Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Εργασίας

Αθήνα: 27/10/2022

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Π. Τσακλόγλου
- Γραφείο Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δ. Μιχαηλίδου
- Γραφείο Γ. Γ. Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γ. Σταμάτη
- Γραφείο Γ.Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θ. Κοντογεώργη
- Πρόεδρο και Μέλη Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
- Γραφείο Διοικητή ΔΥΠΑ, κ. Σπ. Πρωτοψάλτη
- Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων
- Oργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Να μην μείνουν αόρατα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης


Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.
Με την παρούσα επιστολή μας, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί την ορατότητα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης (Πρόγραμμα χορήγησης χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, Κοινωνική αντιπαροχή, Πρόγραμμα Κάλυψη, Πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω για Κενά Σπίτια, Πολεοδομική χρήση «Κοινωνική Κατοικία», Εισαγωγή ρυθμίσεων για τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων Ανατολικής Αττικής), καθώς και σε κάθε μελλοντική στεγαστική πολιτική της χώρας μας, μέσω της συμπερίληψης της αναπηρίας σε κάθε Πρόγραμμα της Στρατηγικής με διακριτό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:
• Όλα τα διακριτά μέτρα που αφορούν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους να ισχύσουν και για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω βάσει ΚΕΠΑ ή από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, προσαυξημένα κατά 20% λόγω της αναπηρίας.
• Όλες οι κατοικίες που θα κατασκευαστούν από παραχωρήσεις του Δημοσίου ή θα ανεγερθούν σε δημόσια περιουσία να τηρούν τις βασικές προδιαγραφές προσβασιμότητας.
• Ειδική ρήτρα για επιπλέον ανακατασκευές σχετικές με την προσβασιμότητα των χώρων σε κατοικίες που θα δοθούν σε άτομα με αναπηρία.
• Αυξημένα εισοδηματικά όρια για τους δικαιούχους με αναπηρία ή/ και χρόνια πάθηση, λόγω του επιπλέον κόστους που επιφέρει η αναπηρία/ χρόνια πάθησή τους.
Κύριε Υπουργέ,
Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι οι προτάσεις της καλύπτουν το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η ελληνική Πολιτεία, ώστε να εργαστεί προς την ανεξαρτησία και την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση και προηγουμένως η οικονομική έχουν γονατίσει αυτή την ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού. Άμεσα η ΕΣΑμεΑ θα παρέμβει και στη διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω για νέους».
Αναμένοντας τις ενέργειές σας προς θετική κατεύθυνση.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Ε.Κ.Α. » Να μην μείνουν αόρατα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis