Αρχή σελίδας
Αναζήτηση
Ανακοινώσεις
Φόρμα επικοινωνίας
Μέγεθος:

Αντίθεση:

Η οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία

Μενού

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ:

λογότυπo του EDF λογότυπo του EPF

 

Λογότυπα ISO 9001 και UKAS

Κυρίως περιεχόμενο της σελίδας

Πρωτοβουλία Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Προέδρου της και Προέδρου EDF Ι. Βαρδακαστάνη για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα


Κατηγορία: Υπ. Εσωτερικών

Αθήνα: 29/10/2015

ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Κουρουμπλή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά
-Γραφείο Υπουργού Επικρατείας κ. Α. Φλαμπουράρη
-Γραφείο Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Ι. Δραγασάκη
-Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Βερναρδάκης
-Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μουζάλας
-Γ. Γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών κ. Γ. Πουλάκης
-Γ. Γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών κ. Β. Παπαδόπουλος
-Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Θ. Φωτίου
-Γ. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μ. Κουτσούρη
-Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μπαλάφας
-Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς
-Πρόεδρο και Μέλη της Επιτροπής της Βουλής Μορφωτικών Υποθέσεων
-Ελληνικό Γραφείο Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
-Γραφείο Ευρωπαίου Επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου
-Φορείς Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.
-European Disability Forum


Πρωτοβουλία Ε.Σ.Α.μεΑ. και του Προέδρου της και Προέδρου EDF Ι. Βαρδακαστάνη για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα


Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με την παρούσα επιστολή ζητά να θέσει υπόψη σας ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα που συνδέεται με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα.

Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρώπινης τραγωδίας οικουμενικών διαστάσεων που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στα θαλάσσια σύνορά μας, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να καταφθάσουν στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έχει σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες στα νησιά μας, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα με μεγάλη ευαισθησία και αλληλεγγύη. Οι χιλιάδες πολίτες που βοηθούν εθελοντικά, κατά μόνας ή μέσω των ΜΚΟ, δίνουν το φωτεινό παράδειγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αντίφαση με τα ρατσιστικά και εθνικά στερεότυπα που αναβιώνουν, την ώρα που η κρίση βαθαίνει, καθιστούν την διαχείριση της κατάστασης ακόμη δυσκολότερη. Η χώρα μας, με πενιχρή βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δραματική και τραγική κατάσταση. Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, μετά την επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου, δήλωσε: «το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Λέσβου και της Ελλάδας. Αποτελεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση».
Απευθυνόμαστε σε εσάς και σας ζητούμε η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας των προσφύγων με αναπηρία, των μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και φυσικά των οικογενειών τους. Στους χώρους υποδοχής, στους χώρους φιλοξενίας, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των ειδικών και ξεχωριστών αναγκών αυτής της ακόμη πιο ευάλωτης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πρέπει να τεθούν σε ισχύ, με σύγχρονα και πρακτικά αποτελέσματα.
Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις και γίνονται ακόμη ευκολότερα θύματα και έρμαια της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους πρόσφυγες. Είτε ως ανάπηροι πολέμου, είτε με προγενέστερη ή μεταγενέστερη αναπηρία, τα δικαιώματά τους βάλλονται πολλαπλώς, καθώς βιώνουν τη διπλή διάκριση στη βάση της προσφυγιάς και της αναπηρίας τους. Στην πλειοψηφία τους βρίσκονται συνεχώς σε οριακό σημείο επιβίωσης.
Κάποια από τα άμεσα μέτρα υποστήριξης που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν είναι συμβουλευτική υποστήριξη, παροχή τεχνικών βοηθημάτων όπως αναπηρικά αμαξίδια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.
Όπως ήδη τονίσαμε, το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι κυρίως ευρωπαϊκό και οικουμενικό ζήτημα. Πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να θέσει τα ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων των προσφύγων και μεταναστών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που τόσο η ΕΕ, όσο και η χώρα μας υπέγραψε και έκανε νόμο του κράτους (ν. 4074/2012), περιέχεται ιδιαίτερη μνεία για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά (άρθρα 11 και 18).
Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε επιβεβλημένο, η χώρα μας να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συνομοσπονδία μας έχει θέσει αυτό το ζήτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum, EDF) στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε βέβαιοι ότι θα αναλάβετε δράση, προωθώντας αυτό το πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Εκτύπωση
PDF
Πλήρης οθόνη
Αρχείο ήχου
Αποστολή περιεχομένου με email

Αρχή

Ο παρόν διαδικτυακός τόπος συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές: valid xhtml | valid css | valid wcag | valid wcag

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών της Ιστοσελίδας αυτής διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

© Ε.Σ.Α.μεΑ. 2017 | Όροι & Προϋποθέσεις | Προσωπικά δεδομένα | H πολιτική μας για τα Cookies | Γενική πολιτική | Αρχή της σελίδας

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ελ. Βενιζέλου 236, 16341 Ηλιούπολη, Αθήνα • Τηλ. 210 9949837 • Φαξ: 210 5238967 | Σχεδίαση & Υλοποίηση: europraxis