Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 20/12/2016

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη
- Γραφείο υφυπουργού Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου
- Γραφείο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή
- Έλληνες Βουλευτές
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Σχετικά με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το νομοσχέδιο που αφορά στο πλαστικό χρήμα και στα άτομα με αναπηρία


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) τονίζει ότι, ενώ αναγνωρίσατε το πρόβλημα που επισημάναμε στην επιστολή μας για τη μηδαμινή μέριμνα που έχει ληφθεί στο νομοσχέδιο «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη κλπ.» για τα άτομα με αναπηρία, σχετικά με τα θέματα που αφορούν στο «πλαστικό χρήμα» και στα άτομα με αναπηρία, δεν λάβατε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας.

Η ανακοίνωσή σας ότι «από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται φορολογούμενοι 70 ετών, άτομα με αναπηρία, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση» κλπ., δεν λύνει το πρόβλημα, δεν καθιστά προσβάσιμα τα ΑΤΜ, τις ιστοσελίδες, δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμους πολίτες, παρότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.
Πάγια θέση της ΕΣΑμεΑ δεν είναι οι ειδικές λύσεις και οι εξαιρέσεις αλλά οι λύσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.
Παράλληλα δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία άνω του 80%. Αν αυτό ισχύει, πρέπει άμεσα να διορθωθεί γιατί δεν καλύπτει αυτούς που έχουν ποσοστό 80%. Αν τελικά προχωρήσετε σε αυτή τη λύση, οφείλετε να νομοθετήσετε για τα άτομα με αναπηρία 50% τουλάχιστον και άνω. Επίσης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι πιστοποιημένοι με αναπηρία φορολογούμενοι ταξινομούνται σε πολλές κατηγορίες ποσοστού αναπηρίας, όπως 67%, 67% και άνω, άνω του 67%, 80%, 80% και άνω, άνω του 80%, για την αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνείας οι κατηγορίες ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας πρέπει να είναι «50% τουλάχιστον και άνω», «67% τουλάχιστον και άνω», «80% τουλάχιστον και άνω».
Ταυτόχρονα, στην ίδια διάταξη, ο νόμος πρέπει να ορίσει κανόνες προσβασιμότητας για όλες τις συναλλαγές, τα ΑΤΜ, τις τράπεζες κλπ., όπως σας είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη επιστολή μας.
Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί την προσβασιμότητα, όπως την ορίζει το άρθρο 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: η Πολιτεία επιτρέπει «στα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει στα ΑμεΑ πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, στην ενημέρωση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφοριών, και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό».
Κύριε Υπουργέ,
Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η διασφάλιση συνθηκών ίσης μεταχείρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των αντικειμενικών δυσκολιών που υφίστανται.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Χρ. Νάστας

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Σχετικά με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν για το νομοσχέδιο που αφορά στο πλαστικό χρήμα και στα άτομα με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis