Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ στο σ/ν «Δομή, λειτουργία διασφάλιση της ποιότητας σπουδών, και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αίτημα παράστασης εκπροσώπου της στην διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων


Κατηγορία: Η δράση μας

Αθήνα: 25/07/2011

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου
- κ. Α. Διαμαντοπούλου, Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
- κ. Φ. Γεννημματά, Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας
- κ. Π. Τζωρτζάκη, Υφυπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
- κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Παιδείας
- κ. Β. Κουλαϊδη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας
- κ. Ευ. Μπόκα, Γεν. Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης
- κ Β. Παπάζογλου, Ε.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης
- κ. Κοντογιάννη, Ε.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- κ. Κ. Κοκκινοπλίτη, Ε.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας
- κ. Γ. Αλεβίζο, Δ/νση Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας
- Φορείς – Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ


Προτάσεις της Ε.Σ.ΑμεΑ στο σ/ν «Δομή, λειτουργία διασφάλιση της ποιότητας σπουδών, και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και αίτημα παράστασης εκπροσώπου της στην διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων


Κύριε Πρόεδρε και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων,

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. για άλλη μια φορά διαπιστώνει την έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία από το σχεδιασμό των πολιτικών του Υπουργείου Παιδείας. Η έλλειψη αυτή είναι εμφανής στο υπό συζήτηση ν/σ, παρ' όλο που η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει καταθέσει επανειλημμένως τις θέσεις της σε όλες τις φάσεις διαβούλευσης αυτού του τόσο σπουδαίου εγχειρήματος. Εντύπωση προκαλεί η απουσία έστω και ολίγων λέξεων για τις εμπεριστατωμένες απόψεις που κατέθεσε η Ε.Σ.ΑμεΑ. ακόμα και στο κείμενο Έκθεσης Δημόσιας Διαβούλευσης, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής.

Και ενώ η Ε.Σ.ΑμεΑ. είχε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας με το υπ’ αριθ. 2088/13-7-2011 έγγραφό της συγκεκριμένες προτάσεις διαπιστώνουμε ότι δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτό το ν/σ ουδεμία πρόταση. Δηλαδή εξακολουθούν να υπάρχουν άμεσες ή έμμεσες αναφορές για την αναπηρία σε ελάχιστα σημεία του ν/σ.

Γενικές αναφορές περί κοινωνικής συνοχής ή στο σεβασμό κάθε διαφορετικότητας συναντούμε στο άρθρο 3. Στο άρθρο 52 «Λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης» αναφέρεται επιγραμματικά η υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία, χωρίς όμως η φράση αυτή να συνοδεύεται από συγκεκριμένα και διακριτά μέτρα υποστήριξής τους.

Θεωρούμε αδιανόητο μέσα σε ένα νομοσχέδιο 75 άρθρων και 110 σελίδων, με το οποίο αλλάζει διαρθρωτικά το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να μην υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στην φοίτηση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στις συνθήκες εργασίας πανεπιστημιακών/μελών ΔΕΠ και στελεχών γραμματικής υποστήριξης ατόμων με αναπηρία. Δοθείσης της ανωτέρω έλλειψης αλλά και της συμμετοχής της Ε.ΣΑ.μεΑ. σε όλα τα στάδια διαβούλευσης αυτού του εγχειρήματος, διερωτόμαστε εάν λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις που κατατίθενται από τους φορείς σε περιόδους Διαβούλευσης.

Εν’ ολίγοις με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζεται

η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην ανώτατη εκπαίδευση (υποδομές, προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό, διαδικασίες κ.λπ.) με διακριτά και στοχευμένα μέτρα
η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία είτε ως φοιτητών είτε ως μελών ΔΕΠ, Καθηγητών κ.λπ. στους δικτυακούς τόπους των ΑΕΙ και ΤΕΙ αποκλείοντας τα άτομα με αναπηρία από τις πηγές της σύγχρονης πληροφόρησης.

Για το λόγο αυτό θεωρούνται ως απόλυτα απαραίτητες παρεμβάσεις που θα «χρεώνουν» την ευθύνη της πρόσβασης φοιτητών με αναπηρία σε συγκεκριμένα όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ελέγχου και αφετέρου θα ορίζουν την προσβασιμότητα υποδομών, προγραμμάτων, συγγραμμάτων, διαδικασιών κ.λπ. ως υποχρεωτικά κριτήρια αξιολόγησης των ιδρυμάτων και πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών.

Για το λόγο αυτό προτείνονται ως ελάχιστες παρεμβάσεις στο ν/σ τα εξής:

Άρθρο 3
Αποστολή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Στην παρ. 1 προτείνουμε να συμπεριληφθεί στο τέλος του σημείου δ) η φράση : [ανταποκρίνονται …… χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς

Άρθρο 9
Όργανα της σχολής
Στην περ. α. της παρ. 9 να συμπληρωθεί ως εξής : [ Η κοσμητεία έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού:………………….α ……………….κατά τρόπο που διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε αυτά όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας ανεξάρτητα από το φύλο, την αναπηρία κ.λπ. χαρακτηριστικά.

Άρθρο 6: Εσωτερικός Κανονισμός

Προτείνουμε να συμπεριληφθεί περίπτωση ως εξής :
«Σύσταση και λειτουργία αυτόνομης υπηρεσίας υποδοχής, ενημέρωσης και υποστήριξης των φοιτητών με αναπηρία, στελεχωμένης με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση των πρόσθετων αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία».

Άρθρο 10: Όργανα του Τμήματος

Στην παρ. 6προτείνουμε να συμπεριληφθεί η περίπτωση η) ως εξής: η. …την εισήγηση μέτρων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας (φυσικής και ηλεκτρονικής) των υποδομών, προγραμμάτων σπουδών, συγγραμμάτων, διαδικασιών κ.λπ. στους φοιτητές και καθηγητές με αναπηρία Ειδικά για τη φοίτηση κωφών και τυφλών μαθητών λαμβάνεται μέριμνα για την παροχή διερμηνείας νοηματικής γλώσσας καθώς και ηχογραφημένων εγχειριδίων ή συγγραμμάτων σε μορφή braille»

Άρθρο 11: Όργανα της μεταπτυχιακής σχολής

Στην παρ. 7 προτείνουμε το σημείο β να αναγραφεί ως εξής : β) γενική εποπτεία της λειτουργίας των προγραμμάτων μεταπτυχιακώνκαι, όπου υπάρχουν, διδακτορικών σπουδών, κατά τρόπο που διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή σε αυτά όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας ανεξάρτητα από το φύλο, την αναπηρία κ.λπ. χαρακτηριστικά.
……
Στην παρ. 12. να συμπεριληφθεί και να αναγραφεί με διακριτό τρόπο η λήψη μέτρων για την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία κλπ.

Άρθρο 14:Μονάδα διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματος

Στην παρ. 2 θεωρούμε απαραίτητη την συμπερίληψης της ακόλουθης αρμοδιότητας : ε) Η ΜΟ.ΔΙ.Π. είναι επίσης αρμόδια για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των υποδομών (συμβατικών και ηλεκτρονικών) και των υπηρεσιών που παρέχει το ίδρυμα.

Άρθρο 15

Δημοσιότητα – διαφάνεια: Και σε αυτό τον τομέα είναι ολοκληρωτική η έλλειψη της θέσπισης της προσβασιμότητας των διαδικτυακών τόπων και της Κοινωνίας Πληροφορίας. Η έλλειψη αυτή αυτομάτως αποκλείει τους φοιτητές, εργαζόμενους και καθηγητές με αναπηρία από τις σύγχρονες πηγές πληροφόρησης.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθεί στην περ. 4 η ακόλουθη φράση : και να είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του διεθνούς προτύπου Web Content Accessibility Guidelines (WCAG), σε επίπεδο ΑΑΑ.

Άρθρο 33:Χρονική διάρθρωση σπουδών - εξετάσεις

Στο τέλος της παρ. 2 είναι απαραίτητο να προστεθεί εδάφιο ως εξής: Ο Οργανισμός ορίζει επίσης τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία διευκόλυνσης της φοίτησης φοιτητών με αναπηρία.

Άρθρο 36 : Φοιτητικά θέματα

Προτείνουμε στην παρ. 1να συμπεριληφθεί εδάφιο ως εξής: Ειδική μέριμνα λαμβάνουν τα ιδρύματα για τη διευκόλυνση φοιτητών με αναπηρία προκειμένου να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, κατά τρόπο ισότιμο με κάθε άλλο φοιτητή.

Άρθρο 37: Συγγράμματα

Στην παρ. 2 να προστεθεί: [Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 παύει η διανομή των διδακτικών…………… Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τη διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης στην ύλη αυτή των φοιτητών με αναπηρία.

Στην παρ. 5. να σημειωθεί ότι τα συγγράμματα θα είναι σε μορφές προσβάσιμες σε όλους τους φοιτητές.

Επίσης στο ίδιο άρθρο προτείνουμε την προσθήκη παραγράφου 10: Με απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης , καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές ηλεκτρονικής προσβασιμότητας του συνόλου του ψηφιακού περιεχομένου και του τρόπου διάθεσής του μέσω διαδικτύου.

Άρθρο 51:Γραφείο υποστήριξης διδασκαλίας

Στο τέλος της πρώτης πρότασης ζητούμε τη συμπερίληψη της ακόλουθης φράσης: «Με ….αλλά και τη διασφάλιση παροχής τεχνικών υποστηρικτικών της διδασκαλίας φοιτητών με αναπηρία (αναγνώστες, διερμηνείς, συνοδοί κ.λπ.).

Άρθρο 70: Πιστοποίηση ποιότητας

Προτείνουμε στο τέλος της πρώτης πρότασης της παρ. 2 να προστεθεί εδάφιο ως εξής: «Στην επιτροπή πιστοποίησης της παρ. 1 του παρόντος άρθρου είναι υποχρεωτική η συμμετοχή ενός εμπειρογνώμονα σε θέματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στην κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, διαδικτυακούς τόπους, νέες τεχνολογίες κλπ.»

Άρθρο 72: Κριτήρια πιστοποίησης

Σην παρ. 1 να προστεθεί περ. ι ως εξής: ι) η δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης (φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και ηλεκτρονικής) ατόμων με αναπηρία και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους φοιτητές με αναπηρία και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων με αναπηρία.

Στην παρ. 2 στο τέλος της περ. α. να προστεθεί η φράση συμπεριλαμβανομένης της προσβασιμότητας αυτών στα άτομα με αναπηρία

Άρθρο 74: Αξιολόγηση και χρηματοδότησης της αρχής

Να συμπληρωθεί στο τέλος της παρ. 3 το ακόλουθο εδάφιο : «καθώς και ειδική έκθεση για την πρόοδο σχεδιασμού εφαρμογής και υλοποίησης μέτρων για την καθολική πρόσβαση των φοιτητών και εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και την εν’ γένει υποστήριξή τους σε όλα τα στάδια προπτυχιακής, πτυχιακής και μεταπτυχιακής φοίτησής τους.»

Τέλος ζητούμε την ικανοποίηση αιτήματός μας για την παράσταση εκπροσώπου της Ε.Σ.ΑμεΑ. στη διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

 

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis