Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 09/03/2017

ΠΡΟΣ:
Έφη Αχτσιόγλου, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης,
κ. Αν. Πετρόπουλου
- κα Στ. Βρακά, Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
- κ. Β. Κουλούρη, Προϊστάμενο Δ/νσης Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών & Ασθένειας,
Γ.Γ.Κ.Α.
- Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Να εξαιρεθούν τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής συντάξεων που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και στις οικογένειές τους


Κυρία Υπουργέ,
Με αφορμή την τροπολογία του Υπ. Εργασίας που συμπεριλήφθηκε στο σ/ν που συζητείται στη Βουλή με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις» και η οποία αναφέρεται σε ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στη συμπλήρωση - τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016 η Ε.Σ.Α.μεΑ. με την παρούσα επιστολή της, εκφράζει για ακόμη μία φορά την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη συμπερίληψη διάταξης που να αφορά στην τήρηση της συμφωνίας που είχε με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία αφορά στην εξαίρεση των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων και επιδομάτων αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους.

Στη συνάντηση που είχε η Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον τότε Υπουργό Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλο, συμφωνήθηκε η εξαίρεση των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων και επιδομάτων αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους, όπως και έγινε στα άρθρα 13 και 96 του ν.4387/2016.
Όμως, στο άρθρο 13 του νόμου, που αφορά στο Ανώτατο όριο καταβολής σύνταξης, η εν λόγω ρύθμιση αναγράφεται στην παρ. 2 του άρθρου, στην οποία γίνεται αναφορά για τις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερες από μία συντάξεις, το άθροισμα των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Επιπρόσθετα στην υπ' αριθ. Φ.80000/οικ.48653/1865 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας, προβλέφθηκε η μη συμπερίληψη των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων και επιδομάτων αναπηρίας, στο ανώτατο ύψος του επιτρεπόμενου ποσού είσπραξης πολλαπλών συντάξεων των 3.000 ευρώ, ενώ τα προαναφερθέντα επιδόματα συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης των 2.000 ευρώ, όπως αυτό ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.4387/2016. Είναι προφανές ότι πρόκειται περί εσφαλμένης διατύπωσης, η οποία επιτρέπει την παρούσα παρερμηνεία, ενώ η συμφωνία μας ήταν ότι η εν λόγω διάταξη θα αφορούσε στο σύνολο του άρθρου.
Ως εκ τούτου, ζητάμε, -για την αποκατάσταση αυτής της ολοφάνερης αδικίας αλλά και την τήρηση της συμφωνίας που είχε γίνει με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας- την άμεση παρέμβασή σας για τη συμπερίληψη διάταξης στην προαναφερόμενη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στην οποία να αναγράφεται ρητά ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.4387/2016.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Να εξαιρεθούν τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής συντάξεων που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και στις οικογένειές τους
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis