Κατηγορία: Υπ. Μεταφορών

Αθήνα: 14/10/2021

ΠΡΟΣ:
κ. Κ. Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Μ. Παπαδόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ. Υποδομών, κ. Γ. Καραγιάννη
- Γραφείο Γ.Γ. Μεταφορών, κ. Ι. Ξιφαρά
- Γεν. Δ/ντή Συγκοινωνιακών Υποδομών, κ. Ι. Καρνέση
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Εξασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στον Δακτύλιο της Αθήνας


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

ύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.
Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο, ότι από τις 25 Οκτωβρίου 2021 επιστρέφει ο «Δακτύλιος» στην Αθήνα, με σημαντικές όμως αλλαγές, αναφορικά με τις εξαιρέσεις οχημάτων που επιτρέπεται να έχουν ελεύθερη είσοδο στο κέντρο της πόλης, καθώς και ότι ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά. Σε συνέντευξή σας μάλιστα αναφέρατε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν για τον «Δακτύλιο» και θα μπει τέλος σε εξαιρέσεις και παραθυράκια που υπάρχουν σε αυτόν, καθώς και ότι θα θεσμοθετηθεί ένα «Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών».
Θεωρούμε απαραίτητο η Ε.Σ.Α.μεΑ. να έχει θέση με εκπρόσωπό της στο συγκεκριμένο θεσμό, καθώς εκπροσωπεί την ομάδα εκείνη των πολιτών που μετακινούνται με Ι.Χ., με αναπηρικά αυτοκίνητα, ή με αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες) σύμφωνα με την Υ.Α. ΔΜΕΟ/οικ./6254/στ-ζ/1800/Φ.911 ΦΕΚ Β 1705 2008. Έχουμε εξηγήσει κατ' επανάληψη, ότι οι πολίτες με αναπηρία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους λόγω της απουσίας προσβάσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων, παρά τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών.
Κύριε Υπουργέ,
Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος είναι απαγορευτική για τα άτομα με αναπηρία λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ζητάμε να συνεχίσει να ισχύει η εξαίρεση αναπηρικών αυτοκινήτων, ή αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρίες) από τον «νέο Δακτύλιο» όπως θα διαμορφωθεί, καθώς και να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις και τα οχήματα που ανήκουν σε οργανώσεις ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Πιστεύοντας πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή