Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 03/10/2016

ΠΡΟΣ:
κ. Γ. Κατρούγκαλο, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Ν. Παππά
- Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας Θ. Φωτίου
- Γραφείο Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αν. Πετρόπουλου
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Ν. Φράγκου
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Δ. Καρέλλα
- Πρόεδρο και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Πρόεδρο και Μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και
Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Ζητείται η άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της διάταξης των άρθρων 1 και 3 του ν. 4331/2015, που αφορά στην κατάργηση του παραβόλου για εξέταση από τα ΚΕΠΑ


Κύριε Υπουργέ,
Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν την ανάγκη διακριτών μέτρων προστασίας, δεδομένης της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης που υφίστανται λόγω της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίση που περνάει η χώρα μας, εάν λάβουμε υπόψη και το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς μέλη της έχουν αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή να καταργηθεί το μέτρο της καταβολής του παραβόλου στα ΚΕΠΑ, ως απαράδεκτο στην παρούσα οικονομική περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
Στο πλαίσιο της ανακούφισης της ευπαθούς αυτής ομάδας του πληθυσμού, ψηφίστηκε ο ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69Α/2-7-2015) όπου στα άρθρα 1 και 3 θεσπίστηκε η κατάργηση του παραβόλου για εξέταση από τις Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.
Δυστυχώς όμως έως και σήμερα, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου, δεν έχει εφαρμοστεί η ανωτέρω διάταξη, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται άτομα με αναπηρία να πληρώνουν το παράβολο των 46,14 ευρώ στις γραμματείες των ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους για την καταβολή του επιδόματος που δικαιούνται, ή ακόμα και για τυχόν επανεξετάσεις ήδη χορηγηθέντων προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι όχι μόνο δεν έχετε προβεί στην έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της ανωτέρω ευεργετικής διάταξης, αλλά αντίθετα έχετε προχωρήσει σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων ατόμων με βαριές αναπηρίες, μειώσεις εξωιδρυματικών επιδομάτων και επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε περιόδους οικονομικής κρίσης γίνεται δυσβάστακτο.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έκδοση της υπ' αριθ. Δ23/οικ.34484/2655/26.07.2016 εγκυκλίου εφαρμογής της υπ΄ αρ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 908 τ.Β΄) «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», δεν εκδίδονται πλέον βιβλιάρια απορίας, αφού οι άποροι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο με τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, εάν λάβουμε υπόψη ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες για να κάνουν χρήση της εφαρμογής του μέτρου απαλλαγής από το παράβολο, πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠΑ το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου ή απόρου, σε αντίθετη περίπτωση υποχρεούνται στην καταβολή του ποσού. Η Δ/νση Αναπηρίας του ΙΚΑ στην προσπάθειά της να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, εξέδωσε την υπ' αριθ. πρωτ. Γ23/150/05.09.2016 ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία αναφέρει ότι «για τον απεγκλωβισμό των ανωτέρω προσώπων από τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Ιδρύματος έχει δοθεί εντολή στα ΚΕΠΑ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Ηλεκτρονικού μητρώου ανασφάλιστων οικονομικά αδυνάτων της ΗΔΙΚΑ με το ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να μην υποβάλλονται στη δαπάνη καταβολής παραβόλου οι πολίτες που προσκομίζουν είτε αντίγραφο της διαπιστωτικής πράξης της αρμόδιας δημοτικής υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας για την ένταξή τους στο σχετική Ηλεκτρονικό Μητρώο, είτε βεβαίωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους σε αυτό».
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε την άμεση έκδοση εγκυκλίου για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αδυναμία εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 1 και 3 του ν. 4331/2015, που αφορούν στην κατάργηση του παραβόλου για εξέταση από τα ΚΕΠΑ, ώστε να ανακουφιστεί ένας σημαντικός αριθμός ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, όπως οι ανασφάλιστοι και οι αιτούντες την αξιολόγηση ή την επαναξιολόγησή τους από ένα ακόμη δυσβάσταχτο οικονομικό μέτρο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάγιο αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η κατάργηση του παραβόλου των 46,14 € για όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους, προκειμένου να κάνουν χρήση για όλες τις παροχές που δικαιούνται, π.χ. από το Υπουργείο Παιδείας (μετεγγραφές φοιτητών) ή από το Υπουργείο Οικονομικών (φοροαπαλλαγές) ή το Υπουργείο Μεταφορών κ.λπ.
Ως εκ τούτου θα θέλαμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά, ιδιαίτερα σήμερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, ότι κρίνεται αναγκαίο να δοθεί θεσμική λύση στην εφαρμογή του ανωτέρω μέτρου για όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Νάστας

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Ζητείται η άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου για την εφαρμογή της διάταξης των άρθρων 1 και 3 του ν. 4331/2015, που αφορά στην κατάργηση του παραβόλου για εξέταση από τα ΚΕΠΑ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis