Κατηγορία: Υπ. Περιβάλλοντος

Αθήνα: 01/03/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Γ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα
- κ. Χρ. Βερναρδάκη, υπουργό Επικρατείας
- κ. Σ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντας & Ενέργειας
- Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
- κ. Μ. Βερροιόπουλο, γ. γραμματέα Ενέργειας
- κ. Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Ανοιχτή Επιστολή: Έντονη διαμαρτυρία ΕΣΑμεΑ για τα άτομα με αναπηρία που μένουν εκτός νέου ΚΟΤ


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) -η οποία, όπως άλλωστε γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης του συνόλου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο- με το παρόν έγγραφό της, διαμαρτύρεται έντονα εκ μέρους εκατοντάδων ατόμων με αναπηρία, η πλειοψηφία των οποίων είναι πρώην δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, και που με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος μένουν εκτός.

Όπως σας είχαμε τονίσει και στο προηγούμενο έγγραφό μας (αρ. Πρωτ.: 153/01.02.2018), η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο ΚΟΤ παρέχει υποδεέστερη προστασία στα άτομα με αναπηρία ακόμη και σε σχέση με το προηγούμενο, για το οποίο η ΕΣΑμεΑ ζητούσε έτσι κι αλλιώς βελτίωση των κριτηρίων ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Εξαρχής γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο ότι δεν καλύπτονται οι δικαιούχοι του σημερινού ΚΟΤ από το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα, αφού ειδικά από το μέρισμα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία έμειναν εκτός, και ζητούσαμε από την προηγούμενη επιστολή μας άμεσα μέτρα διακριτής προστασίας.
Ήδη οι καταγγελίες που φτάνουν στην ΕΣΑμεΑ αποδεικνύουν ότι δυστυχώς πολλά άτομα με αναπηρία, μέχρι πρότινος δικαιούχοι ΚΟΤ, μένουν εκτός. Με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος προστίθεται μία ακόμη επιβάρυνση στα άτομα με αναπηρία, με δεδομένη και γνωστή τη μείωση μισθών και συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, με τη διαχρονική ανεργία, με τα ενεργοβόρα μέσα υποστήριξης που χρησιμοποιούν πολλά άτομα με αναπηρία, μετά από 8 μνημονιακά χρόνια λιτότητας που έχουν αφήσει δυσβάσταχτα βάρη στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.
Επίσης, όπως επισημαίνει με επιστολή της και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, εκτός ΚΟΤ μένουν πολλοί γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες, τα οποία άτομα με αναπηρία εμφανίζονται στο σύστημα ως «φιλοξενούμενοι», κάτι απορριπτικό από την πλατφόρμα αιτήσεων, λόγω κενού στη νομοθεσία.
Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται και ζητά άμεσα μέτρα διακριτής προστασίας:
- Να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,
- Τροποποίηση της νομοθεσίας για συμπερίληψη φιλοξενούμενων ατόμων με αναπηρία,
- Να μην λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος το ΚΟΤ. Όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση, παρά μόνο δίνονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση ως βοήθημα για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους.
- Επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων με πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.
Προσδοκούμε άμεσα την απάντησή σας στο δίκαιο αίτημά μας. Ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας, η οποία εκκρεμεί από τότε που αναλάβατε και σας ενημερώνουμε ότι εάν δεν οριστεί συνάντηση μαζί σας μέχρι τις 7 Μαρτίου, θα προγραμματίσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή