Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 05/09/2011

ΠΡΟΣ:
κ. Ευ. Βενιζέλο, Υπουργό Οικονομικών
κ. Αν. Λοβέρδο, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
-κ. Φ. Σαχινίδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
-κ. Π. Οικονόμου, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
-κ. Μ. Μπόλαρη, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Η. Πλασκοβίτη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Οικονομικών
-κ. Η. Πεντάζο, Γεν. Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής
-κ. Πολύζο, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
-κ. Θ. Κατριβάνο, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
-Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


Ηθική και πολιτική υποχρέωση η στήριξη και ενδυνάμωση του προνοιακού τομέα


Κύριοι Υπουργοί,

Η πρόσφατη απόφαση (αρ. πρωτ. 2/59950/0020/26-8-2011) του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία μειώνονται σε μεγάλο ποσοστό τα ποσά που αντιστοιχούν σε Κωδικούς (Κ.Α.Ε) που αφορούν στις δαπάνες μονάδων κοινωνικής φροντίδας, ψυχικής υγείας και γενικώς φορέων που παρέχουν προνοιακές υπηρεσίες, έχει αναστατώσει το χώρο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


Η Ε.Σ.ΑμεΑ και οι φορείς - μέλη της από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα σημάδια της οικονομικής κρίσης επεσήμαναν ότι οι επιπτώσεις της θα είναι ιδιαίτερα έκδηλες στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους και ζητούσαν η προστασία αυτού του χώρου να αποτελέσει την προτεραιότητα της Κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου. Το προηγούμενο διάστημα οι Φορείς//Κέντρα/ Ιδρύματα ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης στα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες έκρουαν τον κώδωνα του κίνδυνου και ζητούσαν εναγωνίως τη λήψη μέτρων για να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. και η ΠΟΣΓΚΑμεΑ έθεσαν ένα εμπεριστατωμένο πλαίσιο προτάσεων προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και όλους τις αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τη στήριξη των προνοιακών αυτών φορέων που λειτουργούν με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Οι σκηνές φρίκης που έζησε η ελληνική κοινωνία από τις άθλιες συνθήκες ζωής των τροφίμων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών είναι ακόμα νωπές. Βασικότερη αιτία των άθλιων έως εξοντωτικών συνθηκών ζωής στις δημόσιες προνοιακές μονάδες τύπου «ΚΕΠΕΠ Λεχαινών», η διαρκής υποχρηματοδότηση του δημοσίου προνοιακού συστήματος, όπως και του δημοσίου συστήματος ψυχικής υγείας, το οποίο στη δυσμενή οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας απειλείται να καταρρεύσει.

Στις 3 Δεκέμβρη του έτους 2010, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ, χιλιάδες άτομα με αναπηρία από όλες τις Περιφέρειες της χώρας κατέκλυσαν την Πλατεία Συντάγματος και εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για την επικείμενη, τότε, κατάρρευση του Προνοιακού συστήματος, απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αρχές Σεπτεμβρίου 2011, λίγες ημέρες πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανακοινώνεται η περικοπή στις επιχορηγήσεις βασικών προνοιακών φορέων και μονάδων ψυχικής υγείας, οι οποίες παρείχαν τις υπηρεσίες τους και σε πρώην έγκλειστα άτομα σε Δημόσια Ψυχιατρεία. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που επαγγέλονταν το Υπουργείο Υγείας κινδυνεύει να κατεδαφιστεί. Η πολιτική και ηθική ευθύνη τεράστια για τη δυστυχία ανθρώπινων ζωών που η πολιτεία δεν βρίσκει τρόπους να τους προσφέρει έστω και στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και στέγασής τους. Μεταξύ αυτών των μονάδων και 6 Κέντρα Ημέρας Αυτισμού και 2 Κέντρα Αλτσχάιμερ. Άτομα με ψυχική αναπηρία, που το σύστημα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την επαγγελματική τους ένταξη, άτομα με βαριές αναπηρίες όπως ο αυτισμός και η αναπτυσσόμενη με ταχείς ρυθμούς νόσος Αλτσχάιμερ βρίσκονται σε απελπιστική θέση και οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Κύριοι Υπουργοί,

Για την οικονομική κρίση οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι τα άτομα με αναπηρία και πολύ περισσότερο τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Αυτή που ευθύνεται διαχρονικά είναι η Πολιτεία και η Κοινωνία, αφού, όπως όλοι γνωρίζουμε, ακόμα και σε ανθούσες οικονομικά περιόδους τα άτομα αυτά είτε ήταν έγκλειστα σε δημόσια ψυχιατρεία και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, είτε τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις τους ήταν πενιχρές. Έτσι ζούσε η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία και συνακόλουθα των οικογενειών τους και τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κύριοι Υπουργοί,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις για την οικονομική και κοινωνική ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξασφάλιση της λειτουργίας των πάσης φύσεως υποστηρικτικών μονάδων, προνοιακών μονάδων και μονάδων ψυχικής υγείας κ.λπ. Εσείς έχετε την ηθική και πολιτική ευθύνη να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία του αναπηρικού χώρου. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους δεν έχουν άλλα περιθώρια υπομονής και δεν μπορούν να σηκώσουν επιπλέον βάρος μιας οικονομικής κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται.

Δώστε τώρα άμεση λύση. Η Ε.Σ.ΑμεΑ. αναμένει τις έμπρακτες ενέργειές σας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αρωγός και υποστηρικτής κάθε συλλογικής δράσης και κινητοποίησης με στόχο την προστασία των δημόσιων προνοιακών πολιτικών.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Ηθική και πολιτική υποχρέωση η στήριξη και ενδυνάμωση του προνοιακού τομέα
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis