Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Υγείας

Αθήνα: 13/02/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Β. Κοντοζαμάνη, Υφυπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Υπουργού Υγείας, κ. Β. Κικίλια
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλου
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού,
κ. Π. Πρεζεράκου
- 1η ΥΠΕ
- ΚΑΤ
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ


Κατάθεση αιτημάτων και προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. ενόψει της συνάντησης στις 11 Φεβρουαρίου 2020


Κύριε Υφυπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων - ενόψει της συνάντησης που έχει οριστεί μαζί σας τη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, με το παρόν έγγραφο, σας καταθέτει το πλαίσιο των αιτημάτων και των προτάσεών της αρμοδιότητάς σας, που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Α. Σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία.
Στο σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Υγεία που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αναφέρονται κάποιες «προτεραιότητες» για μερικές μόνο κατηγορίες παθήσεων και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άλλες ομάδες χρονίων παθήσεων. Για να είναι ολοκληρωμένο ένα σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία, θα πρέπει η Πολιτεία να εντάσσει όλες τις κατηγορίες χρονίων παθήσεων και αναπηριών.
Επιπρόσθετα, η δημιουργία Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, που αναφέρεται στο άρθρο 3, μπορεί να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη, αλλά οι οικονομικές προϋποθέσεις ένταξης που τίθενται, καθιστούν αδύνατη την ένταξη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στο Μητρώο. Και αυτό γιατί η οικονομική επιβάρυνση που προϋποθέτουν είναι μεγάλη και δεν μπορεί να καλυφθεί από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, τα οποία, μέσα στις συγκυρίες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που βιώνει η χώρα μας την τελευταία δεκαετία, βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η ύπαρξη των Σωματείων, σε τοπικό επίπεδο, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με το έργο τους συμπληρώνουν ή καλύπτουν τα κενά του Συστήματος Υγείας. Θα μπορούσαν τα προαπαιτούμενα των Σωματείων να ενταχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες και να καλύπτονται από τις Περιφέρειες ως κεντρικές δομές, ώστε να μην αποκλειστεί η ένταξή τους από το Μητρώο.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ζήτημα στο εν λόγω σχέδιο νόμου είναι το γεγονός ότι στο άρθρο 11, ορίζεται ότι θα συσταθεί Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην Επιτροπή αυτή προβλέπεται να υπάρχει εκπρόσωπος από την Ένωση Ασθενών, ενός φορέα που μόλις τώρα δημιουργήθηκε και όχι από τον αναγνωρισμένο από την ελληνική Πολιτεία τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησης των ανθρώπων με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ.
Θεωρούμε αδιανόητο αυτό το γεγονός, καθώς τα τελευταία χρόνια, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με στρεβλωμένες διαδικασίες εκπροσώπησης των πολιτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση μέσω διορισμένων, κληρωτών και δοτών, δήθεν εκπροσώπων. Πρακτική που εφάρμοσε κατά τον πλέον αντιδημοκρατικό, αντιθεσμικό και αντι-αντιπροσωπευτικό τρόπο η απελθούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Ένα από τα κύρια αιτήματα της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η εκπροσώπηση των πολιτών με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς είναι αυτοί και οι οικογένειές τους που ζουν καθημερινά με την αναπηρία/χρόνια πάθηση και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη σχεδίαση πολιτικών και νομοθετικών μέτρων, καθώς αφορούν στη δική τους υγεία και ζωή.
Επιπρόσθετα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019 με τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια, έγινε δεκτό το αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. και των οργανώσεων μελών της για την οργάνωση και σύσταση Επιτροπής για θέματα που απασχολούν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον τομέα της υγείας, με επικεφαλής τον κ. Ι. Κωτσιόπουλο, Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ήδη καταθέσει στον κ. Ι. Κωτσιόπουλο, σχετική επιστολή την οποία σας επισυνάπτουμε.
Είναι απορίας άξιο να είναι η Ε.Σ.Α.μεΑ. συνομιλητής με τον Πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα, τα Υπουργεία και τους θεσμούς της χώρας και να παρατηρείται από το Φεβρουάριο του 2015 αυτή η απαράδεκτη στρέβλωση της εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους μόνο στο Υπουργείο Υγείας. Για το λόγο αυτό, κρίνεται σημαντική η συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην προαναφερόμενη Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, καθώς και σε όλους τους Φορείς Σχεδιασμού, Εφαρμογής και Αξιολόγησης πολιτικών για την Υγεία.
Β. Προσβασιμότητα
-Καθολική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα νοσοκομεία, τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας) και σε όλους τους οργανισμούς που εποπτεύει το Υπουργείο Υγείας, καθώς και σε όλους τους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμών και φορέων. Γι' αυτό προτείνουμε:
1. Βελτίωση της προσβασιμότητας υποδομών και σήμανσης, υπηρεσιών και εξοπλισμών των δημόσιων νοσοκομείων και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
2. Άμεση εκπόνηση μελέτης για την πλήρη προσβασιμότητα του ΚΑΤ ως πιλοτικό πρότυπο προσβάσιμο νοσοκομείο. Με μέριμνα των Υ.Πε. και επιχειρησιακή ευθύνη των Δ.Σ. των νοσοκομείων να εκπονηθούν μελέτες προσβασιμότητας όλων των νοσοκομείων, με στόχο κάθε κλινική να διαθέτει αριθμό δωματίων κατάλληλων για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, οδηγούς όδευσης τυφλών εντός και εκτός των Μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ.)
3. Τουλάχιστον ένα δωμάτιο ανά κλινική να είναι ειδικά διαμορφωμένο για τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία.
4. Σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος για την κάλυψη δαπάνης παροχών διερμηνείας ελληνικής νοηματικής γλώσσας στις υπηρεσίες υγείας.
5. Αναμόρφωση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα άτομα με βαριά αναπηρία μέσω του σχεδιασμού εξειδικευμένων θεσμικών μέτρων σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. και επαρκούς στελέχωσής του με προσωπικό επιμορφωμένο σε θέματα ατόμων με βαριά αναπηρία. Ειδικά για τα άτομα με κώφωση - βαρηκοΐα απαιτείται θέσπιση διάταξης σύμφωνα με την οποία, το Ε.Κ.Α.Β. υποχρεούται στην παροχή υπηρεσιών διερμηνείας ελληνικής νοηματικής γλώσσας, καθώς και στη δημιουργία κέντρου ειδοποίησης του ΕΚΑΒ μέσω SMS και πρόβλεψης για ολοκληρωμένο διάλογο.
-Σύσταση Διεύθυνσης Αποκατάστασης στο Υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποκατάστασης ιδιαίτερα για τα άτομα με κινητική αναπηρία, καθώς και με άλλες αναπηρίες.
-Εκσυγχρονισμό του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό ως σημείο αναφοράς και παράλληλη δημιουργία δικτύου νέων Μονάδων Αποκατάστασης σε κάθε υγειονομική περιφέρεια για την αύξηση των κλινών αποκατάστασης με τη θεσμοθέτηση του ρόλου και του έργου της διεπιστημονικής ομάδας αποκατάστασης.
Γ. Απρόσκοπτη πρόσβαση των ανασφαλίστων στο αναλώσιμο ιατροτεχνολογικό υλικό
Αν και έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για τη στήριξη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, δυστυχώς είναι ελλιπείς και αφορούν μόνο στο χώρο του φαρμάκου.
Τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά, άκρως απαραίτητα για την αποτελεσματική διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη και ίσης σπουδαιότητας με τη φαρμακευτική αγωγή, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Δυστυχώς, όμως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στο ιατροτεχνολογικό υλικό, ενώ τα αναλώσιμα διαβητολογικά υλικά, που διατίθενται από τα νοσοκομεία, στερούνται, σε πολλές περιπτώσεις, ποιότητας και αξιοπιστίας, με δυσάρεστες επιπτώσεις
Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω, η κατάσταση αυτή, η πρόσβαση, δηλαδή, σε αρκετές περιπτώσεις σε αναλώσιμα προϊόντα τα οποία είναι αναξιόπιστα, αποδεικνύεται πολύ επικίνδυνη για τη διασφάλιση της υγείας του πάσχοντα και πολλές φορές, λόγω αναξιοπιστίας, θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.
Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρέπει να ενταχθούν τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Δ. Επιστροφή των ΚΕ.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας.
Ο θεσμός των ΚΕ.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ. ο οποίος δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, εντός της κοινότητας, απαξιώθηκε και διαλύθηκε το 2011 όταν με την ψήφιση του ν.4025 αυτά μετατράπηκαν σε ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. και συνδέθηκαν με τα νοσοκομεία της χώρας, χάνοντας το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Η Ε.Σ.Α.μεΑ. από εκείνη την περίοδο, έχει αγωνιστεί για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία των ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. την αποσύνδεσή στους από τα Νοσοκομεία της χώρας και την επανένταξή τους στην πρόνοια, προκειμένου να επιτελέσουν τον αρχικό σκοπό ίδρυσής τους, που είναι η παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας και αποκ/σης ΑμεΑ, ώστε να αποτελέσουν τον δημόσιο πυλώνα της κοινωνικής υποστήριξης και φροντίδας των Α.μεΑ.
Επίσης με τον ίδιο νόμο συνδέθηκαν και τα Κ.Α.Φ.Κ.Α. με τα Νοσοκομεία της χώρας, όπως της Κορίνθου, της Αμφιλοχίας, του Αμυνταίου, χάνοντας και αυτά το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η αποσύνδεση των ΚΕ.Φ.Ι.Α.Π . (πρώην Κ.Α.Φ.Κ.Α.) από τα Νοσοκομεία της χώρας, η ανεξαρτητοποίησή τους και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να επιτελέσουν τον αρχικό σκοπό τους, που αφορά στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών αποθεραπείας-αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
Ε. Λήψη μέτρων για την βελτίωση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ
1. Έκδοση Οργανισμού και κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ
2.Ενίσχυση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όσο αφορά τη διακίνηση-διάθεση των φαρμάκων και εκτός των κρατικών δομών (Νοσοκομεία του ΕΣΥ και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) από τα οποία διατίθενται μέχρι σήμερα, πιστεύουμε και θεωρούμε βέβαιο ότι θα διασφαλίσετε την απρόσκοπτη, έγκαιρη και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των πολιτών φαρμακευτική αγωγή τους, εξασφαλίζοντας συγχρόνως και τη διαχρονική τους επάρκεια σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
3. Άμεση επαναλειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, γιατί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς περίθαλψη ομάδες χρονίων πασχόντων, όπως ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση.
Κύριε Υφυπουργέ,
Πιστεύουμε ότι σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση των εκπροσώπων της Ε.Σ.ΑμεΑ. με εσάς και τους συνεργάτες σας, θα τεθούν οι βάσεις για έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους στον τομέα της υγείας.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Υ.Κ.Α. » Κατάθεση αιτημάτων και προτάσεων της Ε.Σ.Α.μεΑ. ενόψει της συνάντησης στις 11 Φεβρουαρίου 2020
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis