Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένες χρονολογικά τις επιστολές της Ε.Σ.Α.μεΑ. στη Βουλή των Ελλήνων, στα διάφορα Υπουργεία και στους Φορείς - Μέλη της.Κατηγορία: Υπ. Μεταφορών

Αθήνα: 13/06/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Χρ. Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου
- Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ν. Μαυραγάνη
- Γραφείο Γ.Γ Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αθ. Βούρδα
- Μέλη Κοινοβουλίου
- ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
- Φορείς Μέλη της ΕΣΑμεΑ και μέλη αυτών


Ανοιχτή επιστολή ΕΣΑμεΑ: Αναμένουμε άμεση απόσυρση της νέας ΚΥΑ για τα διόδια!


Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη νέα ΚΥΑ σχετικά με τα διόδια της Εγνατίας Οδού, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου, με τίτλο «Τροποποίηση της 6686/14-11-2014 2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β΄ 3086/2014) περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής», δεν υπάρχει σαφής αναφορά στην απαλλαγή πληρωμής διοδίων των ατόμων με αναπηρία!

Μόλις τον Νοέμβριο του 2017 ικανοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, μετά από πολλές επιστολές και κινητοποιήσεις της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της, με την υπογραφή της τότε ΚΥΑ για τα διόδια της Εγνατίας: στο άρθρο 5 για τις απαλλαγές από την πληρωμή διοδίων αναφερόταν ότι «Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για την μεταφορά των ατόμων αυτών».
Υλοποιήθηκε έτσι εν μέρει το αίτημα του αναπηρικού κινήματος, αφού ως γνωστόν, τα άτομα με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους, λόγω της απουσίας προσβάσιμου μεταφορικού δικτύου στην πλειοψηφία των ελληνικών πόλεων.
Λίγους μόλις μήνες μετά, η νέα ΚΥΑ έρχεται και αναιρεί αυτές τις απαλλαγές! Ενώ αναφέρεται ότι απαλλάσσονται από τα διόδια οι άνεργοι, στο άρθρο 1 παρ. 3 σημειώνεται: «3. Κάθε απαλλαγή ή εξαίρεση καταβολής διοδίων τελών στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, πλην των αναφερομένων στην παράγραφο 1 καταργείται και παύει να ισχύει από την 01-01-2019»!
Παρά τις δικές σας δηλώσεις κατά καιρούς για το δίκαιο του αιτήματός μας, παρά τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε κάθε αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο κατά μήκος της Εγνατίας για την απαλλαγή πληρωμής διοδίων από «τους συμπολίτες μας με αναπηρία», ένα θετικό μέτρο, αντί να ισχύσει σε κάθε αυτοκινητόδρομο, σβήνει με μονοκοντυλιά.
Η Ε.Σ.Α.μεΑ., λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει για πολλοστή φορά, ότι πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική θεσμική λύση στο θέμα της διέλευσης των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια της χώρας, σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Νέα Οδός, Ολυμπία Οδός, Ε65, Ιονία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Αυτοκινητόδρομος Μωρέας, Αττική Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Γέφυρα Άκτιου, Εγνατία Οδός κ.λπ.) χωρίς εξαιρέσεις.
Η ΕΣΑμεΑ εξακολουθεί να απαιτεί διάταξη νόμου με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα διόδια, με τρόπο ενιαίο και κοινά αποδεκτό από τις εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας .
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε να πάρετε άμεσα πίσω την τελευταία υπουργική Απόφαση. Επισημαίνουμε επίσης ότι έχουμε ζητήσει επανειλημμένα συνάντηση μαζί σας και είστε ο μοναδικός υπουργός της κυβέρνησης που δεν μας έχετε δεχτεί. Θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι εάν δεν κλείσουμε άμεσα συνάντηση μαζί σας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα μας αναγκάσετε να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Ανοιχτή επιστολή ΕΣΑμεΑ: Αναμένουμε άμεση απόσυρση της νέας ΚΥΑ για τα διόδια!
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis