Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας


Κατηγορία: Υπ. Υγείας

Αθήνα: 12/04/2022

ΠΡΟΣ:
κ. Α. Πλεύρη, υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας
- Μέλη Ελληνικού Κοινοβουλίου
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτη
- Γραφείο Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου
- Γραφείο Αναπλ. Υπουργού Υγείας, κ. Α. Γκάγκα
- Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζ. Ράπτη
- Γραφείο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, κ. Ε. Αγαπηδάκη
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ


Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για το ενδεχόμενο κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιες παθήσεις.

Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν αρκετά δημοσιεύματα, να κλείσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να μεταφερθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες.

Όπως είναι γνωστό, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κατά μείζονα λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τους ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμάκων υψηλού κόστους     ( ΦΥΚ ) με μηδενική συμμετοχή.

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Πάρα πολλές φορές η ΕΣΑμεΑ πήρε θέση και ζήτησε την αύξησή τους σε όλη την Ελλάδα, όπως και την αύξηση του αριθμού εργαζομένων σε αυτά, με σκοπό την καλύτερη λειτουργία τους.

Στις σημερινές συνθήκες πανδημίας και εκτόξευσης της ακρίβειας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργούσε περαιτέρω δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα στους χρόνιους πάσχοντες, όπως είναι οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ρευματοπαθείς, οι πάσχοντες από ΣΚΠ και άλλοι, που λαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τα φάρμακά τους. Επιπλέον τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτουργούν συμπληρωματικά των ιδιωτικών φαρμακείων έτσι ώστε ασθενείς και χρόνια πάσχοντες να μην ταλαιπωρούνται και μην τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο από ελλιπή πρόσβαση στην προμήθεια των απαραίτητων για αυτούς φαρμακευτικών παρασκευασμάτων.

Το κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και η μεταφορά φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες, θα επιβαρύνει σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος, όπως τόνισε και η Ομοσπονδία Νεφροπαθών στη δική της επιστολή διαμαρτυρίας.

Η αποκλειστική χορήγηση των φαρμάκων αυτών από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αυξήσει τις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ, λόγω της διαφοράς στην τιμή χορήγησής τους. Συγκεκριμένα, στα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στη λιανική τιμή, ενώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (δηλαδή ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ) προμηθεύονται τα φάρμακα σε τιμή 10% χαμηλότερη από τη νοσοκομειακή τιμή.

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει για ακόμη μία φορά την αγανάκτησή της μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο και θα επιβαρύνει οικονομικά επιπλέον μία από τις πλέον ευάλωτες ομάδες, χωρίς λόγο δεδομένου ότι οι μόνοι που θα έχουν όφελος από αυτό θα είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων με τις επακόλουθες ελλείψεις και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται .

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε άμεσα να ξεκαθαρίσετε τη θέση και την πολιτική του υπουργείου σχετικά με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε με σθένος να διεκδικούμε, τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας του συνόλου των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος των χρονίως πασχόντων, των ασθενών, των ατόμων με αναπηρία, της ελληνικής κοινωνίας, του ιδίου του ΕΟΠΥΥ, τη σωστή διαχείριση και διάθεση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση σας, και την ενημέρωσή μας επί της επίσημης θέσης του υπουργείου για το τόσο σοβαρό ζήτημα.

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Βρίσκεστε: ΑΡΧΙΚΗ » Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ » Υ.Υ.Κ.Α. » Η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για το ενδεχόμενο κλείσιμο των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis