Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Οικονομικών

Αθήνα: 09/01/2019

ΠΡΟΣ:
κ. Ευ. Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών, κ. Θ. Φωτίου, αν. υπουργό Εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Χρ. Βερναρδάκη
- Γραφείο Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Ε. Αχτσιόγλου
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Α. Νεφελούδη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας, κ. Δ. Καρέλλα
- Γραφείο Διοικητή ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή
- Φορείς Μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.


Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και για τα άτομα με αναπηρία


Κύριοι Υπουργοί,
Αρχικά επιθυμούμε να εκφράσουμε την μεγάλη ικανοποίηση και την αίσθηση δικαίωσης του αναπηρικού κινήματος της χώρας για την ΚΥΑ Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202 και για την αποδοχή από την Κυβέρνηση αυτού του τόσο σοβαρού και χρόνιου αιτήματος του αναπηρικού κινήματος, όπως ορίζεται με το άρθρο 11: «το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».

Το παραπάνω ήταν από τα κύρια αιτήματα των μεγαλειωδών συγκεντρώσεων του αναπηρικού κινήματος στις 3 Δεκέμβρη 2018, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται σήμερα με επιστολή της προς εσάς αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα και τα άτομα με αναπηρία, μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα ανοίξει εκ νέου για κάποιες κατηγορίες πολιτών η πλατφόρμα αιτήσεων για το μέρισμα, από τις 17 έως τις 21 Ιανουαρίου.
Σε όλες τις μέχρι τώρα επιστολές μας για το θέμα η ΕΣΑμεΑ επεσήμανε την τεράστια αδικία που υφίσταντο τα άτομα με αναπηρία που δεν ελάμβαναν το μέρισμα, καθώς συνυπολογιζόταν τα αναπηρικά επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια που αφορούν στην παροχή του.
Επανειλημμένα είχαμε τονίσει ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ. Αυτό το ζήτημα αντιμετωπίστηκε με την προαναφερθείσα ΚΥΑ.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις συναντήσεις που είχαμε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών τόσο στις 17.07.2018 όσο και στις 26.11.2018, αλλά και στις συναντήσεις που είχαμε με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, είχαμε θέσει το ίδιο θέμα.
Επιτέλους, στις 29 Δεκεμβρίου 2018, αυτό το χρόνιο και πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος δικαιώθηκε. Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει για μια ακόμη φορά την ικανοποίησή της και τονίζει ότι είναι ώρα τώρα να αρθούν αδικίες του παρελθόντος και η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα να ανοίξει και για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ώστε να κάνουν εκ νέου αίτηση μετά την Υπουργική Απόφαση.
Προβληματικά σημεία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και προσδοκούμε την άρση και αυτών, όπως :
Οι φιλοξενούμενοι με αναπηρία και χρόνια πάθηση να δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με το δικό τους ατομικό εισόδημα και να μην υπολογίζεται το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί.
Να μην εφαρμοστεί η οριζόντια χρήση των τεκμηρίων. Είναι αδικαιολόγητο π.χ. να προσμετράται στα περιουσιακά κριτήρια το Ι.Χ. αυτοκίνητο ατόμου με αναπηρία, που αποτελεί το μέσο κίνησής του, τη στιγμή που είναι αδασμολόγητο, καθώς και η πρώτη κατοικία.
Κύριοι Υπουργοί,
Αναμένουμε την άμεση παρέμβασή σας, καθώς είσαστε οι πρωτεργάτες της ΚΥΑ που δικαίωσε τους αγώνες χρόνων του αναπηρικού κινήματος για τα αναπηρικά επιδόματα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΟΙΚ. » Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ανοίξει η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα και για τα άτομα με αναπηρία
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis