Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 11/05/2020

ΠΡΟΣ:
- κ. Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη
- Υπουργό Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο
- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
- Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
- Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γ. Σταμάτη
- Πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε., Δ. Παπαστεργίου
- Πρόεδρο ΕΟΔΥ, κ. Π. Αρκουμανέα
- Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Β. Πλαγιανάκο
- Προϊστάμενο Ε.Υ.Σ.Ε.Κ.Τ., κ. Β. Τρουλάκη
- ΠΟΣΓΚΑμεΑ


Απαραίτητη η άμεση εκπόνηση σχεδιασμού για την έγκαιρη και ασφαλή επιστροφή των ωφελούμενων στις δομές που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις


Κυρία Υφυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας - με το παρόν έγγραφό της, σας μεταφέρει το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) σχετικά με τον σχεδιασμό της επαναλειτουργίας των δομών εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία (ΚΔΗΦ ΑμεΑ και ΚΔΑΠμεΑ).

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, την οποία σας επισυνάπτουμε, έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία στο χώρο μας, από το γεγονός πως δεν έχουμε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα ληφθούν για την επαναλειτουργία των δομών τυπικής, μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ και ΚΔΑΠμεΑ) στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων έναντι των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid-19.
Η αναστολή λειτουργίας των δομών ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΑΠμεΑ κ.ο.κ.) τους τελευταίους δύο μήνες, παρότι αναγκαία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, είχε επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική υγεία των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και σημαντική επιβάρυνση στους γονείς και κηδεμόνες τους που αναπόφευκτα σήκωσαν το βαρύτερο φορτίο της διαχείρισης αυτής της κατάστασης.
Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για το σχεδιασμό της σταδιακής επαναλειτουργίας των δομών εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ και ΚΔΑΠμεΑ), μέσω της πρόβλεψης των ενδεικνυόμενων μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των ωφελούμενων όσο και των εργαζομένων κατά την επιστροφή τους σε αυτές, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις διοικήσεις των δομών, καθώς και την διαβούλευση με εκπροσώπους της ΠΟΣΓΚΑμεΑ και της ΕΣΑμεΑ.
Κυρία Υφυπουργέ,
Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο εν λόγω αίτημά μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο οποιοσδήποτε αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από τον σχεδιασμό των μέτρων για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα στους χρόνους που προβλέπονται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι αντίθετος σε συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οδηγεί σε στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό.
Αναμένουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας επί του θέματος.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Απαραίτητη η άμεση εκπόνηση σχεδιασμού για την έγκαιρη και ασφαλή επιστροφή των ωφελούμενων στις δομές που παρέχουν υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis