Κατηγορία: Υπ. Υγείας

Αθήνα: 15/01/2021

ΠΡΟΣ:
κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μ. Θεμιστοκλέους
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης,
κ. Δ. Αναγνωστόπουλου
- Γραφείο Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κ. Μ. Θεοδωρίδου
- Οργανώσεις Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για προτεραιοποίηση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη διαδικασία του κατ’ οίκον εμβολιασμού για τον COVID-19


Kύριε Yπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, με το παρόν έγγραφό της θα ήθελε να θέσει υπόψη σας ένα ζήτημα που αφορά στην προτεραιοποίηση του προγραμματισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών για τον COVID 19.

Όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού για άτομα άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Οι πολίτες που έχουν γραφτεί στην πλατφόρμα, λαμβάνουν ειδοποίηση για την προκράτηση για τον εμβολιασμό και πρέπει να απαντήσουν εάν δέχονται ή όχι. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις πολιτών που αν και επιθυμούν να εμβολιαστούν, δεν μπορούν να απαντήσουν θετικά, διότι αδυνατούν να προσέλθουν στα σημεία που διενεργούνται οι εμβολιασμοί, επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης. Το γεγονός αυτό έχει φέρει αναστάτωση στο χώρο μας, διότι πολίτες με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που αδυνατούν να μετακινηθούν, ανησυχούν πως αν δεν δεχτούν το προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό θα χάσουν τη σειρά τους και δεν θα έχουν προτεραιότητα όταν ξεκινήσει η κατ' οίκον διαδικασία εμβολιασμού.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες που λαμβάνουν ειδοποίηση αλλά αδυνατούν να μετακινηθούν και να προσέλθουν στα κέντρα εμβολισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να μπουν σε λίστα εμβολιασμού κατ΄οίκον και με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνουν την προτεραιότητά τους, όταν ξεκινήσει η κατ' οίκον διαδικασία εμβολιασμού.
Κύριε Υπουργέ,
Αναμένουμε ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την προάσπιση του υπέρτατου δικαιώματος στην υγεία.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή