Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εσωτερικών

Αθήνα: 26/06/2014

ΠΡΟΣ:
κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Προτεινόμενη θεματική ατζέντα της Ε.Σ.ΑμεΑ. για την προγραμματισμένη συνάντηση της 26ης Ιουνίου 2014 με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης


Κυρία Υφυπουργέ,  
 
Η Ε.Σ.ΑμεΑ., εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησης των εκπροσώπων της με εσάς, την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2014, προτείνει να συζητηθούν τα ακόλουθα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους. 
Θέματα ν.2643/98 
1. Τροποποίηση αναμόρφωση του ν. 2643/98 για να δημιουργηθεί νέος νόμος  αποκλειστικός για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει ήδη καταθέσει πλαίσιο προτάσεων, ώστε ο νόμος να συμπεριλάβει νέα μέτρα και πολιτικές που θα προστατεύουν ουσιαστικά την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους. Το αίτημά μας αυτό έχει γίνει δεκτό από όλους τους Υπουργούς Εργασίας αλλά δυστυχώς. δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, παρόλο που έχουν συσταθεί κατά καιρούς ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. 
2.  Έκδοση προκηρύξεων των θέσεων άρθρου 2 και 3 του ν. 2643/98: 
Να εκδοθούν άμεσα: 
• η προκήρυξη των θέσεων του άρθρου 3 (στενός δημόσιος τομέας) του ν. 2643/98, οι οποίες έχουν παρακρατηθεί όπως ορίζει ο νόμος, από τις γενικές προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από το έτος 2008 έως και σήμερα, 
• οι ειδικές προκηρύξεις του νόμου που αφορούν στις θέσεις τυφλών τηλεφωνητών,  όπως υπαγορεύει ο νόμος.  Για την άμεση έκδοση της προκήρυξης προτείνουμε να ζητηθούν από όλες τις υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης οι κενές θέσεις των τυφλών τηλεφωνητών. 
 
Επισημαίνουμε ότι απαιτείται η συνεργασία των αρμοδίων Διευθύνσεων των Υπουργείων Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφαρμογή του νόμου. 
3. Λήψη μέτρων για την ένταξη ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους σε εποχικές θέσεις  εργασίας:  
• Να θεσπιστούν διατάξεις με τις οποίες θα συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων αυτών σε εποχικές θέσεις εργασίας. Επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία προβλέπει ανάλογα κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και τα άτομα με αναπηρία που βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
4. Ολοκλήρωση των διαδικασιών διορισμού των 74 επιτυχόντων της προκήρυξης του ν. 2643/98 έτους 2008 σε ΟΤΑ Α και Β Βαθμού. 
5. Θέματα ωραρίου εργασίας των ατόμων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων/συζύγων: 
• Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 3731/2008 η μείωση του ωραρίου κατά 1 ώρα χωρίς  ανάλογη περικοπή των αποδοχών, αφορά σε τακτικούς  υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημοσίου Ν.Π.Δ.Δ και Ο.Τ.Α., οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω , γονείς παιδιών με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 100%. Η διάταξη αυτή ζητούμε να τροποποιηθεί, ούτως ώστε να συμπεριλάβει και τους συζύγους ατόμων με αναπηρία με ποσοστό 67%, δεδομένου ότι ο νομοθέτης με το νόμο 3865/10, άρθρο 6 προβλέπει τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για γονείς και συζύγους ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% που έχουν συμπληρωμένο το 50 έτος ηλικίας.  
• Συμπλήρωση της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 3731/2008, προκειμένου να ισχύσει η μείωση του ωραρίου εργασίας και για γονείς παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1,  προνηπιακής, νηπιακής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ανώτατο όριο ηλικίας του τέκνου τα 15 έτη με ποσοστό αναπηρίας 50%. Επισημαίνουμε τα παιδιά μικρής ηλικίας χρειάζονται ειδική ιατρική φροντίδα (μέτρηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα, χορήγηση ινσουλίνης μέσω ενέσεων σε καθημερινή βάση ανά τακτά διαστήματα της ημέρας και με πρωϊνή χορήγηση, σωστή διατροφή και υπολογισμός λήψης υδατανθράκων για την ανάλογη δόση της ινσουλίνης κ.λπ) για την οποία εκπαιδεύονται οι ίδιοι οι γονείς τους. Ευνόητο είναι ότι στην παιδική νεανική ηλικία τα παιδιά με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη έχουν ανάγκη τη φροντίδα των γονέων τους. 
 
Με εκτίμηση
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Δ.Μ.Η.Δ. (πρώην ΥΠ.ΕΣ.Α.Η.Δ.) » Προτεινόμενη θεματική ατζέντα της Ε.Σ.ΑμεΑ. για την προγραμματισμένη συνάντηση της 26ης Ιουνίου 2014 με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis