Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 02/09/2015

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Β. Θάνου
-Γραφείο Γ.Γ. Υπουργού Παιδείας
-Πρόεδρο ΔΟΕ
-Πρόεδρο ΟΛΜΕ
-Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικών Κατηγοριών
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


""Άγνωστη η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές με αναπηρία!" "


Κυρία Υπουργέ,
Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν έγγραφό της διαμαρτύρεται για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο χώρος της Ειδικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Λίγες ημέρες μόνο πριν την τυπική έναρξη της σχολικής χρονιάς, και οι απαισιόδοξες προβλέψεις της ΕΣΑμεΑ δυστυχώς επαληθεύονται.

Η νέα σχολική χρονιά δεν θα ξεκινήσει για τους μαθητές με αναπηρία την ίδια ημέρα και με τον ίδιο τρόπο με τους υπόλοιπους μαθητές, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, και της έλλειψης ειδικών προστατευτικών μέτρων για τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών/ατόμων με αναπηρία. Αν και για τη Γενική Εκπαίδευση οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες... Αναρίθμητες ήταν οι επιστολές μας προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλους τους τελευταίους μήνες (υπ. αριθ. πρωτ. 1989/24.07.2015, 1953/17.07.2015, 1943/16.07.2015, 1819/30.06.2015, 2078/19.08.2015). Καμία πρότασή μας όμως δεν εισακούσθηκε.
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω με την αποπομπή του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής Κ. Λολίτσα, χωρίς να ορισθεί αντικαταστάτης του! Στον «αυτόματο» λοιπόν η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, τη στιγμή που οι παθογένειες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες του, γιγαντώνονται.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της μείωσης των ήδη χαμηλών κονδυλίων που διαχρονικά κατευθύνονται στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Η διαρκής αυτή υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οδηγούν κάθε χρονιά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνιούν και να διαμαρτύρονται, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Ενδεικτικό του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει ο χώρος της Ειδικής Εκπαίδευσης είναι επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει προσπάθεια από δύο διαφορετικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας για τη συγγραφή δύο νομοσχεδίων για την Ειδική Εκπαίδευση, που έλυναν σειρά θεμάτων: κανένα δεν κατάφερε να φτάσει στη Βουλή. Μέσα στον Αύγουστο του '15, τρείς φορές έχει εκδοθεί και αποσυρθεί η εγκύκλιος για τους αναπληρωτές της Ειδικής Εκπαίδευσης.
Κυρία Υπουργέ,
Έστω και στο «παρά πέντε», το αναπηρικό κίνημα της χώρας ζητά με το παρόν έγγραφό του τα ελάχιστα, μόνο για να ξεκινήσει σχεδόν ομαλά η σχολική χρονιά:
• Να τακτοποιηθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες με στόχο την εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων ειδικής εκπαίδευσης από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
• Να σταματήσει επιτέλους εδώ και τώρα ο διωγμός των εκπαιδευτικών με αναπηρία
• Να ληφθούν ειδικά προστατευτικά μέτρα για τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών/ατόμων με αναπηρία.
• Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους. Το θέμα αυτό που ταλαιπωρεί διαχρονικά τους μαθητές και τις οικογένειές τους έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των οικογενειών τους.
• Να στελεχωθούν άμεσα τα ΚΕΔΥΥ της χώρας.
Αναμένοντας απάντησή σας το συντομότερο δυνατό.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή