή την πραγματικότητα με αποδείξεις. Τέλος, η έλλειψη έμφυλης διερμηνείας και η περιφρόνηση για τα ευαίσθητα φύλα και τις εθνικές πολιτικές ασύλου στην ΕΕ είναι μια τεράστια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία.
Βασισμένη στην επιτόπια έρευνα, σε στρατηγικές συναντήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στα δεδομένα που συλλέγονται επί τόπου από τα μέλη του EWL σε διάφορες χώρες, η έκθεση του EWL #womensvoices ζητά:
• Ολοκληρωμένη πολιτική για τον τερματισμό όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην ΕΕ και τα κράτη μέλη της, και συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο προστατεύονται και αποκτούν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
• Μια ανθρωπιστική επέμβαση που θα προστατεύει τις γυναίκες και τα κορίτσια από την ανδρική βία και την εκμετάλλευση.
• Πολιτικές και διαδικασίες ασύλου με ενσωματωμένη τη διάσταση του φύλου ώστε να βοηθηθούν οι γυναίκες και τα κορίτσια να ξεφύγουν ή να καταγγείλουν την ανδρική βία και η πρόσβαση στην πλήρη ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Σας καλούμε να δώσετε βάση στην έκθεσή μας και στα συγκεκριμένα αιτήματά της. Ειδικότερα, σας καλούμε να διασφαλίσετε ότι η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της θα επικυρώσουν και θα εφαρμόσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, χωρίς καμία επιφύλαξη, και θα εντάξουν τις ειδικές ανάγκες των προσφύγων και των γυναικών μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία (5 Ps Framework). Σας καλούμε να εξασφαλίσετε οι χώροι διέλευσης/ καταλύματα θα είναι προσβάσιμα, κατασκευασμένα και στελεχωμένο με τρόπο που θα ενσωματώνει τη διάσταση του φύλου, και να χρησιμοποιήσετε την έκθεσή μας με τίτλο «Implementing a gender-sensitive humanitarian response», «Εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής επέμβασης στη βάση του φύλου» σε όλα τα επίπεδα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών στις 4 Ιουνίου, όλα τα μέλη ενέκριναν την κίνηση έκτακτης ανάγκης για την «Προώθηση της προστασίας των γυναικών στις πολιτικές για τους πρόσφυγες της ΕΕ και του ΟΗΕ», η οποία ζητά τα ακόλουθα:
• Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό προσφύγων δίνοντας προτεραιότητα στις γυναίκες στο πλαίσιο του συστήματος των ποσοστώσεων.
• Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εφαρμόσουν την αρχή της οικογενειακής συνένωσης που επικύρωσε η Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ του 1951, προκειμένου οι μητέρες, αδελφές και οι κόρες των προσφύγων να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με ασφάλεια αποφεύγοντας να πέσουν θύματα των δουλεμπόρων.
• Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τις γυναίκες και τα παιδιά πρόσφυγες υπό την αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις αιτήσεις ασύλου γυναικών και παιδιών, τους πρόωρους και αναγκαστικούς γάμους, όπως καταγράφεται σε διεθνείς Συνθήκες, όπως η CEDAW και η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού.
• Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εφαρμόσουν τη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών Οδηγιών που αφορούν το φύλο και τα δικαιώματα των γυναικών.
Σας καλούμε να ακούσετε τις φωνές των γυναικών, να τις σκεφτείτε σοβαρά, να τις συζητήσουμε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο.
Τον Μάιο, οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής και απηύθυναν έκκληση για την ισότητα των φύλων, τη χειραφέτηση των γυναικών και τα δικαιώματα των γυναικών ώστε να γίνουν πυλώνες της ανθρωπιστικής δράσης. Τώρα είναι η ώρα για δράση για την Ευρώπη να εφαρμόσει μια ανθρωπιστική επέμβαση με ενσωματωμένη τη διάσταση του φύλου και την προστασία όλων των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων από τη βία των ανδρών!
Ανυπομονούμε για την απάντησή σας στην παρούσα επιστολή και ζητούμε να συναντηθούμε μαζί σας για να συζητήσουμε περαιτέρω την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών προσφύγων.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Δ.Μ.Η.Δ. (πρώην ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.) » Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη μετανάστευση - Οι προτάσεις μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών προσφύγων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis