Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 08/10/2019

ΠΡΟΣ:
κα Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
- Γραφείο Γ.Γ. Κοιν. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ
- Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών


Άμεση λύση στο πρόβλημα του επικουρικού προσωπικού στις δημόσιες δομές Κοινωνικής Πρόνοιας


Κυρία Υφυπουργέ,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν θέτει υπόψη σας ένα ζήτημα που αποτελεί πλέον χρόνιο πρόβλημα, παρά το ότι έχει τεθεί από τη Συνομοσπονδία μας και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, που ταλανίζει το σύνολο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σχετικά με την στελέχωσή τους με επικουρικό προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνεται κάθε χρόνο σε αυτά, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Έχουμε διαμαρτυρίες από τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ολόκληρης της χώρας, ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, λόγω της λήξης κάθε χρόνο των συμβάσεων εργασίας του επικουρικού προσωπικού, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την αδήριτη ανάγκη κάλυψη των θέσεων εργασίας στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας από μόνιμο προσωπικό.
Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του προσωπικού στις δομές της Πρόνοιας, έχουν δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα στη λειτουργία τους, οδηγώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε πλήρη υποβάθμιση. Η προσφορά του επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική αφού καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Κέντρων.
Χωρίς τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που φιλοξενούνται σε αυτά και η διακοπή της θητείας του επικουρικού προσωπικού θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποστελέχωση και απαξίωση των συγκεκριμένων δομών.
Κυρία Υφυπουργέ,
Έχουμε ενημερωθεί από την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών, ότι στις 15 Οκτωβρίου έχετε συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση στο προαναφερόμενο ζήτημα, ώστε να συνεχίσουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να παρέχουν τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες τους στα άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που περιθάλπονται σε αυτά.
Ως εκ τούτου ζητάμε να εξετάσετε με θετικό τρόπο τις προτάσεις των εργαζομένων που εκπροσωπούνται από την εν λόγω Επιτροπή, οι οποίοι έχουν στηρίξει με τις πολύτιμες υπηρεσίες τους τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε όλη τη χώρα και σε πολύ δύσκολες εποχές.
Πιστεύουμε πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο προαναφερόμενο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιταγές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, όπου στο άρθρο 28 «Ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης και κοινωνική προστασία» αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ θα έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης για τα ίδια και τις οικογένειές τους και να φροντίζουν για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή