Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 01/07/2014

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Αν. Λοβέρδο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά
- Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
- Υφυπουργό Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος
- Υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κουκοδήμο
- Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
- Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


Να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία των φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το μέτρο της διαγραφής τους λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών τους


Κύριε Υπουργέ,
Το τελευταίο διάστημα έχουν μπει σε εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου πλαισίου των ΑΕΙ, ν. 4009/2011, για την καταπολέμηση των «αιώνιων» φοιτητών με τις πρώτες διαγραφές να λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο του 2014.

Συγκεκριμένα, αναμένονται οι πρώτες διαγραφές των φοιτητών αφού για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου - πλαισίου 4009/2011 μόλις εκπνεύσει το φετινό ακαδημαϊκό έτος στις 31/8/2014. Δηλαδή όσοι φοιτητές δεν καταφέρουν να περάσουν τα χρωστούμενα μαθήματα θα χάσουν τη φοιτητική τους ιδιότητα.

Δυστυχώς και αυτός ο νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ δεν έχει προβλέψει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φοίτηση των φοιτητών με αναπηρία, παρόλο που η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε καταθέσει, και κατά τη συζήτηση αυτού του νόμου πλαισίου στη Βουλή, ένα πλαίσιο εμπεριστατωμένων προτάσεων για το σκοπό αυτό.

Ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την εξαίρεση από τις διατάξεις της διαγραφής, εκείνων των φοιτητών οι οποίοι έχουν καθυστερήσει τις σπουδές τους γιατί εμφανίστηκε η αναπηρία τους κατά το χρόνο των σπουδών ή εκείνων των φοιτητών που οι καθυστερήσεις τους οφείλονταν σε λόγους αποκατάστασης της αναπηρίας τους ή σε προβλήματα της χρόνιας πάθησής τους.

Δυστυχώς πληροφορούμαστε ότι στις διαγραφές του Σεπτεμβρίου του έτους 2014 συμπεριλαμβάνονται και φοιτητές με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Για τη διόρθωση αυτής της τεράστιας αδικίας, ζητούμε με προσωπική σας παρέμβαση να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εξαιρεθούν φοιτητές με αναπηρία και χρόνια πάθηση από τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4009/2011, υπό την προϋπόθεση ότι η αδυναμία παρακολούθησης των μαθημάτων τους και συμμετοχής τους στις φοιτητικές εξετάσεις των προηγούμενων περιόδων οφείλεται σε λόγους αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης τους.

Εντύπωση, επίσης, μας προκαλεί το γεγονός ότι ουδεμία ρύθμιση του νόμου πλαισίου των ΑΕΙ δεν προβλέπει ειδική μέριμνα για τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών με αναπηρία, ενώ ανάλογη μέριμνα λαμβάνεται για τους φοιτητές με δυσλεξία (παρ. 8 άρθρο 33 ν. 4009/2011) ή για τους εργαζόμενους φοιτητές (άρθρο 36 ν. 4009/2011).

Ειδικά ως προς το θέμα των κενών που παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΕΙ για τους φοιτητές με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο άρθρο 36 του ν. 4009/2001 ως εξής:

«ι) Τα ιδρύματα λαμβάνουν ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των σπουδών των φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε ότι αφορά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και σε όλες τις υπηρεσίες των ιδρυμάτων, στον τρόπο εξέτασής τους, στην αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων ή συμμετοχής τους στις φοιτητικές εξετάσεις, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και λοιπά θέματα. Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων ρυθμίζονται κάθε είδους λεπτομέρειες των ανωτέρω θεμάτων.»

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αναγκαίο να καλυφθούν τα ανωτέρω κενά στη νομοθεσία, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει ειδικές ρυθμίσεις για την άνευ εξετάσεων εισαγωγή των φοιτητών με αναπηρία στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με την πεποίθηση ότι θα λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των φοιτητών με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » Να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία των φοιτητών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από το μέτρο της διαγραφής τους λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης των σπουδών τους
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis