Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Πολιτισμού

Αθήνα: 03/03/2010

ΠΡΟΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Υπόμνημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την ανάληψη ενεργειών με στόχο τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (ΕΡΤ Α.Ε.)


Την ανάγκη λήψης μέτρων και ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διάχυση της αναπηρίας στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, επεσήμανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με Υπόμνημά της στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο. 

Δεδομένου ότι ο ρόλος των ΜΜΕ εν γένει και δη της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης είναι κομβικός και αναντικατάστατος, ως προς την διαμόρφωση αντιλήψεων και την άρση των στερεοτύπων γύρω από την αναπηρία, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι πρέπει να διασφαλίσει συνθήκες καθολικής πρόσβασης σε όλα τα κανάλια της έτσι ώστε να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη για την οικοδόμηση ενός τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα, το οποίο να σέβεται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητεί να ληφθούν μέτρα για την προώθηση της αλλαγής στην ΕΡΤ Α.Ε. όσον αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητάς της στα άτομα με αναπηρία, τη βελτίωση της εικόνας των ατόμων με αναπηρία που παρουσιάζει και την αύξηση της κάλυψης θεμάτων για την αναπηρία, που συνοψίζονται ως εξής:

1. Κατάρτιση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας και της προσβασιμότητας των ατόμων  με αναπηρία σε όλα τα κανάλια της ΕΡΤ Α.Ε. και σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ Α.Ε. για το σκοπό αυτό
2. Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας ως μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας στην παραγωγή προγραμμάτων της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης.
3. Τήρηση της βασικής αρχής «Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία» μέσω της: Θεσμικής εκπροσώπησης της ΕΣΑμεΑ - ως αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ατόμων με αναπηρία - στη διοίκηση του Πρίσμα +, συνεχούς διαβούλευσης με την ΕΣΑμεΑ και τους Φορείς της, συλλογικής   εκπροσώπησης   του   εθνικού αναπηρικού   κινήματος   σε ενημερωτικές εκπομπές και στις ειδήσεις στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, όταν παρουσιάζονται θέματα αναπηρίας.
4. Θέσπιση ισχυρού θεσμικού-νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή των αρχών του «Σχεδιασμού για Όλους», σε όλα τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και στην ιδιωτική τηλεόραση.
5. Απαγόρευση της διεξαγωγής τηλεμαραθωνίων για την αναπηρία από τη δημόσια τηλεόραση, αφού βρίσκεται σε αντίθεση με το σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Οι τηλε-μαραθώνιοι δεν γίνονται για να ενημερώσουν αλλά για να συλλέξουν  χρήματα, δηλ. κινητοποιούν το συναίσθημα του οίκτου και του ελέους και  τελικά εμπορευματοποιούν την αναπηρία. 

 

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » ΥΠ.ΠΟ.Τ. » Υπόμνημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την ανάληψη ενεργειών με στόχο τη διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (ΕΡΤ Α.Ε.)
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis