Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 18/06/2010

ΠΡΟΣ:
κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου
- Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου
- κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
- κ. Φ. Σαχινίδη, Υφυπουργό Οικονομικών
- κ. Φ. Γεννηματά, Υφυπουργό Υγείας
- κ. Η. Πλασκοβίτη, Γεν. Γραμματέα Οικονομικών
- κ. Γ. Πολύζο, Γεν. Γραμματέα Υγείας
- κ. Κατριβάνο, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας
- κ. Δημόπουλο, Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
- Αρχηγοί Πολιτικών Κομμάτων
- Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων
- Γ.Σ.Ε.Ε.
- Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
- Ο.Κ.Ε.
- Φορείς-Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ. & Φορείς – Μέλη αυτών


Συγκέντρωση-Διαμαρτυρία της Ε.Σ.ΑμεΑ. και των φορέων-μελών της, στις 23 Ιουνίου 2010, στο Υπουργείο Οικονομικών (Δ/νση Μητροπόλεως και Νίκης). Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους διαμαρτύρονται για την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας, Πρόνοιας & Ψυχικής Υγείας και ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του.


Κύριε Υπουργέ,

Σε αυτή τη δυσμενή οικονομική περίοδο η περαιτέρω υπο-χρηματοδότηση του τομέα της Πρόνοιας - ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί το φτωχό συγγενή του Συστήματος Υγείας - όπως και του τομέα της Ψυχικής Υγείας λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Δυστυχώς, όμως, την τελευταία περίοδο απογοητευτική είναι και η κατάσταση στον τομέα της Υγείας. Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν αντιμετωπίζουν μόνο τη μείωση του πενιχρού εισοδήματός τους, αλλά και την πλήρη αποδυνάμωση όλων ανεξαιρέτως των δομών και υπηρεσιών που υπάγονται στους προαναφερθέντες τομείς.

Πιο συγκεκριμένα:
• Ο κατεξοχήν διαχρονικά υπο-χρηματοδοτούμενος τομέας της Πρόνοιας βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο, αφού οι πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς το Υπουργείο Υγείας δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι επιχορηγήσεις σε δομές/κέντρα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν με πρωτοβουλία των ίδιων των γονιών των ατόμων με βαριές αναπηρίες. Σημαντικά επίσης προβλήματα στη λειτουργία αυτών των Κέντρων δημιουργούνται και από την έλλειψη στελέχωσής τους με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το πάγωμα των προσλήψεων στις μονάδες κυρίως των τομέων Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους. Θεραπευτικά και Εκπαιδευτικά Κέντρα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ σε πολλά από αυτά οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσφέρουν το έργο τους απλήρωτοι επί μήνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» της Πάτρας, είναι ένα από τα πολλά Κέντρα που λειτουργεί χάρη στις επίπονες και πολύχρονες προσπάθειες των γονέων των παιδιών με αναπηρία. Τους τελευταίους όμως μήνες το Κέντρο «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» υπολειτουργεί λόγω της υποχρηματοδότησής του, ενώ οι εργαζόμενοι του είναι απλήρωτοι 8 μήνες. Η ιστορική σχολή τυφλών Β. Ελλάδας «Ο ΗΛΙΟΣ», υπολειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες, και το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της. Οι εργαζόμενοι και αυτής της Σχολής είναι απλήρωτοι επί μήνες.
Θλιβερό γεγονός η διακοπή της επιχορήγησης, επομένως και της λειτουργίας του Θεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου «ΙΡΙΔΑ», στο οποίο μέχρι σήμερα περιθάλπονταν 37 τυφλά άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες. Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση η αγωνία των γονέων που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με αναπηρία εντείνεται καθημερινά, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις Θεραπευτικών και Εκπαιδευτικών Κέντρων που λειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία μειώνονται συνεχώς. Τα άτομα με αναπηρία κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν έγκλειστα στο σπίτι τους.

• Το Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, δυναμικότητας 183 κλινών, προσπαθεί να εξυπηρετήσει πάνω από 2600 περιστατικά ετησίως, ενώ η αύξηση των Ιδιωτικών Κέντρων Αποκατάστασης σηματοδοτεί την ταχύτατη εμπορευματοποίηση του τομέα Αποκατάστασης της χώρας.

• Η μεταρρύθμιση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας μένει μετέωρη ελλείψει κρατικών χρηματικών πόρων. Οι επιχορηγήσεις των Μονάδων Ψυχικής Υγείας μειώνονται δραστικά. Το Πρόγραμμα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης υποχρηματοδοτείται συστηματικά από το έτος 2005. Αυτό σημαίνει αδυναμία της Πολιτείας να δημιουργήσει κατάλληλες υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες αυτόνομης και ημιαυτόνομης διαβίωσης. Η έλλειψη επαρκών κρατικών δομών σημαίνει για τους μεν έχοντες και κατέχοντες στροφή στα ιδιωτικά κέντρα ψυχικής υγείας (ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά οικοτροφεία για αυτιστικά), ενώ για τη μεγάλη πλειοψηφία, δηλαδή τους φτωχότερους των φτωχών, κατ’ οίκον εγκλεισμό των ιδίων και των συγγενών τους για τη φροντίδα και υποστήριξή τους. Τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε τον Μάρτιο του 2009 ο Συνήγορος του Πολίτη για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» μιλούν από μόνα τους. Υποχρηματοδότηση των υπαρχουσών δομών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υποστελέχωση και υπολειτουργία.

• Κατηγορίες ατόμων με χρόνιες παθήσεις, όπως νεφροπαθείς τελικού σταδίου, θαλασσαιμικοί, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και άλλες, αντιμετώπισαν με οδυνηρό τρόπο την έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων υλικών τους, τα οποία αποτελούν τη βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τη διατήρηση της ίδιας τους της ζωής.

• Οι γονείς των ατόμων με αναπηρία, εδώ και ένα χρόνο περιμένουν να πληρωθούν τα νοσήλεια των παιδιών τους από τον Ασφαλιστικό Οργανισμό του Δημοσίου. Ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας, ο Ο.Π.Α.Δ., αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους του.

• Επίσης, οι ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Δημοσίου αναμένουν επί ένα χρόνο την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση των αναλωσίμων υλικών, θεραπευτικών και τεχνολογικών ειδών. Από τον Ιούλιο του 2009 έως και σήμερα ο Ασφαλιστικός Οργανισμός του Δημοσίου, επειδή δεν έχει εκδοθεί η ανωτέρω Κ.Υ.Α., δεν έχει καλύψει τις αγορές αναλωσίμων υλικών/θεραπευτικών συσκευών που χρησιμοποιούνται από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, θαλασσαιμία, αναπνευστικές αναπηρίες και άλλες. Επί ένα χρόνο ασφαλισμένοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις του Ο.Π.Α.Δ. αγοράζουν με ίδια χρηματικά μέσα τα αναλώσιμα υλικά θεραπευτικών συσκευών (αναλώσιμα υλικά αποσιδήρωσης, ταινίες μέτρησης σακχάρου κ.λπ.) και ορθοπεδικά είδη. Τα πλέον τραγικά θύματα αυτής της ιστορίας οι ανασφάλιστοι που ζουν με το πενιχρό επίδομα της πρόνοιας.

Κύριε Υπουργέ,

Η χώρα διανύει την πιο δύσκολη οικονομική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Οι εντεινόμενες προσπάθειές σας για την ταχύτερη έξοδο από αυτή την οικονομική κρίση, δεν μπορεί να θέσουν σε δεύτερη μοίρα τις αρχές και τις αξίες του Κοινωνικού Κράτους. Αυτή τη στιγμή, βασική προτεραιότητα του Σχεδίου εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση πρέπει να αποτελέσει η προστασία των φτωχών πολιτών της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρία.

Κύριε Υπουργέ,

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους γνωρίζουν ότι σε περιόδους εντεινόμενης κρίσης τα πρώτα θύματα είναι τα άτομα με αναπηρία, γι’ αυτό και η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από την πρώτη στιγμή με σειρά επιστολών της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας τους. Η σκληρή όμως πραγματικότητα που ζούμε το τελευταίο διάστημα, τα σημάδια κατεδάφισης του δημοσίου προνοιακού συστήματος και η αυξανόμενη εμπορευματοποίηση των δομών/υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας οδηγούν την Ε.Σ.ΑμεΑ. και τους Φορείς – Μέλη της να προχωρήσουν σε Συγκέντρωση – Διαμαρτυρίας την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010 στις 10:00, έξω από το Υπουργείο σας (Δ/νση: Μητροπόλεως και Νίκης).

Αμέσως πιο κάτω παραθέτουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας:

1. Αύξηση των κονδυλίων για τον τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

• Θέσπιση ειδικού κοινωνικού πόρου με ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εισροές αυτού του πόρου θα μπορούσαν να αποτελούν: το τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτων, τα αδιανέμητα κέρδη του ΟΠΑΠ Α.Ε., η εισαγωγή ειδικού τέλους στα ακαθάριστα έσοδα των Καζίνο, το 50% του τέλους που πληρώνουν οι πολίτες στη ΔΕΗ Α.Ε. για την ΕΡΤ Α.Ε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας θα πέσει στο κενό εάν δεν διασφαλιστεί η οικονομική υποστήριξη/χρηματοδότηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή κατάσταση του τομέα της Πρόνοιας, ο οποίος λόγω της υποχρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει οδηγηθεί σε συνθήκες οικονομικής και λειτουργικής ασφυξίας.
• Έκτακτη χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας (Θεραπευτήρια χρονίων παθήσεων, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ΚΑΦΚΑ, ΚΗΦΗ κ.λπ.) και των κλειστών και ανοικτών Μονάδων/Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Δημόσια Ψυχιατρεία, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Ξενώνες Αυτόνομης Διαβίωσης κ.λπ).
• Χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των Μονάδων Αποκατάστασης Πάτρας και Θεσσαλονίκης, και χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (Ε.Ι.Α.Α.) για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του, και ίδρυση του Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ.

2. Προσλήψεις στο χώρο της Υγείας της Πρόνοιας και της Ψυχικής Υγείας:

• Άμεση έγκριση προσλήψεων στο χώρο της Πρόνοιας και της Ψυχικής Υγείας, ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των μονάδων Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας και όλες οι κενές θέσεις που προκύπτουν από την συνταξιοδότηση ή την αποχώρηση των εργαζομένων, όπως προβλέπεται για το χώρο της Υγείας.
• Άμεση έγκριση προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες που παρακολουθούνται τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

3. Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ο.Κ.Ε.

• Η θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.ΑμεΑ. στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) της χώρας μας αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά της, για την ικανοποίηση του οποίου έχουν δεσμευτεί όλες οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Θεωρούμε αδιανόητο μία από τις πιο πολυπληθείς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να μην εκπροσωπείται σε ένα κατ’ εξοχήν θεσμικό εκφραστή της κοινωνίας μας και ζητούμε εν’ όψει και της νέας σύνθεσης της Ο.Κ.Ε. να θεσπιστεί διάταξη για την εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε αυτήν.

5. Ασφαλιστικά θέματα του Δημοσίου:

• Άμεση υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά στην κοστολόγηση διαγνωστικών/συσκευών, αναλωσίμων υλικών και ορθοπεδικών μέσων τα οποία χορηγούνται σε ασφαλισμένους του Ο.Π.Α.Δ. και δεν εντάσσονται στο κρατικό τιμολόγιο. Η αδικαιολόγητη πολύμηνη καθυστέρηση υπογραφής της ανωτέρω Κ.Υ.Α. δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οι οποίοι από τον Ιούλιο του 2009 αναμένουν από τον Ο.Π.Α.Δ. την καταβολή των εξόδων αγοράς αυτών των ειδών, τα οποία σημειώνεται ότι έχουν αγοράσει με ίδια χρηματικά μέσα.
• Άμεση επιχορήγηση του Ο.Π.Α.Δ., για την εξόφληση των οφειλών του στους ασφαλισμένους του. Σημειώνουμε ότι λόγω και της καθυστέρησης επίλυσης του προβλήματος της κοστολόγησης των θεραπευτικών συσκευών, ορθοπεδικών μέσων κ.λπ. ο Ο.Π.Α.Δ. δεν έχει καλύψει τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του.

6. Συνταξιοδοτικά θέματα

• Επέκταση της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 3232/04, τροποποιούμενη με την παρ. 6 του άρθρου 61 του Ν. 3518/06 και συμπληρωμένη με το άρθρο 140 του Ν. 3655/08, όπως ισχύει στα ασφαλιστικά ταμεία του Υπουργείου Εργασίας και στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών Δημοσίου και ΝΑΤ.
Συγκεκριμένα, ζητούμε τη συμπερίληψη διάταξης ως εξής: Οι γονείς (μητέρες και πατέρες) τέκνων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο, ασφαλισμένοι του Δημοσίου και Ν.Α.Τ. θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Η ως άνω διάταξη ισχύει και για τους ασκούντες νομίμως την επιμέλεια ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ασφαλισμένους του Δημοσίου και Ν.Α.Τ.
• Επέκταση της παρ. 5α του άρθρου 5 του Ν. 3232/04, όπως ισχύει στους ασφαλιστικούς φορείς του Υπουργείου Εργασίας και στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου και Ν.Α.Τ.
Συγκεκριμένα, ζητούμε τη συμπερίληψη διάταξης ως εξής: Παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, η από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που πράγματι ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που εδικαιούτο να λάβει ο θανών, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα του Δημοσίου και του Ν.Α.Τ., υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.
• Συμπλήρωση διατάξεων του Κ.Π.Σ.Σ. (π.δ. 166/200/ΦΕΚ 153Α΄) όπως αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 3513/2006 ως εξής:
Οι διατάξεις του προτελευταίου εδαφίου της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του Κ.Π.Σ.Σ., όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 3513/2006 και ισχύουν σήμερα, συμπληρώνονται ως εξής:
[Για τους υπαλλήλους………………. ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, ήπαρ, πάγκρεας), ή πάσχουν από αιμορροφιλία τύπου Α΄και Β΄ή πάσχουν απόσκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία-τετραπληγία ή πάσχουν από βαριές μορφές συγγενούς καρδιοπάθειας όπως: α. Μονήρης κοιλία β. Μετάθεση μεγάλων αρτηριών γ. Τετραλογία του Fallot δ. Ατρησία βοτάλιου πόρου ε. Βαλβιδοπάθειες στ. Συνυπάρχουσα πρωτογενής ή δευτερογενής πνευμονική υπέρταση, καθώς και σε ακρωτηριασμένους κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο]
Σχόλιο: Επισημαίνουμε ότι με την παρ. 1, άρθρου 5 του ν. 3232/04 και την παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 3518/06 έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του ν. 612/77 και οι ασφαλισμένοι των ασφαλιστικών ταμείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που πάσχουν από αιμορροφιλία τύπου Α΄και Β΄ή από σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία-τετραπληγία, καθώς και ακρωτηριασμένοι κατά τα δύο άνω ή κάτω άκρα ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο.

Επίσης, σε ότι αφορά τη συγγενή καρδιοπάθεια, σημειώνουμε ότι είναι χρόνια πάθηση, η οποία εκδηλώνεται εκ’ γενετής και οι προαναφερόμενες μορφές της χαρακτηρίζονται για τη βαρύτητά τους και το μικρό προσδόκιμο ζωής. Επομένως, το αίτημά τους για συνταξιοδότηση στην 15αετία κρίνεται απόλυτα δίκαιο.

7. Θέματα Επιδοματικής Πολιτικής

• Αύξηση του Επιδόματος Κίνησης για να καλυφθούν οι επιπλέον δαπάνες που σημειώθηκαν από τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και επωμίζονται τα άτομα με αναπηρία. Το επίδομα κίνησης χορηγείται στα άτομα με παράλυση των δύο κάτω άκρων (παραπληγία- τετραπληγία κ.λπ.). Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, λόγω τη επιβολής νέων φόρων, συνεχής αύξηση της τιμής της βενζίνης την οποία επωμίζονται και τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Επομένως, η αύξηση του επιδόματος κίνησης αποτελεί δίκαιο αίτημα, εάν ληφθεί υπόψη ότι η χρήση του αυτοκινήτου για τους δικαιούχους του επιδόματος αποτελεί βασική και αναγκαία προϋπόθεση για τις μετακινήσεις τους και κατ’ επέκταση για τη συμμετοχή τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή. Σε ότι αφορά τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το Υπουργείο σας προτίθεται να τα καταργήσει και να τα αντικαταστήσει με ειδικό φόρο χρήσης στα καύσιμα, το οποίο θα ενσωματωθεί στην τιμή της βενζίνης. Ως γνωστόν, οι δικαιούχοι αναπηρικών αυτοκινήτων έχουν απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας. Επομένως, το μέτρο κατάργησης των τελών κυκλοφορίας θα καταργήσει την ευνοϊκή ρύθμιση που ισχύει επί χρόνια για τους δικαιούχους των αναπηρικών αυτοκινήτων, αφού την ενσωμάτωση του κόστους τους στη τιμή της βενζίνης θα επωμιστούν και τα άτομα με αναπηρία. Ως εκ’ τούτου, ζητούμε να διασφαλισθεί η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από τα τέλη κυκλοφορίας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς επιβολής τους.

8. Λήψη μέτρων για την εισοδηματική στήριξη των Α.μεΑ.

• Μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. για την αγορά αναπηρικών αυτοκινήτων και προσδιορισμός του σε ποσοστό 10% για την αγορά επιβατικών αυτοκινήτων, για τα οποία ισχύει η απαλλαγή τους πλήρως από τα τέλη ταξινόμησης.
• Εξαίρεση όλων των αναπηρικών αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού από το φόρο πολυτελείας που επιβλήθηκε με το Ν. 3833/2010. Σημειώνουμε ότι με το άρθρο 87 του νέου φορολογικού νόμου το Υπουργείο σας προχώρησε στην εξαίρεση από το φόρο πολυτελείας των αναπηρικών αυτοκινήτων άνω των 1650 κ.ε. τα οποία δικαιούνται οι παραπληγικοί ανάπηροι και οι ανάπηροι με αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό κάτω άκρων. Όμως, σύμφωνα με τις ισχύουσες περί αναπήρων προσώπων διατάξεις, υπάρχουν και κατηγορίες αναπηρίας που απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος ταξινόμησης για επιβατικό αυτοκίνητο κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 1650 κυβικών εκατοστών, και οι οποίοι δεν εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου πολυτελείας.
• Ελεύθερη χρήση πετρελαιοκίνητων αναπηρικών αυτοκινήτων σε όλη την επικράτεια.
Επισημαίνουμε ότι η σύγχρονη τεχνολογία κατασκευής πετρελαιοκινητήρων, τους εμφανίζει ως λιγότερο ρυπογόνους από κάθε κινήτηρα χρήσης άλλων καυσίμων. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο στις χώρες της Ε.Ε. όπως Γερμανία, Γαλλία κ.λπ. προτείνεται η πετρελαιοκίνηση κατά προτεραιότητα.

Κύριε Υπουργέ,

Οι φτωχότεροι των φτωχών αυτής της χώρας δεν αντέχουν άλλο. Τώρα πλέον κινδυνεύει η ίδια η επιβίωσή τους. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους ζητούν από εσάς να δράσετε τώρα για τη διατήρηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες χτίστηκε το Κοινωνικό Κράτος. Προστατέψτε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους με συγκριμένα έργα και πράξεις. Τηρήστε τώρα τις δεσμεύσεις σας!!!

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Συγκέντρωση-Διαμαρτυρία της Ε.Σ.ΑμεΑ. και των φορέων-μελών της, στις 23 Ιουνίου 2010, στο Υπουργείο Οικονομικών (Δ/νση Μητροπόλεως και Νίκης). Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους διαμαρτύρονται για την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας, Πρόνοιας & Ψυχικής Υγείας και ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του.
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis