Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις


Κατηγορία: Βουλή

Αθήνα: 07/02/2017

ΠΡΟΣ:
Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Bουλής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας, κ. Χρ. Βερναδάκη
- Γραφείο Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου
- Γραφείο Υφυπουργού Παιδείας, κ. Κ. Φωτάκη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας, κ. Ι. Παντή
- Δ/νση Ειδικής Αγωγής, κ. Κασσιανό
- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.


Προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις


Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την κατάθεση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» στη Βουλή στις 6 Φεβρουαρίου 2017, η Ε.Σ.Α.μεΑ. με την παρούσα επιστολή της, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την αιφνιδιαστική κατάθεση του εν λόγω νομοσχέδιου στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση ούτε με την Ε.Σ.Α.μεΑ. - που αποτελεί τον επίσημο τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα - και τους Φορείς Μέλη της, αλλά ούτε και με τα συλλογικά όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο κυρώθηκε από τη Βουλή με τη ψήφιση του νόμου 4074/2012 και ως εκ τούτου η χώρα οφείλει να θέσει σε εφαρμογή, το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, προτείνει τα εξής:
Στο άρθρο 1 που αναφέρεται στη Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, η Ε.Σ.Α/μεΑ. προτείνει να αναφερθεί πρόβλεψη για τη διαδικασία των εξετάσεων που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να αποκτήσουν το πιστοποιητικό.
Στο άρθρο 11 που αναφέρεται στη ρύθμιση θεμάτων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, διαπιστώνεται η αύξηση του αριθμού των μαθητών που φοιτούν σε τμήματα ΣΜΕΑΕ Β/βάθμιας και Γ/βάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική ή άλλη εκπαιδευτική τεκμηρίωση για το κατά πόσο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα των ΣΜΕΑΕ όταν ο αριθμός των μαθητών τους σχεδόν διπλασιάζεται, δεδομένης βέβαια και της βαρύτητας των αναπηριών των μαθητών αυτών, π.χ. τμήματα με 5 μαθητές στο φάσμα του αυτισμού δύναται να φτάσουν τους 9!!! Αυτό κάθε άλλο παρά προάγει το ρόλο του εκπαιδευτικού, κάθε άλλο παρά προάγει το εκπαιδευτικό έργο, κάθε άλλο παρά υπερ της εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία είναι. Πολλώ δε μάλλον, όταν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν έχει επέλθει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τεκμηρίωση από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία, μόνο παραπάνω προβλήματα θα δημιουργήσει στο ήδη βεβαρημένο και προβληματικό εκπαιδευτικό σύστημα των ατόμων με αναπηρία!
Στο άρθρο 13 Ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από την εισαγωγή τους στα Τμήματα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης των Σχολών Καλών Τεχνών. Η εν λόγω εξαίρεση αποτελεί αρνητική διάκριση σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, όπως υπαγορεύουν το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο κυρώθηκε από τη Βουλή με τη ψήφιση του νόμου 4074/2012 και ως εκ τούτου η χώρα οφείλει να θέσει σε εφαρμογή, το Σύνταγμα της χώρας, καθώς και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας.
Επίσης στο ίδιο άρθρο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι κατηγορίες του αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας, όπως Asperger και των ατόμων με σύνδρομο down.
Στο άρθρο 18, η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τη συμμετοχή της στο Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, με στόχο τη διάχυση της δικαιωματικής προσέγγισης της αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως άλλωστε υπαγορεύει το άρθρο 24 «Εκπαίδευση» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο κυρώθηκε από τη Βουλή με τη ψήφιση του νόμου 4074/2012 και ως εκ τούτου η χώρα οφείλει να θέσει σε εφαρμογή.
Κύριε Υπουργέ,
Ζητάμε την άμεση απόσυρση των άρθρων που αφορούν στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και επιζητούμε την πραγματοποίηση μίας σοβαρής διαδικασίας διαβούλευσης με την Ε.Σ.Α.μεΑ και τους Φορείς Μέλη της, καθώς επίσης και τους Φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, για την κατάρτιση και ψήφιση ενός νόμου πλαισίου συνολικά για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία.
Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis