Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 17/07/2015

ΠΡΟΣ:
κ. Αν. Κουράκη, Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- κ. Αρ. Μπαλτά, Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
- κ. Δ. Χασάπη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
- Γενική Δ/νση Προσωπικού Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης
- κ. Κ. Λολίτσα, Διευθυντή Ειδικής Αγωγής
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Διασφάλιση της πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση


Με το παρόν απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ενημερώσουμε για ένα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση.

Το άνοιγμα της Γενικής Εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος. Στην ψήφιση του ν. 4283/2014 μετά από πολλές πιέσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. συμπεριλήφθηκε τελικά διάταξη στο άρθρο 8, η οποία αφορούσε στην πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία σε ποσοστό 5% στη γενική εκπαίδευση και όχι σε ποσοστό 10 % όπως ήταν συμφωνημένο με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Η διάταξη όμως του άρθρου 8 εκτός του ότι μείωνε το ποσοστό πρόσληψης κατά προτεραιότητα από 10% σε 5% (!) παρουσίαζε και άλλη μία αντίφαση, αφού στο πρώτο εδάφιο ορίζεται ότι «Για το Σχολικό έτος 2014-2015 μπορούν να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% κατά προτεραιότητα σε κλάδο και ειδικότητα άτομα......που έχουν αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω και η οποία βεβαιώνεται με πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ...» και στο τελευταίο εδάφιο καθορίζεται ότι «η παρούσα παράγραφος ισχύει από 1.5.2015.»
Η διάταξη περιορίζει μέσω του πρώτου εδαφίου την εφαρμογή της στο σχολικό έτος 2014-2015 ενώ με το τελευταίο εδάφιο αναιρείται ακόμα και η εφαρμογή της το τρέχον σχολικό έτος. Με λίγα λόγια, η πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση θα ξεκινούσε στο χρόνο ολοκλήρωσης του σχολικού έτους 2014-2015!!! Δηλαδή ακυρωνόταν απολύτως!
Μετά από έντονη διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. και ευρεία συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη διόρθωση της εν' λόγω διάταξης, μας διαβεβαίωσαν ότι η παρούσα διάταξη θα είχε ημερομηνία έναρξης την 01.05.2015, αλλά θα ίσχυε για κάθε σχολικό έτος από εδώ και στο εξής.
Δυστυχώς όμως, με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας, ότι στη νέα εγκύκλιο που ετοιμάζεται για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία σε ποσοστό 5%, γιατί η διάταξη του άρθρου 8 του ν.4283/2014 ίσχυε μόνο για το Σχολικό έτος 2014-2015 και όχι για το έτος 2015-2016!!
Το βέβαιο είναι ότι αν ισχύσει το άρθρο 8 με τον τρόπο που ερμηνεύεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας και σε συνδυασμό με την κατάργηση του Πίνακα Α΄ και το υφιστάμενο καθεστώς πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία στην ειδική εκπαίδευση, οδηγεί την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών με αναπηρία στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Στην ουσία διαμορφώνεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την εκπαίδευση.
Κύριε Υπουργέ,
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να εμφορείται από τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως αυτά καθορίζονται με την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με την ψήφιση του ν. 4074/2012 από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτή η Σύμβαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστεί κενή περιεχομένου!
Μέσω αυτής της επιστολής σας καλούμε να δώσετε λύση, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις σας που είναι επανειλημμένα διατυπωμένες και ως προς το εν λόγω θέμα, το οποίο εσείς υπερασπιστήκατε, και ως προς τη θέση της Συνομοσπονδίας για πρόσληψη εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση κατά προτεραιότητα σε κλάδο και ειδικότητα σε ποσοστό 10% και όχι σε 5%, με άμεση ισχύ για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς και την επαναφορά του Πίνακα Α, ώστε για να μην καταδικαστεί το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία.
Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα για να διορθωθεί αυτή η αδικία.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » Διασφάλιση της πρόσληψης εκπαιδευτικών με αναπηρία στη γενική εκπαίδευση
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis