Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Περιβάλλοντος

Αθήνα: 30/03/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Γ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα
- κ. Χρ. Βερναρδάκη, υπουργό Επικρατείας
- κ. Σ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντας & Ενέργειας
- κ. Μ. Βερροιόπουλο, γ. γραμματέα Ενέργειας
- κ. Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ για το νέο ΚΟΤ στο πλαίσιο της συνάντησης με την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, την Δευτέρα 2 Απριλίου


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σας καταθέτει επιστολή με τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος αναφορικά με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα 2 Απριλίου συνάντησής μας μαζί σας.

Ήδη με δύο προηγούμενα έγγραφα σας είχαμε τονίσει ότι η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο ΚΟΤ παρέχει υποδεέστερη προστασία στα άτομα με αναπηρία. Εξαρχής γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει το υπουργείο ότι δεν καλύπτονται οι δικαιούχοι του σημερινού ΚΟΤ από το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα, αφού ειδικά από το μέρισμα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία έμειναν εκτός, και ζητούσαμε άμεσα μέτρα διακριτής προστασίας.
Καταγγελίες από όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να έρχονται στην ΕΣΑμεΑ αποδεικνύοντας ότι δυστυχώς πολλά άτομα με αναπηρία, μέχρι πρότινος δικαιούχοι ΚΟΤ, μένουν εκτός. Με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος προστίθεται μία ακόμη επιβάρυνση στα άτομα με αναπηρία, με δεδομένη και γνωστή τη μείωση μισθών και συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, με τη διαχρονική ανεργία, με τα ενεργοβόρα μέσα υποστήριξης που χρησιμοποιούν πολλά άτομα με αναπηρία, μετά από 8 μνημονιακά χρόνια λιτότητας που έχουν αφήσει δυσβάσταχτα βάρη στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.
Επίσης, όπως επισημαίνει με επιστολή της και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, εκτός ΚΟΤ μένουν πολλοί γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες, τα οποία άτομα με αναπηρία εμφανίζονται στο σύστημα ως «φιλοξενούμενοι», κάτι απορριπτικό από την πλατφόρμα αιτήσεων, λόγω κενού στη νομοθεσία.
Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται και ζητά άμεσα μέτρα διακριτής προστασίας:
- Να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση.
- Να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα «φιλοξενούμενα» άτομα με αναπηρία.
- Να μην λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κάποιος το ΚΟΤ. Όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές, τα αναπηρικά επιδόματα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση, παρά μόνο δίνονται στα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση ως βοήθημα για την αντιμετώπιση της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους. Αξίζει να τονιστεί ότι υπάρχει ήδη ανισότητα: για την ένταξη στο ΚΕΑ δεν λαμβάνεται υπόψη το επίδομα, λαμβάνεται όμως για το κοινωνικό μέρισμα!
- Να μην λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν να λαμβάνεται υπόψη το αναπηρικό αυτοκίνητο ή η α' κατοικία του ατόμου με αναπηρία;
- Στην κατηγορία «άτομο με αναπηρία που υποστηρίζεται από μηχανική υποστήριξη ή περιτοναϊκή κάθαρση κ.λπ.», ζητείται «ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ' οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς». Τέτοια βεβαίωση όμως δεν υπάρχει, καθώς τα νοσοκομεία πιστοποιούν ότι το άτομο με αναπηρία χρειάζεται μηχανική υποστήριξη και ο ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν (ή κάλυπταν) τη δαπάνη για το μηχάνημα. Με αυτό τον τρόπο εκατοντάδες άτομα με αναπηρία σε μηχανική υποστήριξη, από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, με πολύ μεγάλα έξοδα εξαιτίας της πάθησής του, δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ.
- Ζητάμε τη συνολική επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων με πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.

Κύριε Υπουργέ,
Ευελπιστούμε σε μια εποικοδομητική και αποδοτική συνάντηση μαζί σας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Π.Ε.Κ.Α. » Τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ για το νέο ΚΟΤ στο πλαίσιο της συνάντησης με την ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, την Δευτέρα 2 Απριλίου
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis