Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Παιδείας

Αθήνα: 11/02/2014

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Αρβανιτόπουλο,
Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης
& Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού Κου Αντ. Σαμαρά
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου
-Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
-κ. Β. Γκιουλέκα, Υφυπουργό Παιδείας
-κ. Σ. Κεδίκογλου, Υφυπουργό Παιδείας
-Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
-κ. Ι. Μυλόπουλο, Πρύτανη, Καθηγητή Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής
-Μέλη της Συγκλήτου του Α.Π.Θ.
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Καταργείστε αναχρονιστικές αποφάσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για την εισαγωγή φοιτητών με αναπηρία - Τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου


Κύριε Υπουργέ, 

Οργή και αγανάκτηση κατακλύζει για πολλοστή φορά τις ελληνίδες και τους έλληνες με αναπηρία  εξαιτίας της είδησης του αποκλεισμού τυφλού μαθητή, αριστούχου και  βραβευμένου σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, από το Φυσικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Ο χορός του αποκλεισμού φοιτητών με αναπηρίες καλά κρατεί εδώ και χρόνια, αφού το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει του όρους και τις προϋποθέσεις εισαγωγής φοιτητών με αναπηρίες είναι ασαφές και δίνει την δυνατότητα σε κάθε σχολή να αποφασίζει με υποκειμενικά κριτήρια που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα δικαιωματική προσέγγιση για την αναπηρία!

Το θεσμικό πλαίσιο μπορεί να είναι ασαφές, αλλά δεν μπορεί να μας διαφεύγει το γεγονός ότι σχολές της ίδιας επιστήμης διαφορετικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ακολουθούν διαφορετική πολιτική, ως προς το θέμα του αποκλεισμού των υποψηφίων/ατόμων με αναπηρίες. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός της διαφορετικής αντιμετώπισης που έχουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο εν λόγω θέμα. Και ενώ από τις Σχολές του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δεν αποκλείεται κανένας φοιτητής με αναπηρία  από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) αποκλείονται με αναχρονιστικές απαράδεκτες αποφάσεις της Συγκλήτου, που δεν τιμούν την ιστορία του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, φοιτητές που ανήκουν σε κατηγορίες αναπηρίας όπως: τύφλωση και βαριές κινητικές αναπηρίες. Το γεγονός ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχολές της ίδιας επιστήμης δείχνει το αβάσιμο και ανεδαφικό των αποφάσεων της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Στην προκειμένη περίπτωση το φυσικό τμήμα του Α.Π.Θ. δεν δέχεται τυφλούς φοιτητές, ενώ το φυσικό τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και των Ιωαννίνων επιτρέπει τη φοίτησή τους !!!

Ανάλογος αποκλεισμός φοιτητών με αναπηρία έχει καταγραφεί το έτος 2009 στο Α.Π.Θ. και το έτος 2011 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο αρκέστηκε σε εξοργιστική δικαιολογία της έλλειψη παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε  απαντητικό του έγγραφο προς τον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας.

Σε άλλες σχολές ο αποκλεισμός φοιτητών με αναπηρία καθορίζεται βάσει του κριτηρίου της έλλειψης υποδομών και σε άλλες σχολές, όπως στις σχολές του Α.Π.Θ. βάσει υποκειμενικών κριτηρίων που ενέχουν στοιχεία κοινωνικού ρατσισμού και άγνοιας  της ίδιας της αναπηρίας που χαρακτηρίζεται για την ποικιλομορφία της.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενώ κάθε χρόνο έρχονται στην επιφάνεια τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αγνοείται συστηματικά το πλαίσιο συγκεκριμένων εμπεριστατωμένων προτάσεων που έχει καταθέσει η Ε.Σ.ΑμεΑ. τόσο από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Ειδικά, ως προς το τρέχον θέμα που έχει ανακύψει με την εισαγωγή του συγκεκριμένου τυφλού μαθητή στο Φυσικό τμήμα του ΑΠΘ, και επειδή τα επιχειρήματα της Σχολής για να δικαιολογήσει την άρνησή της να τον δεχθεί είναι ανεδαφικά, αγνοώντας τις απεριόριστες και διαφορετικές δυνάμεις του κάθε ατόμου ζητούμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση προς τον Πρόεδρο της Συγκλήτου του Α.Π.Θ., και τον καλούμε δια μέσου αυτής επιστολής να συγκαλέσει άμεσα την Σύγκλητο για να αρθούν αναχρονιστικές αποφάσεις, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την νέα σύγχρονη κοινωνική και δικαιωματική για την αναπηρία.

Κύριε Υπουργέ,

Το αναπηρικό κίνημα δεν μπορεί να καλείται κάθε τόσο να αποδεικνύει το αυτονόητο. Το θέμα που ανακύπτει κάθε χρόνο θα πρέπει να λήξει με την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και συγκεκριμένα των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 3794/2009, και ειδικά της απαράδεκτης αντισυνταγματική  διάταξης της παρ. 2 του εν  λόγω άρθρου, με την οποία καθορίζεται ότι τα τμήματα των σχολών αποφασίζουν για ποιους πάσχοντες λόγω της φύσης της επιστήμης είναι δυσχερής η πάθησή τους με αιτιολογημένη απόφαση, η οποία όπως αποδεικνύεται στηρίζεται στην υποκειμενική κρίση των πανεπιστημιακών καθηγητών και στην άγνοιά τους επί κοινωνικών θεμάτων.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. αιτείται κατά την εξέταση τροποποίησης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου την οποία έχετε ήδη ανακοινώσει να συμμετέχει ενεργά για να συμβάλλει με τις εξειδικευμένες γνώσεις της στην βελτίωσή του βάσει των αρχών της συμμετοχής των οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τα θέματα που τους αφορούν.

Εν αναμονή των ενεργειών σας  προς θετική κατεύθυνση. 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. » Καταργείστε αναχρονιστικές αποφάσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων για την εισαγωγή φοιτητών με αναπηρία - Τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis