Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 19/10/2015

ΠΡΟΣ:
κ. Ν. Φίλη, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- κ. Δ. Χασάπη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας, Έρενας & Θρησκευμάτων
- Πρόεδρο & Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων
- κ. Κ. Λολίτσα, Προϊστάμενο Δ/νσης Ειδικής Αγωγής
- Φορείς - μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


""Αναγκαίες ρυθμίσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν σε εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία" "


Κύριε Υπουργέ,
Το Υπουργείο Παιδείας διαχρονικά, δεν έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή τα θέματα των εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση ούτε και των εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες, παρόλο που η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει θέσει πολλές φορές στο παρελθόν την ανάγκη λήψης ειδικών προστατευτικών μέτρων. Αντίθετα, ακόμη και οι προστατευτικές διατάξεις που ίσχυαν στο παρελθόν, όπως ο Πίνακας Α, καταργήθηκαν.

Με την υπ' αριθ. 131128/Ε1/20.08.2015 Εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής 2015-2016, η οποία εκδόθηκε βάση της υπ' αριθ. 128005/Δ2 Απόφασης (ΦΕΚ 2217 Β΄/2014) ερχόμαστε για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τον περιορισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την τοποθέτησή τους σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, στις επισημάνσεις της παρ. 4 της προαναφερόμενης εγκυκλίου αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί που έχουν απώλεια όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί - παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δεν μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα για τις επιλογές που αναφέρονται στις περιπτώσεις γ και δ, δεδομένου ότι προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μόνο σε ΣΜΕΑΕ και σε Τμήματα Ένταξης».
Όπως διαπιστώνουμε με την παρούσα εγκύκλιο, αποκλείονται συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών με αναπηρία από την τοποθέτησή τους σε ΚΕΔΔΥ και στο πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία (παράλληλη στήριξη). Αναντίρρητα αυτό το γεγονός οδηγεί σε κατάφωρη αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών με αναπηρία και συνιστά διάκριση, η οποία είναι αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία και αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα και με την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία κυρώθηκε με την ψήφιση του ν. 4074/2012 από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Εάν λάβουμε υπόψη και το καθεστώς πρόσληψης εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία όπως έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο με την κατάργηση του Πίνακα Α, είναι εμφανές ότι το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών με αναπηρία είναι καταδικασμένο.
Βάσει των ανωτέρω, επαναφέρουμε και υποβάλλουμε ξανά τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και στο παρελθόν στο Υπουργείο σας για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και τους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά με αναπηρία:
• Νομοθετική ρύθμιση για την επαναφορά του πίνακα Α, ο οποίος καταργήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με άκριτο και αυθαίρετο τρόπο με τις διατάξεις του ν. 4183/2013. Η επαναφορά του ζητείται για την κατά προτεραιότητα πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία, του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού που είναι άτομα με αναπηρία και γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες.
• Πρόβλεψη για την κατά προτεραιότητα σε ποσοστό 10% πρόσληψη εκπαιδευτικών, που η αναπηρία τους αξιολογείται με ποσοστό 50% και άνω, στο σύστημα γενικής εκπαίδευσης.
• Κατάργηση των ρατσιστικών αναχρονιστικών διατάξεων, με τις οποίες καθορίζεται η τοποθέτηση εκπαιδευτικών τυφλών, κωφών, τετραπληγικών - παραπληγικών σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες τυφλών, κωφών, παραπληγικών - τετραπληγικών.
• Κατάργηση της διάταξης, με την οποία οι εκπαιδευτικοί που έχουν απώλεια όρασης ή ακοής ή είναι τετραπληγικοί - παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές μόνο σε ΣΜΕΑΕ και στα Τμήματα Ένταξης.
Κύριε Υπουργέ,
Το κόμμα σας όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε με σθένος τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τα εκπαιδευτικά θέματα.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε από εσάς ως κυβέρνηση να τις υλοποιήσετε.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ι.ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » ""Αναγκαίες ρυθμίσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν σε εκπαιδευτικούς με αναπηρία και εκπαιδευτικούς γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis