Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 14/05/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Ν. Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σ. Ζαχαράκη
- Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Β. Διγαλάκη
- κα Α. Γκίκα, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής,
- κ. Απ. Δημητρόπουλο, Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
- ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ
- Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος /Σύνδρομο Άσπεργκερ


Κυρία Υπουργέ,  
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας - με το παρόν έγγραφό της, σας μεταφέρει τη διαμαρτυρία του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, σχετικά με τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος /Σύνδρομο Άσπεργκερ, καθώς και  τον αποκλεισμό τους από την ευεργετική ρύθμιση της εισαγωγής ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 

Όπως επισημαίνει και ο Ελληνικός Σύλλογος για το Σύνδρομο Asperger, στην επιστολή τους, την οποία σας επισυνάπτουμε, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση της χώρας μας, δεν συμπεριλαμβάνει ειδικές μεθόδους και συστήματα υποστήριξης για τους μαθητές με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος/ Σύνδρομο Άσπεργκερ, αλλά ούτε και στο πρόσφατο σχέδιο νόμου για την Αναβάθμιση του Σχολείου γίνεται κάποια αναφορά σε αυτό, με αποτέλεσμα να μην δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους μαθητές για ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση.
Επιπρόσθετα, όπως ήδη θα γνωρίζετε, στο ν.3794/2009, με τον οποίο προβλέπεται η Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, δεν συμπεριλαμβάνονται μαθητές με σύνδρομο Άσπεργκερ.
Η μη συμπερίληψη των ατόμων της συγκεκριμένης κατηγορίας αναπηρίας στην ανωτέρω ευεργετική ρύθμιση, αποτελεί μεγάλη αδικία και συνιστά διακριτική και άνιση μεταχείριση εις βάρους τους.
Ως εκ τούτου κρίνουμε απαραίτητη την πρόβλεψη ειδικών τρόπων υποστήριξης των μαθητών με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος / Σύνδρομο Άσπεργκερ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ειδικών συνθηκών εξέτασης, για τη σωστή αξιολόγησή τους, καθώς και τη ρητή συμπερίληψη των μαθητών αυτών στις κατηγορίες των ατόμων που εισάγονται σε ΑΕΙ/ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις.
Κυρία Υπουργέ,
Προσδοκούμε ότι θα κατανοήσετε το εν' λόγω ζήτημα και θα δώσετε την πρέπουσα λύση, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, την οποία η χώρα μας μαζί με το προαιρετικό πρωτόκολλό της επικύρωσε με το Ν.4074/12 και ως εκ τούτου οφείλει να θέσει σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, στο οποίο αναφέρεται ότι τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μία ποιοτική και δωρεάν εκπαίδευση, σε ίση βάση με τους άλλους, στις κοινότητες στις οποίες ζουν και θα λαμβάνουν την υποστήριξη που απαιτείται εντός του εκπαιδευτικού συστήματος για να διευκολύνουν την αποτελεσματική τους εκπαίδευση.
Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, καθώς και την ενημέρωσή μας για τα αποτελέσματα των ενεργειών σας επί του θέματος.
Συνημμένα σας αποστέλλουμε την επιστολή του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, που αναφέρεται αναλυτικά στο εν λόγω ζήτημα.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση μαθητών με Υψηλής Λειτουργικότητας Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος /Σύνδρομο Άσπεργκερ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis