Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 20/05/2020

ΠΡΟΣ:
κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σ. Ζαχαράκη
- Γραφείο Γ. Γ. Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κ. Α. Γκίκα
- Γραφείο Δ/ντή Δ/νσης Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης κ. Κασσιανού
- Οργανώσεις Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.


Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται την απόσυρση άδικης διάταξης που δημιουργεί διάκριση σε βάρος των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων μαθητών με αναπηρία


Κυρία Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), η οποία όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και χρονίων παθήσεων και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων, με το παρόν έγγραφό της θέλει να θέσει υπόψη σας ένα ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν οι κατ΄ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές με αναπηρία, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους μαθητές οι οποίοι έχουν απαλλαχθεί από τις εξετάσεις αυτές.

Οι κατ΄ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελούν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού, οι οποίοι υποχρεώθηκαν, ελλείψει των απαιτούμενων εύλογων προσαρμογών εντός των σχολικών μονάδων Α' και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτές προβλέπονται από το άρθρο 24 « Εκπαίδευση» της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (ν.4074/2012), να διδαχθούν την ύλη των τάξεων τους με αυτόν τον τρόπο, όχι λόγω της δικής τους αδυναμίας ή ανεπάρκειας να συμπεριληφθούν στη Γενική Εκπαίδευση, αλλά λόγω της αδυναμίας και της ανεπάρκειας του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος να τους συμπεριλάβει.
Στην παρούσα συγκυρία της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και δεδομένης της υποχρεωτικής, προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, το σύνολο των μαθητών Α' και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, παρέμειναν στα σπίτια τους παρακολουθώντας την εξ' αποστάσεως διδασκαλία.
Μετά τη λήξη της απαγόρευσης λειτουργίας των σχολείων και προκειμένου να επανέλθουν οι μαθητές της Β' βάθμιας Εκπαίδευσης με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο στην σχολική καθημερινότητα της προηγούμενης περιόδου, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 51888/ΓΔ4/2020 (ΦΕΚ Β' 1739/6-5-2020) με τίτλο «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους», με την οποία διευκρινίζεται ο τρόπος επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Στο άρθρο 2 της ανωτέρω ΚΥΑ, ρητά αναφέρεται ότι: «Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν διεξάγονται οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των τύπων. Εξαιρούνται οι εξετάσεις των κατ΄ ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών...».
Προφανώς η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε αναγκαία για την αποφυγή συγχρωτισμού μαθητών και διδασκόντων και διασποράς της νόσου, για την ανάκτηση του χαμένου χρόνου της δια ζώσης διδασκαλίας λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους και βασίστηκε στην εκτίμηση ότι, η εξ' αποστάσεως διδασκαλία κρίθηκε επαρκής για να παρέχει τα εφόδια στους μαθητές να παρακολουθήσουν την επόμενη τάξη τη νέα σχολική χρονιά.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι νομοθετικές προβλέψεις δεν αφορούν όλους...
Για τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που διδάσκονται κατ' ιδίαν δεν προβλέπεται η αντίστοιχη απαλλαγή και καλούνται να επιστρέψουν στο σχολείο που κρίθηκε ανεπαρκές να τους υποστηρίξει σε καθημερινή βάση προκειμένου να εξεταστούν για να προαχθούν.
Άρα θεωρείται δεδομένο ότι, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους μαθητές, δεν κρίνονται άξιοι προαγωγής, δηλαδή ότι δεν έχουν τα ίδια εφόδια.
Όπως σαφώς προκύπτει από τα παραπάνω, η πρόβλεψη του δεύτερου άρθρου σε σχέση με τις μέχρι σήμερα οδηγίες για κλειστές ΣΜΕΑΕ, είναι σχήμα οξύμωρο και αντιφατικό, ενώ ταυτόχρονα η διάταξη αυτή συνιστά μία ακόμα διάκριση και έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με το άρθρο 5 «Ισότητα και μη διάκριση» της Σύμβασης του ΟΗΕ (ν.4074/2012), ενισχύοντας την άνιση μεταχείριση και καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την απουσία καθολικού σχεδιασμού, σε μια χρονική στιγμή, που όπως ορθά επισημαίνει και το πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις κυβερνήσεις, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η πανδημία να εντείνει τις διακρίσεις και να δημιουργήσει νέες απειλές στη βάση της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Κυρία Υπουργέ,
Σας καλούμε να αποσύρετε την ανωτέρω διάταξη του άρθρου 2 της ΚΥΑ 51888/ΓΔ4/2020 (ΦΕΚ Β' 1739/6-5-2020) και να ισχύσει και για τους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που διδάσκονται κατ' ιδίαν, ότι ακριβώς ισχύει και για τους μαθητές (με ή χωρίς αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) φοιτούν σε σχολικές μονάδες Β' βάθμιας Εκπαίδευσης.
Με δεδομένη την αγωνία και την αναστάτωση, έστω αυτών των λίγων μαθητών/μαθητριών και των οικογενειών τους ανά την Ελλάδα, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας επί αυτών.
Αναμένοντας τις ενέργειές σας,

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » Η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται την απόσυρση άδικης διάταξης που δημιουργεί διάκριση σε βάρος των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων μαθητών με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis