Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 18/09/2014

ΠΡΟΣ:
κ. Ι. Βρούτση,
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
-Β. Κεγκέρογλου, Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-κ. Αντ. Μπέζα, Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
-κ. Π. Κοκκόρη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-κ. Ευ. Μπέκου, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
-Διοικητή ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλο
-ΕΟΚΑ και λοιπούς φορείς της Ε.Σ.Α.μεΑ.


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την άμεση απόσυρση της ανάλγητης απόφασης με την οποία αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το υπ' αριθ. 2855 έγγραφό της στις 27/8/2013 είχε εκφράσει την αγανάκτηση και οργή της για την Υπουργική Απόφαση Φ11/321/1119/79/27.3.2013 (τροποποίηση της Φ9/οικ.909/22.6.1983), σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται «η καταβολή του εξωϊδρυματικού επιδόματος στις περιπτώσεις νοσηλείας του δικαιούχου, σε οποιασδήποτε μορφής νοσηλευτικό ίδρυμα, για χρόνια πάθηση με δαπάνες του ασφαλιστικού φορέα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα νοσηλείας του».

Η απόφαση αυτή είχε τεθεί σε εφαρμογή από τότε με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. Σ38/17 Αρ.39) σύμφωνα με καταγγελίες που είχαμε δεχθεί από δικαιούχους του εξωϊδρυματικού επιδόματος.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) η απαράδεκτη και ανάλγητη αυτή απόφαση συνεχίζει να ισχύει, γεγονός που αποδεικνύεται από αποφάσεις που εστάλησαν σε δικαιούχους του εξωϊδρυματικού επιδόματος, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Το έγγραφο της ΕΟΚΑ και οι προαναφερόμενες αποφάσεις επισυνάπτονται στο παρόν.
Αυτή η απόφαση που ανασύρατε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας αποτελεί ακραίο δείγμα παραλογισμού. Όπως σας είχαμε ενημερώσει με προγενέστερο έγγραφό μας στηρίζεται σε παλαιότερη απόφαση του έτους 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από δικαιολογημένες αντιδράσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία. Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο ότι ανασύρετε προηγούμενη αντίστοιχη απόφαση, αλλά την τροποποιείτε προς το χειρότερο, επιβάλλοντας όρους εγκληματικούς για τη ζωή ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο.
Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργησης του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων.
Το εξωϊδρυματικό επίδομα οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά ότι χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την Πολιτεία, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα.
Είναι αδιανόητο να διακόπτεται το εξωϊδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους. Είναι αδιανόητο να αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες τη στιγμή που η νοσηλεία τους γίνεται σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές (απουσία προσβάσιμων κρεβατιών έως και προσβάσιμων wc).
Το ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (παραπληγία –τετραπληγία – ακρωτηριασμοί) σε 24άωρη βάση. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που το άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης!!!

Κύριε Υπουργέ,

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση, που δείχνει το πιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας, επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμίας δημοσιονομικής προσαρμογής.
Απαιτούμε τώρα την άμεση ακύρωση της.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ        ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την άμεση απόσυρση της ανάλγητης απόφασης με την οποία αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis