Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Υγείας

Αθήνα: 07/12/2010

ΠΡΟΣ:
κ. Αν. Λοβέρδο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
-κ. Αλ. Κατσέλη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Γ. Κουτρουμάνη, Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Μ. Τιμοσίδη, Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-κ. Αθ. Δρέττα, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-κ. Γ. Πολύζο, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
-κ. Αντ. Δημόπουλο, Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
-ΕΙΝΑΠ
-ΠΟΕΔΗΝ
-Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ.


Καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων από την καταβολή εξετάστρων και προβλεπόμενων ποσών για εργαστηριακές εξετάσεις, για την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων


Κύριε Υπουργέ,

Η υπ' αριθ. πρωτ. Υ4α/οικ.114759/20-9-2010 εγκύκλιος, με την οποία δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με αμοιβή (εξέταστρο) στα πρωϊνά τακτικά εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας, ουσιαστικά δεν εξαιρεί από την καταβολή του εξέταστρου το σύνολο των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι συχνοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτροντικού και έγγραφου τύπου το θέμα επιλύεται με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) που θα ισχύσει από 1/1/2011, βάσει της οποίας δεν θα πληρώνουν εξέταστρα οι χρόνια πάσχοντες που θα προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Στα δημοσιεύματα, όμως, αυτά δεν αναφέρεται η εξέταση των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων στα τακτικά πρωϊνά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά μόνο στα Κέντρα Υγείας και υπό την προϋπόθεση ότι η επίσκεψη δεν γίνεται για εξέταση αλλά για απλή συνταγογράφηση.

Θέλουμε να επισημαίνουμε σε ότι αφορά τα τα Κέντρα Υγείας ότι :

1. Σε αυτά δεν υπάρχουν Οργανωμένα Κέντρα Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Μεσογεικής Αναιμίας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Κέντρα Αιμορροφιλίας, Νευρολογικά Τμήματα για παρακολούθηση ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας κ.λπ). Ως γνωστόν, τέτοια Κέντρα λειτουργούν αποκλειστικά στα Πανεπιστημιακά και Γενικά Νοσοκομεία της χώρας.
2. Οι χρόνια πάσχοντες βάσει της νέα εγκυκλίου καταβάλλουν χρηματικά ποσά για εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στα Βιοχημικά Ορμονολογικά και λοιπά εργαστήρια των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι αδιανόητο εν’ ονόματι της οικονομικής κρίσης να καταργείται το σύστημα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες.

Σύμφωνα με την διευκρινιστική εγκύκλιο του 1991 (επισυναπτόμενης στο παρόν) επί της τότε αντίστοιχης Κ.Υ.Α. εξέταστρα δεν κατέβαλλαν, εκτός από τους οικονομικά αδυνάτους και τους ασφαλισμένους Ο.Γ.Α., και οι πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα τα οποία χρειάζονται συνεχείς και επαναλαμβάνομενες ιατρικές εξετάσεις (πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.λπ). Στην περίπτωση αυτή οι πάσχοντες θα είναι εφοδιασμένοι με κάρτα ή βεβαίωση διαρκείας που θα αναγράφει την ανωτέρω ανάγκη, καθώς και τον ασφαλιστικό φορέα από τον οποίο θα εισπράττουν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα την αξία των εξετάστρων.

Κύριε Υπουργέ,

Ζητούμε την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος. Ως εκ’ τούτου, αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την εξαίρεση όλων ανεξαιρέτως των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων από την καταβολή εξετάστρων και προβλεπόμενων ποσών για ιατρικές εξετάσεις (νεφροπαθών, αιμορροφιλικών, ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καρκινοπαθών, χανσενικών, θαλασσαιμικών, ηπατομεσχευμένων, μεταμοσχευμένων από συμπαγή όργανα τυφλών, κωφών, παραπληγικών-τετραπληγικών και κινητικά αναπήρων, ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό κ.λπ,), οι οποίοι παρακολουθούνται σε τακτική βάση, αποδεδειγμένα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δεν αντέχουν άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις τη στιγμή που αντιμετωπίζουν τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Η πολιτική αυτή, εκτός του ότι είναι εξοντωτική οικονομικά για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει και στην αποφυγή της συστηματικής, και καθ’ όλα αναγκαίας για τη βελτίωση της υγείας τους και την αύξηση της λειτουργικότητάς τους, ιατρικής εξέτασής τους.

Άλλωστε, η Ε.Σ.ΑμεΑ. κατά την επεξεργασία του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για την μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχε ζητήσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας την Δωρεάν Πρόσβαση του συνόλου των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στην ολοήμερη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων για τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων. Ενδεικτικά αναφέραμε, τότε, περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι λόγω οικονομικών χρεών τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο, παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ανασφάλιστοι και αδυνατούν για το λόγο αυτό να πραγματοποιήσουν ιατρικές/διαγνωστικές εξετάσεις καθ’ όλα απαραίτητες για την υγεία τους.


Κύριε Υπουργέ,

Το χρέος και το έλλειμμα των δημόσιων νοσοκομείων δεν νοείται και δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τους πιο οικονομικά αδύναμους έλληνες πολίτες, από αυτούς που η καθημερινή επιβίωσή τους και η ισότιμη ένταξή τους στους κοινωνικούς τομείς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόσβασή τους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Υ.Κ.Α. » Καθολική εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων από την καταβολή εξετάστρων και προβλεπόμενων ποσών για εργαστηριακές εξετάσεις, για την παρακολούθησή τους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis