Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 03/07/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Ευ. Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
κ. Θ. Φωτίου, Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
- κ. Ε. Αχτσιόγλου
- Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη
- Γραφείο Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Κ. Παπανάτσιου
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Νεφελούδη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Δ. Καρέλλα
- Γραφείο Αν. Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση άρση των αδικιών από τις προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Στέγασης


Κύριοι Υπουργοί,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σας απευθύνει αυτή την επιστολή για μια συνεχιζόμενη αδικία, αυτή τη φορά με νέα αφορμή. Αιτία είναι η ΚΥΑ για τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος επιδόματος Στέγασης. Για ακόμη μία φορά καταγράφεται το απαράδεκτο γεγονός του συνυπολογισμού των αναπηρικών επιδομάτων στο εισοδηματικό όριο.

Παρά το γεγονός ότι το έχουν παραδεχθεί πολλάκις πολλοί υπουργοί της Κυβέρνησής σας όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ότι τα αναπηρικά επιδόματα δεν γίνεται να υπολογίζονται ως εισόδημα σε καμία περίπτωση, δεδομένου ότι η χορήγησή τους αφορά στην κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η Αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται, όπως είναι η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., η ένταξη στο ΚΟΤ κ.λπ. (το επισημαίνει και ο Συνήγορος του Πολίτη στην υπ' αριθ. πρωτ. 216774/12669/2018), η ΚΥΑ για το Επίδομα Στέγασης πράττει το εντελώς αντίθετο. Στο άρθρο 2 προβλέπει ρητά ότι «στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο».
Τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ. Το αναπηρικό επίδομα ΔΕΝ είναι επίδομα διαβίωσης αλλά επιτελεί πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Είναι μάλιστα το ελάχιστο που προσφέρει τη δεδομένη στιγμή η Πολιτεία στους ανθρώπους με βαριές αναπηρίες.
Ακόμη μία αδικία είναι η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο για παράδειγμα να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το αναπηρικό Ι.Χ. που παρέχει η Πολιτεία ως μέτρο στήριξης και που αποτελεί το μέσο κίνησης του πολίτη με αναπηρία.
Τέλος στην ΚΥΑ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, δεν αυξάνεται δηλαδή έστω το εισοδηματικό όριο ένταξης στο επίδομα στέγασης εάν σε ένα νοικοκυριό υπάρχει άτομο με αναπηρία.
Κύριοι Υπουργοί,
Για μια ακόμη φορά δεν έχουν υπολογιστεί οι πολίτες με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους καθώς και οι ανάγκες τους, σε ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Το αναπηρικό κίνημα διεκδικεί και ζητά από εσάς να κινηθείτε άμεσα ώστε να αρθεί αυτή η αδικία.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Η ΕΣΑμεΑ ζητά την άμεση άρση των αδικιών από τις προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Στέγασης
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis