Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 07/12/2018

ΠΡΟΣ:
κ. Ευ. Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ε. Αχτσιόγλου
- Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης, κ. Θ. Φωτίου
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Νεφελούδη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Δ. Καρέλλα
- Γραφείο Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Φορείς Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.


Δεν λύθηκαν τα προβλήματα του κοινωνικού μερίσματος 2018 για τα άτομα με αναπηρία


Κύριε Υπουργέ,
Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται με επιστολή της προς εσάς αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και τα άτομα με αναπηρία, μετά και τη δημοσίευση της ΚΥΑ για το θέμα, για να σας επαναλάβει τα ζητήματα που προκύπτουν και χιλιάδες άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να το λάβουν, ενώ το δικαιούνται. Η διόρθωση αναφορικά με τα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία είναι θετική, δεν είναι όμως αρκετή.

Υπενθυμίζουμε ότι στις συναντήσεις που είχαμε μαζί σας τόσο στις 17.07.2018 όσο και στις 26.11.2018, σας είχαμε θέσει αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε την περσινή χρονιά στην καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και αναμέναμε από εσάς την άμεση αποκατάσταση των αδικιών της διανομής του κοινωνικού μερίσματος για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ώστε να μην επαναληφθούν και φέτος.
Επίσης στις συναντήσεις που είχαμε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου, είχαμε θέσει υπόψη της τα ίδια προβλήματα.
Ως εκ τούτου παραθέτουμε συνολικά τα ζητήματα που δεν έχουν λυθεί και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πλευρά σας, έστω και τώρα, λίγες ώρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα:
1. Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.
2. Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.
3. Να γίνουν δεκτές τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 που θα έχουν υποβληθεί έως τις 12.12.2018, και όχι έως 31.10.2018 που προβλέπει η ΚΥΑ, ώστε να μην αποκλειστούν από την παροχή κοινωνικού μερίσματος άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από τα ΚΕΠΑ, τα οποία είτε από δική τους παράλειψη είτε από λάθος του λογιστή τους, δεν έχουν δηλώσει τη γνωμάτευση αναπηρίας στη φορολογική τους δήλωση.
4. Να μην συνυπολογίζονται τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του κοινωνικού μερίσματος. Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Αναμένοντας την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των προβλημάτων της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Δεν λύθηκαν τα προβλήματα του κοινωνικού μερίσματος 2018 για τα άτομα με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis