Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 03/03/2010

ΠΡΟΣ:
κ. Αν. Λοβέρδο, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού Κου Γ. Παπανδρέου
- Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου
- κ. Γ. Κουτρουμάνη, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
- κ. Ρ. Σπυρόπουλο, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας
- κ. Α. Δρέττα, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Υποεπιτροπή για τα θέματα ατόμων με αναπηρία, Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων


Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ για το Σχέδιο Νόμου «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις


Εν' όψει της κατάθεσης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις» η Ε.Σ.ΑμεΑ. καταθέτει τις απόψεις της σχετικά με το άρθρο 16 «Διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου».

Προφανώς, με το άρθρο 16 το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να επιλύσει το μείζον θέμα που ταλαιπωρεί επί χρόνια τα άτομα με αναπηρία και αφορά στο σύστημα διαρκούς επανεξέτασης των ατόμων με μόνιμες και μη αναστρέψιμες αναπηρίες από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας. Θεωρούμε χρήσιμο να σας αναφέρουμε ότι με το ίδιο περίπου σκεπτικό προσπάθησαν και προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας να επιλύσουν τα ακανθώδες αυτό πρόβλημα, το οποίο, εκτός του ότι ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τα άτομα με αναπηρία, προσβάλλει και θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους.

Ανάλογη ήταν το έτος 2006 η πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος σε συνεργασία με την Διοίκηση του Ι.Κ.Α., εξέδωσε απόφαση σχετικά με την «Υγειονομική κρίση επ’ αόριστον». Στην απόφαση αυτή, ομοίως όπως και στο άρθρο 16 του παρόντος Σχεδίου Νόμου, δεν συμπεριλαμβάνονταν βαριές, μόνιμες και μη αναστρέψιμες κατηγορίες αναπηρίας όπως: τυφλότητα, κώφωση, παραπληγία-τετραπληγία, θαλασσαιμία (ομόζυγος Β΄μεσογειακή αναιμία, δρεπανο-μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία) κ.λπ. Επίσης, ο καθορισμός του ποσοστού 80% και άνω, απέκλειε, και αποκλείει ομοίως και τώρα, από την ισχύ του μέτρου το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με αναπηρία όπως τα άτομα με Σύνδρομο Down, αυτισμό, νοητική αναπηρία κ.λπ. γιατί σύμφωνα με τον ισχύον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.) οι Υγειονομικές Επιτροπές κρίνουν αυτές τις αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Σε ότι αφορά το άρθρο 16 του παρόντος Σχεδίου Νόμου ζητούμε, εκτός των κατηγοριών που ήδη αναφέρονται, να συμπεριληφθούν κατηγορίες αναπηρίας, οι οποίες είναι αποδεδειγμένα μη αναστρέψιμες όπως:

• τυφλότητα,
• παραπληγία-τετραπληγία εξ’ οποιασδήποτε αιτίας και ασθενείας. Σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα, όπως και με γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας υπάρχουν μια σειρά παθήσεων που οδηγούν σε παραπληγία- τετραπληγία όπως: παραπάρεση-τετραπάρεση, σκλήρυνση κατά πλάκας με ποσοστό 67% και άνω, μυοπάθειες-μυασθένειες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, στις οποίες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία χορηγείται το εξωϊδρυματικό παραπληγικό επίδομα (Ν. 3232/2005, 2646/98 κ.λπ.).
• κώφωση-βαρυκοϊα,
• θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική μικροδρεπανοκυτταρική νόσος, παθήσεις κληρονομικές και μη ιάσιμες, οι οποίες με την πάροδο των χρόνων επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές,
• συγγενείς αιμορραγικές διαθέσεις – αιμορροφιλία. Επισημαίνουμε ότι η αιμορροφιλία είναι κληρονομικό νόσημα, το οποίο με την πάροδο των χρόνων επιδεινώνεται συνεχώς, λόγω των αλλοιώσεων στις αρθρώσεις από τα συνεχή αίμαρθρα (ενδοαρθρικές αιμορραγίες) με αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλου βαθμού αναπηρίας.
• εγκεφαλική παράλυση η οποία είναι μόνιμη και βαριά αναπηρία.

Σχετικά με τις κατηγορίες που ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο άρθρο 16 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου ζητούμε τις εξής αλλαγές:

• η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, παρ’ όλο που αναφέρεται στο εν’ λόγω άρθρο θα πρέπει να αναγραφεί με το δόκιμο όρο: νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκές πλύσεις, μεταμόσχευση νεφρού),
• η νοητική υστέρηση ζητούμε να αναγραφεί με το δόκιμο όρο νοητική αναπηρία

Σημειώνουμε ότι στα άτομα με αναπηρίες όπως: νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, αυτισμός, θαλασσαιμία-δρεπανοκυτταρική νόσος, συγγενείς αιμορροφιλία-αιμορραγικές διαθέσεις, σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας αποδίδεται ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Επομένως το ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω του ως άνω άρθρου (δεύτερη σειρά πρώτου εδαφίου της παρ. 1) θα πρέπει να καθοριστεί στο ποσοστό 67% και άνω.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι για τους ασφαλισμένους με παραπληγία-τετραπληγία, β΄ομόζυγο μεσογειακή αναιμία ή δρεπανο/μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, αιμορροφιλία τύπου Α΄ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία-τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ακρωτηριασμένους κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα, ένα κάτω ή ένα άνω άκρο με ποσοστό αναπηρίας 67%, το Ι.Κ.Α. με πρόσφατη εγκύκλιό του (Π51/3/568) συνιστά στις Α/Βάθμιες και Β/Βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές να καθορίζουν τη διάρκεια της αναπηρίας τους επ’ αόριστον κατά την εξέταση τους για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις του 612/77, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους. Δηλαδή. τα άτομα με τις ανωτέρω αναπηρίες και με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δικαιούνται λόγω της σοβαρότητας της αναπηρίας τους σύνταξη στην 15αετία.

Σε ότι αφορά το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 16 θεωρούμε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Βασική όμως προϋπόθεση για να καταστεί ουσιαστικό το έργο της Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τον καθορισμό και λοιπών κατηγοριών που επιφέρουν αναπηρία αόριστης διάρκειας, είναι η θεσμική συμμετοχή σε αυτήν και εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ., εκτός του Ειδικού Σώματος Υγειονομικών Επιτροπών του Ι.Κ.Α-ΕΤΑΜ.

Επισημαίνουμε ότι υπάρχουν κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης όπως: ψυχικές αναπηρίες, συγγενείς καρδιοπάθειες, ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες αλλά θα πρέπει να επανεκτιμηθεί ο τρόπος εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας τους.

Επομένως, η θεσμική συμμετοχή της Ε.Σ.ΑμεΑ. στην Επιστημονική Επιτροπή του άρθρου 16 είναι σαφές ότι επιβάλλεται λόγω της διευρυμένης γνώσης, εμβάθυνσης και κατανόησης της για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τη χρόνια πάθηση.

Κύριε Υπουργέ,

Προσδοκούμε ότι εσείς ο ίδιος προσωπικά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στοχεύετε στην ουσιαστική αναμόρφωση του υφιστάμενου αναχρονιστικού Συστήματος Πιστοποίησης Αναπηρίας. Η υιοθέτηση των προτάσεων μας στο εν’ λόγω άρθρο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευελπιστούμε ότι αυτό το βήμα θα ξεκινήσει από εσάς. Πρέπει επιτέλους να σχεδιαστεί ένα Σύστημα Πιστοποίησης Αναπηρίας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και θα διαπνέεται από τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡ. ΠΑΝΑΝΟΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ για το Σχέδιο Νόμου «Εγγυήσεις κατά της εργασιακής ανασφάλειας και άλλες διατάξεις
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis