Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Κατάρτιση ατζέντας θεμάτων προς συζήτηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αν Πετρόπουλο, στην προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου 2018 συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ στο Υπουργείο Εργασίας


Κατηγορία: Η δράση μας

Αθήνα: 13/12/2018

ΠΡΟΣ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Κατάρτιση ατζέντας θεμάτων προς συζήτηση με τον Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αν Πετρόπουλο, στην προγραμματισμένη για τις 13 Δεκεμβρίου 2018 συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ στο Υπουργείο Εργασίας


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ενόψει της συνάντησης που έχει οριστεί μαζί σας την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2018, με το παρόν έγγραφο, σας καταθέτει για ακόμη μία φορά το πλαίσιο των αιτημάτων και των προτάσεών της που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους:

1. Ένταξη σε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας του Πορίσματος για την ενιαιοποίηση των κανόνων συνταξιοδότησης και τις παροχές αναπηρίας, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης και απονομής ασφαλιστικών παροχών λόγω αναπηρίας. Εάν λάβουμε υπόψη την υπερβολικά μεγάλη βιασύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να ολοκληρωθεί το εν λόγω Πόρισμα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του.
2. Να μην υπάρξει επαναϋπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και καμία περικοπή.
3. Κατάργηση της άδικης διάταξης των άρθρων 7 και 27 του ν.4387/2016, η οποία αφορά στην αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας, για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για το λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού. Υπογραμμίζουμε δε, ότι αν αυτό δεν λυθεί άμεσα από την κυβέρνησή σας, θα προσβάλλουμε αυτή τη διάταξη στο Συμβούλιο Επικρατείας ως αντισυνταγματική που παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης.
4. Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας.
5. Την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου μνημονίου και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του ν. 4093/12 και της Π.Ν.Π. 4111/2013 και την εναρμόνισή τους με τα ισχύοντα στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι γήρατος γονείς ατόμων με βαριές αναπηρίες του ιδιωτικού τομέα.
6. Την κατάργηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία.
7. Τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) να μην προσμετρούνται στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε για ακόμη μία φορά ότι τα επιδόματα δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά δίνονται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία.
8. Την πρόβλεψη κατώτατου ορίου σύνταξης για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, όπως πρόσφατα προβλέφθηκε για τους δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου, με την ψήφιση τροπολογίας στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων»
9. Επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012, σύμφωνα με την οποία, παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 12 του 4387/16, παρ. 4Α, περίπτωση γ, το ορφανό παιδί και από δύο γονείς δικαιούται το 50% της σύνταξης του γονέα και δεν υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για το παιδί με αναπηρία.
10. Την ψήφιση διάταξης νόμου, με την οποία να προβλέπεται η συνέχιση χορήγησης σύνταξης στα τυφλά τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων αγροτών από το 18ο έτος της ηλικίας τους και μετά, όπως ισχύει έως σήμερα, και μετά την 01.01.2018, και στο ίδιο ύψος με το σημερινό, για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.
11. Να προβλεφθεί ειδική ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών που έχουν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ. Οι οφειλές αυτές, κυρίως για τα άτομα με αναπηρία των οποίων η γνωμάτευση αναπηρίας έχει περιορισμένη ισχύ, δεν υπόκεινται στις ευεργετικές ρυθμίσεις των δόσεων των οφειλών τους, με αποτέλεσμα να μην τους χορηγείται η σύνταξη αναπηρίας τους, με συνέπεια τα άτομα αυτά να μην έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ως εκ τούτου ζητούμε να συμπεριληφθεί ρητή διάταξη ως εξής: «Εφ' εξής χρέη από οφειλόμενες εισφορές που έχουν ασφαλισμένοι προς τον ΟΑΕΕ και είναι άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, υπόκεινται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις διακανονισμού των οφειλών τους. Οι ασφαλισμένοι αυτοί με τον διακανονισμό των οφειλών τους έχουν το δικαίωμα χορήγησης της σύνταξης αναπηρίας σύμφωνα με σχετική γνωμάτευση των αρμοδίων Υ.Ε.»

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης


Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis