Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 01/03/2017

ΠΡΟΣ:
κ. Ευ. Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού
- Γραφείο ΓΓ Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού
- Ηγεσία υπουργείου Οικονομικών
- Γραφείο υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη
- Γραφείο υπουργού Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο υπουργού Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλου
- Βουλή των Ελλήνων
- Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών: Άμεση και αποτελεσματική προστασία των ατόμων με αναπηρία


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) - που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο δια του Ν.2430/96 (ΦΕΚ 156Α/10.7.96) Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και διαπίστευση ως φορέας παροχής προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης» - με την παρούσα επιστολή της εκφράζει την αγωνία, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, μπροστά στις ειδήσεις για λήψη νέων μέτρων στην οικονομία. Απευθύνεται δε σε εσάς με το πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για την προστασία αυτού του χώρου από περαιτέρω φτωχοποίηση, ενόψει των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους δανειστές, για την οριστικοποίηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2019-2020.

Η ΕΣΑμεΑ, που εκπροσωπεί μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες της ελληνικής κοινωνίας, έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης που βιώνει η ελληνική οικογένεια, των θυσιών που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και πόσο έχει πληγεί από τις πολιτικές λιτότητας. Οι πολίτες με αναπηρία και χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση και επωμίζονται σχεδόν εξ' ολοκλήρου το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας.
Το αναπηρικό κίνημα ζητά την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από όσα μέτρα ληφθούν με το τέλος της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του Τύπου, υπάρχουν απαιτήσεις για την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων μέσω μειώσεων στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος και στις συντάξεις.
Φοροαπαλλαγές
Η ΕΣΑμεΑ ζητά να μην υπάρξει καμία μείωση του αφορολογήτου ορίου για κανένα πολίτη. Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους ζητάμε τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών που είναι σε ισχύ.
Εισοδηματικά κριτήρια και επιδόματα
Ταυτόχρονα, το πάνδημο και δίκαιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο πρέπει να ικανοποιηθεί είναι να μην συνυπολογίζονται τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) σε οποιαδήποτε εισοδηματικά κριτήρια είτε φορολογικά μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές κλπ., είτε στις συντάξεις, είτε για παράδειγμα στις μετεγγραφές και γενικά σε όποια μέτρα θεσπίζει η Πολιτεία σε οποιονδήποτε τομέα. Ζητάμε μία διάταξη που θα ορίζει την οριζόντια εξαίρεση σε οποιοδήποτε υπολογισμό εισοδηματικών κριτηρίων.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αναπηρία. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εισόδημα προς φορολόγηση.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
Ζητάμε την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σήμερα εξαιρούνται από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από 80% και άνω. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει η ανωτέρω εξαίρεση να επεκταθεί στα πρόσωπα της παρ. 2ε του άρθρου 14 του ν. 4172/2013 - δηλ. τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που βαρύνονται φορολογικά από άτομα με βαριές αναπηρίες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές πολλαπλές και ψυχικές αναπηρίες).
ΕΝΦΙΑ
Ζητάμε την απαλλαγή όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για την α΄ κατοικία, καθώς και τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος προστασίας των ατόμων με αναπηρία στον ΕΝΦΙΑ.
Επιχειρηματικότητα
Χρειάζονται προστατευτικά φορολογικά μέτρα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Δανειολήπτες
Ζητάμε τη λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες,
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά τα ανωτέρω, για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών: Άμεση και αποτελεσματική προστασία των ατόμων με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis