Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες χρονολογικά τις επιστολές της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη Βουλή των Ελλήνων, στα διάφορα Υπουργεία και στους Φορείς - Μέλη της.Κατηγορία: Υπ. Μεταφορών

Αθήνα: 08/04/2015

ΠΡΟΣ:
κ. Χρ. Σπίρτζη, Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Ν. Παππά
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
- Γραφείο Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη
- Γραφείο Γεν. Γραμματέα Υποδομών, κ. Στ. Σιμόπουλου
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


""Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για οριστική λύση του πάγιου αιτήματος του εθνικού αναπηρικού κινήματος για ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας" "


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, με αφορμή τις δηλώσεις σας σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης, κατασκευής και λειτουργίας των πέντε μεγάλων οδικών έργων καθώς και την επανεξέταση του συστήματος καθορισμού των διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση του κόστους και την θέσπιση δωρεάν «κοινωνικού διοδίου», επιθυμεί με την παρούσα επιστολή της να θέσει υπόψη σας ένα πάγιο αίτημα του εθνικού αναπηρικού κινήματος το οποίο, αν και κατά καιρούς έχει αποσπάσει τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων για διευθέτησή του, εξακολουθεί να ταλανίζει τους πολίτες με αναπηρία.

Ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αν και παραδοσιακά ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις λόγω του αποκλεισμού τους από την εκπαίδευση και την εργασία, εν τούτοις εξωθούνται στη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων για τις μετακινήσεις τους λόγω της απουσίας προσβάσιμων μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., ιδιαίτερα σήμερα, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που έχουν εξασθενήσει δραματικά το ήδη πενιχρό εισόδημα των ατόμων με αναπηρία, θεωρεί ότι πρέπει πλέον να δοθεί θεσμική λύση στην προβληματική έως και σήμερα εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, και μάλιστα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας δίχως εξαιρέσεις (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Εγνατία Οδός κ.λπ.), με επίδειξη της άδειας του αναπηρικού αυτοκινήτου ή του ειδικού Δελτίου Στάθμευσης είτε επιβαίνει σε αυτό είτε όχι το άτομο με αναπηρία.
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι το δίκαιο του παραπάνω αιτήματός μας είναι διαχρονικά αναγνωρισμένο από τον πολιτικό κόσμο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Κύριε Υπουργέ,
Δεδομένης - όπως προαναφέρθηκε - της απουσίας προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων, καθώς και τον πλήρη αποκλεισμό των πολιτών με αναπηρία από τα ΚΤΕΛ και το τρένο λόγω απουσίας προσβασιμότητας των υποδομών αυτών, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών ΕΚ 181/2011 και 1371/2007 αντίστοιχα, οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να μετακινούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι δε οικείοι τους συχνότατα εκτελούν χρέη οδηγού/μεταφορέα, μεταφέροντας αυτούς σε διάφορες δομές όπου τους αφήνουν (π.χ. για θεραπείες, εκπαίδευση, απασχόληση, δημιουργική απασχόληση κ.λπ.) για να επανέλθουν μετά το πέρας αυτών και να τους οδηγήσουν πίσω στην κατοικία τους. Στις περιπτώσεις αυτές αν και το αναπηρικό αυτοκίνητο κυκλοφορεί προς εξυπηρέτηση του ατόμου με αναπηρία, το άτομο μπορεί να μην βρίσκεται εντός αυτού.
Ενόψει, λοιπόν, των επικείμενων διαπραγματεύσεών σας σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης, θεωρούμε αδιανόητο να μην προχωρήσετε και στην οριστική διευθέτηση του θέματος της ελεύθερης διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων με θέσπιση διάταξης που θα συμπληρώνει τα κενά του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, τα οποία επικαλείται κατά καιρούς η πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών εκμετάλλευσης για τη μη εφαρμογή της απαλλαγής των κατόχων αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια.
Ως παράδειγμα πρωτοβουλίας εταιρίας γι' αυτό το θέμα, αναφέρουμε την απόφαση της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» να εκδώσει ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα είναι χρήσιμη μόνο για τα διόδια που ανήκουν στη διαχείρισή της. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να δοθεί λύση για το σύνολο της χώρας και αυτό εξαρτάται από εσάς και τη δική σας αποφασιστικότητα.
Αναμένουμε την προσωπική σας παρέμβαση, ιδιαίτερα δε μετά τις εξαγγελίες σας περί «κοινωνικού διοδίου», και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και διευκρίνηση.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ""Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για οριστική λύση του πάγιου αιτήματος του εθνικού αναπηρικού κινήματος για ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας" "
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis