Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 22/10/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Μ. Τζούφη, Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Φωτάκη
- Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Δ. Μπαξεβανάκη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπ. Παιδείας, κ. Γεωργαντά
- Γραφείο Δ/ντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπ. Παιδείας, κ. Π. Κασσιανού
- Γραφείο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μ. Γιαννακάκη
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
- Φορείς -Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Προτάσεις στο υπ. Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, τους εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία και τους μαθητές με αναπηρία ή/ και εκπαιδευτικές ανάγκες


Κυρία Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, καταθέτει με το παρόν, το σύνολο των σημαντικότερων προτάσεων/αιτημάτων που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ενόψει της συνάντησης μαζί σας την Τρίτη 23 Οκτωβρίου.

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με αναπηρία και εκπαιδευτικοί γονείς παιδιών με αναπηρία
• Στην προμετωπίδα των αιτημάτων μας θέτουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την αύξηση των πόρων για την Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε συνάρτηση με τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις ειδικές απαιτήσεις των μαθητών. Έχουν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν 4.500 νέες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση: Πότε θα πραγματοποιηθούν; Με ποια διαδικασία;
Η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι η μοναδική λύση στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση των εκπαιδευτικών με αναπηρία, όπως το Σύνταγμα και η νομοθεσία της χώρας μας επιτάσσουν, είναι η εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 25 του ν.4440/2016 στη γενική και ειδική εκπαίδευση για την πρόσληψη μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των εκπαιδευτικών που έχουν υπό την προστασία τους άτομο με αναπηρία, με ειδική εφαρμογή και μοριοδότηση αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας, όπως προβλέπει ο ν.2643/98. Η ΕΣΑμεΑ ζητά να θεσπιστεί η κατά προτεραιότητα κάλυψη ποσοστού δέκα τοις εκατό (10%) των θέσεων μόνιμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής εκπαίδευσης από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον και ποσοστού πέντε τοις εκατό (5%) των θέσεων από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, με ειδική μοριοδότηση, όπως στον ν. 2643/98. Εάν δεν γίνουν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται μία δίκαιη και συνταγματική λύση, όπως είναι για παράδειγμα οι προβλέψεις του Πίνακα Α (Ειδική και Γενική εκπαίδευση).
• Αναμένουμε απαντήσεις για το πότε θα καλυφθούν τα φετινά κενά, που αφορούν τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης και ΕΒΠ αλλά και σχολικούς νοσηλευτές. Δυστυχώς τελειώνει ο Οκτώβριος και υπάρχουν μαθητές με αναπηρία δεν έχουν ακόμη το δικαίωμα να είναι στο σχολείο τους.
• Εκτός της υποχρηματοδότησης, η Ειδική Εκπαίδευση έχει να αντιμετωπίσει και διακρίσεις, ειδικά με τις τοποθετήσεις αναπληρωτών Εκπαιδευτικών με 67% αναπηρία στην Ειδική Αγωγή. Όταν υπήρχαν οι Πίνακες Α και Β στην ΕΑΕ προηγούνταν οι προσληφθέντες από τον Πίνακα Α (εκπαιδευτικοί με 67% αναπηρία και άνω) κατά προτεραιότητα. Μετά την κατάργηση του Πίνακα Α, θα έπρεπε να παραμείνει ρητά η προτεραιότητα τοποθέτησης αυτών των εκπαιδευτικών. Η έλλειψη ρητής πρόβλεψης δημιουργεί προβλήματα στις κατά τόπους ΔΕ, καθώς η κάθε μία το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Υπενθυμίζεται ότι εις γνώση των προβλημάτων και των αναγκών που αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία, η νομοθεσία είχε προβλέψει με το αρ.2 (Θέματα Ειδικής Αγωγής) παρ.2 του ν.3194/2003 ΦΕΚ267 τ.Α'. 20-11-2003 τα ακόλουθα: " Κατά την τοποθέτηση σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και των τμημάτων ένταξης να προηγούνται εκπαιδευτικοί που είναι άτομα με αναπηρία 67% τουλάχιστον και άνω ή είναι γονείς παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες". Το ίδιο προέβλεπε η νομοθεσία με το αρ.21 του ν.3699/2008. Με τη δημιουργία του Πίνακα Α (όσο ήταν σε ισχύ) το ίδιο προβλεπόταν και για τους αναπληρωτές καθηγητές.
Ωστόσο σήμερα με τις διατάξεις της παρ.3 του αρ.8 της αριθ.35557/09-04-2003 Υ.Α. καμία μέριμνα αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία δεν υπάρχει. Την ίδια ώρα πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κλπ. τυγχάνουν ευεργετικής μοριοδότησης κατά την τοποθέτηση στα σχολεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η αναφορά της ΕΣΑμεΑ δεν είναι αντίθετη προς την παραπάνω ρύθμιση, τονίζει ότι πρέπει να περιλαμβάνει και τα άτομα με αναπηρία.
• Επίσης ζητάμε την αναμόρφωση του αναχρονιστικού Π.Δ. 50/1996, το οποίο διέπει το σύστημα μεταθέσεων, αποσπάσεων εκπαιδευτικών με αναπηρίες και εκπαιδευτικών που είναι γονείς ατόμων με αναπηρία. Το Κ.Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του εν λόγω προεδρικού διατάγματος, το οποίο χρονολογείται από το 1996, έχει ζητήσει από τις 18.08.2016 από το Υπουργείο Παιδείας την εφαρμογή της υπ' αριθ. 4 Απόφασης της 256ης/24.06.2016 Ολομέλειάς του για την τροποποίηση των διατάξεων που Π.Δ. 50/96 ώστε για λόγους ισονομίας και ισότητας, να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, χωρίς ακόμα να έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Παιδείας. Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της εν λόγω απόφασης του Κ.Ε.Σ.Υ.
• Μεγάλη αδικία που χρονίζει είναι η μη εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών και των μόνιμων εκπαιδευτικών. Σε ότι αφορά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία, αποκλείονται από τη λήψη ειδικής γονικής άδειας και συγκεκριμένα: γονείς που τα τέκνα τους τυπικά έχουν ενηλικιωθεί, γονείς που τα τέκνα τους χρήζουν περιοδικής νοσηλείας, σε σχέση με την άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, αυτή μπορεί να ληφθεί μόνο ως 16 ετών. Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση εξίσωσης των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ως προς τα δικαιώματά τους.
• Επιπρόσθετα ζητάμε τη διατήρηση των ρυθμίσεων που παρέχουν έστω και την ελάχιστη προστασία σε κάποιες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία, όπως η διάταξη της παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 3194/2003, σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί πάσχοντες από θαλασσαιμία και σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4403/2016, σύμφωνα με την οποία εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτικοί, που τυγχάνουν γονείς ενός (1) ανάπηρου τέκνου, με ποσοστό αναπηρίας 67% και, κατά συνέπεια, θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που ο Ν. 3848/2010 (Α' 71) επιφυλάσσει στους πολύτεκνους.
Μαθητές με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
• Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία: Διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, στις υπηρεσίες, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και στην παρεχόμενη πληροφόρηση, σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές της χώρας όλων των βαθμίδων, με αυστηρό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων (π.χ. Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΟΠΠΕΠ, κ.λπ.).
• Η ΕΣΑμεΑ ζητά την αξιολόγηση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, αξιολόγηση κι ενίσχυση θεσμών της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπως αυτός της Παράλληλης Στήριξης, διαρθρωτικές αλλαγές και βελτιώσεις του υφιστάμενου συστήματος εκπαίδευσης, αλλά και του συστήματος μεταφοράς των μαθητών, ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και αποτελεσματική η Ειδική Εκπαίδευση για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
• Ζητάμε να κατοχυρωθεί επιτέλους η πρώιμη προσχολική εκπαίδευση και να ξεκινά από τη στιγμή της ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ της αναπηρίας/ χρόνιας πάθησης του παιδιού, καθώς επίσης και τη δημιουργία δημόσιων δομών πρώιμης παρέμβασης στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως άλλωστε προβλέπεται από τον. 3699/2008.
Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ.
• Η συνεχής και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες, μέσω των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών που τα αφορούν συνιστά νομοθετική δέσμευση (Άρθρο 4, παρ. 3 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία), ενώ η ενεργός συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων αποτελεί βασική αρχή της χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης.
• Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η λήψη μέτρων για την εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα κέντρα λήψης πολιτικών και αποφάσεων που αφορούν στο σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ και στο Συμβούλιο Δια Βίου Εκπαίδευσης, στο οποίο η Ε.Σ.Α.μεΑ. συμμετείχε στο παρελθόν, αλλά δεν συμμετέχει σήμερα, όπως επίσης απαραίτητη είναι η η σύσταση Τμήματος Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής., η σύσταση τμήματος ψηφιακής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και η σύσταση τμήματος Θεμάτων Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία στον ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης ο ΕΟΠΠΕΠ πρέπει να γίνει φορέας πιστοποίησης εκμάθησης Braille και Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.
Κυρία Υπουργέ,
Στην παρούσα χρονική περίοδο, η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση αποτελεί περισσότερο παρά ποτέ επιτακτική ανάγκη. Αναμένουμε τις απαντήσεις σας στα ζητήματα που θέτουμε και προσδοκούμε άμεσα αποτελέσματα από την αυριανή μας συνάντηση.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » Προτάσεις στο υπ. Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, τους εκπαιδευτικούς γονείς παιδιών με αναπηρία και τους μαθητές με αναπηρία ή/ και εκπαιδευτικές ανάγκες
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis